Nav blir ny eier i Digital Norway: – Et naturlig samarbeid

– Vi tror veldig på å lære fra andre, uavhengig av størrelse og sektor, om de er offentlige eller private, sier direktør i Nav, Hans Christian Holte (til venstre). Her sammen med Heidrun Reisæter, teknologidirektør i Nav og Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway (Foto: Jan Tore Eriksen)

Nav tar et krafttak for digitaliseringen av Norge når de går inn som eiere i Digital Norway. 

For noen år siden ønsket Nav seg en sikker og smidig plattform for utvikling av gode applikasjoner til bruk i det offentlige.

Ikke bare var det naturlig å bygge den selv. Like naturlig var det at Nais, som plattformen heter, skulle tilbys til alle andre offentlige virksomheter med de samme behovene. 

– Dette lager vi fordi vi trenger det. Har dere lyst til å bruke det? Vær så god. 

Slik oppsummerer Hans Christian Holte, direktør i Nav, delingskulturen som ligger latent i organisasjonens teknologimiljø. Stikkord som åpenhet, samarbeid og læring på tvers trekkes frem som sentrale verdier. 

– Jeg tror det er det samme tankesettet som gjør det så naturlig for oss å gå inn i Digital Norway, sier han.

– Mye å bidra med

Å si at Digital Norways eierskap og digitaliseringsmuskler vokser med Nav på laget, er ingen underdrivelse. 

Mange av velferdsstatens største og viktigste digitale tjenester driftes og utvikles av Navs teknologiavdeling, som på under ti år har gått fra en tradisjonell IT-avdeling med hovedfokus på drift og store konsulentdrevne prosjekter, til en moderne teknologiavdeling med over 800 medarbeidere.

I det daglige jobber disse med data, kunstig intelligens, sikkerhet, digital endringsledelse og utvikling av digitale produkter – for å nevne noe. 

– En ting er at det lønner seg økonomisk å ha egne utviklere. En annen og enda viktigere grunn er at vi kan ta ordentlig eierskap til de problemene vi skal løse. Det gjør at vi kan jobbe langsiktig og bredt med produktutvikling, sier Heidrun Reisæter, teknologidirektør i Nav. 

Holte følger opp: 

– Jeg tror Nav har mye å bidra med til Norge når det kommer til digitalisering og våre erfaringer med dette. 

Han innrømmer samtidig at eierskapet ikke utelukkende er motivert av å dele med andre. De forventer også å få noe tilbake fra fellesskapet i Digital Norway – som består av organisasjoner og virksomheter innen alt fra finans, media, samferdsel og energi til industri, helse, forskning og fagforbund. 

– Vi tror veldig på å lære fra andre, uavhengig av størrelse og sektor, om de er offentlige eller private, sier direktøren. 

– Det å gå inn i Digital Norway er derfor en god mulighet til å holde oss oppdatert, til å få påfyll av kompetanse og sikre god erfaringsutveksling med andre virksomheter som står i de samme utfordringene som oss. 

I godt selskap: En oversikt over Digital Norways eiere og medlemmer.

– Inspirerende og motiverende 

Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway, deler at hun er stolt og glad over å få med Nav på laget. 

– Måten Nav jobber med digitalisering, delingskultur og forvaltning kan ikke kalles for noe annet enn inspirerende, sier hun. 

Dingsør beskriver eier- og medlemsfellesskapet i Digital Norway som en samfunnsdugnad for digitalisering. 

– For oss er det utrolig motiverende at stadig flere ønsker å bidra, fordi de ser at vi mobiliserer til handling og får ting til å skje. 

– Men skal vi fortsette med det, trenger vi aktører med sterke fagmiljøer, hvor kulturen er preget av åpenhet, samt modige, handlekraftige og rause ledere med på laget. Der er Nav et kinderegg, rett og slett. 

Digital assistent sparer veiledere for tid 

Selv om Nav har kommet langt innen digitalisering og digitale brukeropplevelser, er det likevel ikke deres oppgave å tøye strikken lengst når det kommer til ny teknologi. 

– Vi skal ikke være for forsiktige, men vi skal heller ikke tøye grenser. Når det kommer til kunstig intelligens og språkmodeller, så prøver vi ut teknologien skikkelig – men vi er vare på at det gjøres i henhold til alle lover, regler og etiske vurderinger, sier Reisæter. 

Et eksempel på hvordan de løser denne balansen er at de sa ja til å utforske mulighetene da generativ kunstig intelligens som ChatGPT tok Norge med storm. 

Fremfor å forby bruk av nye verktøy, opererer de med en utfyllende veileder for medarbeidere som vurderer å bruke generativ kunstig intelligens. 

De har dessuten vunnet pris for inkluderende design for chatboten Frida, som avlaster førstelinjen og besvarer titusenvis av henvendelser. 

Samtidig piloteres den digitale assistenten Bob internt for å hjelpe veiledere på kontaktsentret med å raskt finne frem til riktig informasjon. 

– Der tror vi at vi kan spare mye tid, noe som gir bedre svar, kortere ventetid og bedre tilbud til brukerne, sier Holte.  

– Dette er nybrottsarbeid, slik jeg ser det. Det er ikke veldig mange lignende eksempler å se til, sier Holte (til venstre), om den forestående digitale omorganiseringen av Nav (Foto: Jan Tore Eriksen)

Mer data enn verdens største bibliotek  

Når Nav jobber med å skape gode velferdstjenester, som å hjelpe og tilrettelegge for personer i vanskelige livssituasjoner, er data en viktig del av dette arbeidet. 

Det er ingen tvil om at virkelig innsikt kommer av å se ting på tvers og koble data sammen.

Her om dagen skrev statistikksjefen i Nav, Ulf Andersen, et innlegg på Linkedin som illustrerer hvor mye data Nav sitter på om nordmenn og norske virksomheter. 

«Hvis man digitaliserer verdens største bibliotek med sine 24 millioner bøker, er det likevel mindre data enn Navs datavarehus, som rommer 28 terrabyte», skriver han. 

Skulle du printet ut disse dataene, er anslaget at du ville fått omtrent fem milliarder A4-ark – som igjen tilsvarer 900 sider per innbygger i Norge. 

«Tenk på alle de uoppdagede svarene og innsikten som finnes i Navs datavarehus. Det gjelder bare å stille de riktige spørsmålene», avslutter han. 

Det er et budskap som Reisæter stiller seg bak. 

– Vi sitter på veldig mye data og innsikt som sannsynligvis kan gi enda mer læring om det norske samfunnet. 

Reisæter understreker samtidig alvoret og ansvaret knyttet til å forvalte store mengder persondata. 

– Det er viktig for oss at vi har gode rutiner når det kommer til sensitive opplysninger, sikkerhet og at vi er gode på personvern.

Deling av innsikt og data er en forutsetning 

Digital Norway har i en årrekke jobbet med kompetansebygging knyttet til verdien av data, blant annet gjennom Datareisen, som er utviklet i samarbeid med Universitetet i Bergen. 

Dingsør forklarer at deling av innsikt og data på tvers av virksomheter, er et gjennomgående tema blant eiere og medlemmer. 

– Skal vi realisere verdiskapingspotensialet i Norge, inkludert innen kunstig intelligens, må vi våge å utvikle fellesløsninger for alle som jobber med data og KI – også på tvers av privat og offentlig sektor, sier hun. 

Da mener hun det er avgjørende at Digital Norway som en nøytral, effektiv og samlende aktør fortsetter å ta ansvar for legge til rette for å dele erfaringer og løsninger mellom små og store organisasjoner. 

– Her opplever jeg at Nav har mye å bidra med – ikke minst med sitt fantastiske engasjement for effektiv deling og smart gjenbruk.

Lanserer ny organisasjon 

Timingen for samarbeidet med Digital Norway er god. For tiden jobber nemlig Nav med store strukturelle endringer i organisasjonskartet, hvor målet er et direktorat rigget for moderne tjenesteutvikling, med produktutvikling, fagutvikling og regelverksutvikling som jobber tettere sammen.  

Fra 1. mai skal fagavdelinger og produktområder gå fra å være to separate enheter, til å jobbe sammen i nye tjenesteområder. 

– Vi skal få et faglig sterkere direktorat som i større grad evner å knytte digital produktutvikling og tjenesteutvikling sammen, sier Reisæter.  

For mindre virksomheter og rene IT-miljøer er smidige organiseringsprinsipper velprøvde. Men for en organisasjon av Navs størrelse og oppdragskritiske funksjon, hvor jussen setter sentrale rammer, må det tråkkes opp ny mark.  

– Dette er nybrottsarbeid, slik jeg ser det. Det er ikke veldig mange lignende eksempler å se til, sier Holte. 

I den forbindelse skal det også opprettes en egen avdeling for brukeropplevelser, som i stor grad handler om å lykkes med å gi alle et godt og helhetlig møte med Nav – om det er gjennom digitale løsninger eller fysiske brukermøter

– Da blir det viktig å finne ut hvordan en slik avdeling skal jobbe ut i hele organisasjonen. Ikke bare mot utviklermiljøet, men også mot Nav-kontorene og kontaktsenteret vårt – som håndterer fem til seks millioner henvendelser hvert eneste år, legger han til. 

– Jeg tror Nav har mye å bidra med til Norge når det kommer til digitalisering og våre erfaringer med dette, sier Holte (Foto: Jan Tore Eriksen)

Hvordan synliggjøre gevinster?

Med store digitale omstillinger dukker det opp mange viktige spørsmål om hvordan man finansierer offentlig utvikling på en god måte. 

– Men vi står definitivt ikke alene om å håndtere en produktorientert utvikling. I møtet mellom offentlige budsjetter og overgangen fra klassiske drifts- og vedlikeholdsoppgaver til nye måter å jobbe på, tenker jeg vi er i godt selskap når det gjelder å prøve oss frem til riktige løsninger, sier Holte. 

Hvordan estimere riktig? Bør man jobbe mer med å synliggjøre gevinster når man ber om nødvendige midler – og hvordan skal dette i så fall gjøres? 

– Det er noe med omleggingen fra å utvikle systemer prosjektbasert – til å jobbe med infrastruktur og tjenester som heller skal vedlikeholdes løpende, og kanskje også tas i bruk i nye samarbeidsmodeller vi ikke er vant med. Det gjør noe med hele tankegangen rundt gevinstrealisering. Det blir mer komplisert, mener han. 

– Dette er et område hvor jeg tenker det er naturlig å bruke nettverket til Digital Norway, for å få gode diskusjoner på tvers om styring, organisering og produktutvikling, sier Reisæter. 

Dette er Dingsør enig i. 

– Noe av det viktigste vi skal gjøre i 2025 er å sette fokus på gevinstrealisering. Det handler i stor grad om å måle hvorvidt løsningene vi tar i bruk faktisk gir resultater. Her tror vi også det tettere samvirke med det nylig etablerte instituttfellesskapet i Digital Norway vil gjøre en forskjell.

De store for de små

Dingsør poengterer at Nav vil bidra til Digital Norway med et teknologimiljø som er anerkjent som blant de sterkeste her til lands. 

Ambisjonsnivået blir dessuten tydelig når de snakker om digitalisering som en forutsetning for å levere på sitt samfunnsoppdrag. 

Dingsør trekker paralleller til kongstanken bak Digital Norway. Den handler nettopp om at de store skal bidra til å løfte frem de små.

– Det ser vi i måten Nav deler teknologi med andre offentlige aktører, som ikke har kapasitet til å lage egne produkter fra bunn av. 

Navs applikasjonsplattform Nais deles allerede med Statistisk sentralbyrå og Landbruksdirektoratet. 

Dette føyer seg inn i rekken av eksempler på miljøer som tar ansvar for å utvikle åpne fellesløsninger, slik Nasjonalbibliotekets norske språkmodeller tas i bruk av NRK og Universitetet i Oslo. 

Bygger opp kapasiteten på digital sikkerhet 

Med store, spennende endringer i vente, utrulling av nye digitale tjenester og samarbeidet med Digital Norway på blokka for 2025, har Holte og Reisæter store forventninger til det nye året. 

– Noe av det gøyeste vi jobber med for tiden handler om å styrke kapasiteten på digital sikkerhet. Vi har hentet inn mange flinke folk allerede og skal fortsette å bygge på med kompetanse. Det er et utrolig spennende og viktig felt, særlig for oss som forvalter det vi gjør, sier Reisæter. 

Når Holte får spørsmål om hva som er det gøyeste med å være Nav-direktør i 2025, viser han til det regionale samarbeidet med NHO, hvor man har over 100 tiltak på blokka for å øke tilgangen på kompetent arbeidskraft og for å få flere i jobb. 

– Dette handler også om å utdanne folk innen etterspurt kompetanse. Her tror jeg det ligger noen spennende muligheter i samarbeidet med Digital Norway og deres partnere fra akademia. Innsatsen med praksisnær kompetanse er viktig for omstilling og tilegning av digitale ferdigheter, sier han. 

– Vi gleder oss til fremtiden. Nå også sammen med Digital Norway-gjengen.