Klarna-sjefen: – Kunstig intelligens kan erstatte alle jobber, inkludert min 

Sebastian Siemiatkowski, gründer og daglig leder i Klarna (Foto: Klarna)

Svensk supergründer bekymrer seg for en fremtid hvor mennesker ikke en gang trengs som ledere. Har han et poeng? Mer om dette og ukens tech-nyheter i Bits and Bytes. 

Mens Gen Z er livredde for at kunstig intelligens skal ta jobbene deres, anser toppsjefer seg immune mot automatisering. 

«Absolutt ikke», svarte Jen-Hsun Huang, da Fortune spurte Nvidia-sjefen hvorvidt han bekymrer seg for om KI kan erstatte jobben hans en gang i fremtiden. 

Nå viser det seg imidlertid at i hvert fall én toppsjef ikke føler seg fredet i all overskuelig fremtid. 

– Kunstig intelligens er i stand til å gjøre alles jobber, inkludert min, skriver Sebastian Siemiatkowski, daglig leder i det svenske fintech-selskapet Klarna, i en post på X

Klarna har lenge blitt sett på som toneangivende innen praktisk bruk av kunstig intelligens, og er i gang med å erstatte halvparten av alle ansatte med KI

Selv om den svenske gründeren mener at teknologien en gang kan utføre hans oppgaver som daglig leder, er han ikke spesielt begeistret for tanken på at jobben hans kan bli overflødig.

– Jobben min er en stor del av hvem jeg er, så det er dystert å tenke på at den ikke vil være nødvendig i fremtiden. Samtidig mener jeg det er viktig å være ærlig om det som kommer. Jeg vil heller lære og utforske enn å late som om det ikke skjer, skriver han videre. 

41 prosent av selskaper planlegger å redusere arbeidsstyrken 

Ikke alle er enige om at dette er en reell problemstilling.

– Ideen om at kunstig intelligens kan utføre alle menneskelige jobber, inkludert lederoppgaver, er fortsatt mer spekulativ enn realistisk, sier Akash Nigam, leder for KI-selskapet Genies, til Fortune.  

Likevel viser to undersøkelser fra den siste uken at det er et poeng å lufte større samtaler om hvordan fremtidens arbeidsliv skal se ut.

  • Ifølge World Economic Forums «Future of Jobs Report 2025», planlegger 41 prosent av verdens selskaper å redusere arbeidsstyrken de neste fem årene på grunn av kunstig intelligens. 
  • Bloomberg melder at banknæringen kan kutte opptil 200.000 stillinger i løpet av de neste tre til fem årene, også det på grunn av kunstig intelligens. Der er stillinger innen kontorstøtte, mellomledelse og drift mest utsatt. 

Er dette et tegn på at Gen Z og Klarna-sjefens bekymringer er legitime? Både ja og nei. 

– Hvis vi ikke sørger for at arbeidstakere som erstattes av teknologi får nye og gode oppgaver, har vi et samfunnsproblem, sa LOs Kjetil Staalesen til Digital Norway for et par uker siden. 

Samtidig er det kanskje også på sin plass å vise til den svenske forretningsmannen Henrik Eklunds artikkel i World Economic Forum om hvorfor det i fremtiden kommer til å være nok av jobber, selv med utviklingen innen kunstig intelligens. Her oppsummert over tre punkter: 

  1. Når verden endrer seg, vil behovene våre også endre seg. Nye roller vil skapes for å møte disse behovene. 
  2. Hvis vi skal lære av fortiden, vil nye innovasjoner skape jobber og sektorer vi i dag ikke kan forestille oss.
  3. Selv om ny teknologi fjerner jobber, kan det også senke produksjonskostnadene. Da kan varer selges billigere, noe som ofte øker etterspørselen. Økt etterspørsel skaper gjerne nye jobber.

Altman: KI-agenter blir en del av arbeidsstyrken 

Til slutt: En gjennomgang av KI-uken er sjeldent komplett uten drypp fra Sam Altman og OpenAI. 

– Vi tror at vi i 2025 kommer til å se de første KI-agentene «bli en del av arbeidsstyrken» og vesentlig endre selskapers produktivitet, skriver Altman i en bloggpost

The Guardian melder videre at OpenAI planlegger å lansere KI-agenten Operator denne måneden – en agent som skal kunne styre datamaskinen din og ta kontroll over tastatur, mus og desktop.

Alt tyder med andre ord på at også dette året kommer til å bli disruptivt, endringshurtig og preget av store muligheter og viktige spørsmål. 

Her kan du lese mer om ukens viktigste nyheter om kunstig intelligens, data, sikkerhet og digital teknologi: 

KI-nytt

Agentisk KI

Mer fra OpenAI

Det har stormet rundt Meta 

To tech-saker fra NRK 

Nytt på utstyrsfronten

Nvidia med nyheter 

Geopolitikk