LO blir eier i Digital Norway: – Digitalisering skal gjøre samfunnet bedre for alle
LO blir med på den norske digitaliseringsdugnaden.
– Vi mener at digital kompetanse er en forutsetning. Ikke bare for å være en god arbeidstaker, eller for å oppleve at jobben er et bra sted å være. Du trenger også digital kompetanse for å være en forbruker, pasient og en medborger i et moderne samfunn.
Det sier Kjetil Staalesen, spesialrådgiver og talsperson for digitalisering i LO.
Når LO går inn som eier i Digital Norway, er det for å sikre at digitalisering gjør hverdagen bedre for deres medlemmer og bidrar positivt for hele samfunnet.
– Vi er en medlemsorganisasjon, men også en samfunnsaktør. Det betyr at vi forsøker å endre samfunnet til det bedre for alle, sier han.
– Vi skal sørge for at det i fremtiden er arbeid til alle og at jobbene er gode. Da er det ingen tvil om at forståelsen for hvordan teknologi påvirker jobb og samfunn er en kompetanse som må være tilgjengelig for folk.
En forlengelse av et langt samarbeid
Landsorganisasjonen er Norges største sammenslutning av arbeidstakere, med over én million medlemmer.
– Vi gleder oss til å bli en del av eierkonstellasjonen i Digital Norway, og ser frem til å være med på å forme hvordan ny digital teknologi skal brukes for å gjøre Norge til et bedre sted å jobbe og leve, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Hun påpeker at eierskapet tar det som lenge har vært et godt samarbeid ett skritt videre.
LO har tidligere støttet innføringsturnéen «KI ABC» av Digital Norway og partene har også samarbeidet om å tilby kompetansepåfyll for LO-forbundenes tillitsvalgte.
Denne høsten ble også LO Digital etablert, et nettverk der forbundene koordinerer arbeidet med digitalisering og utveksler erfaring.
– Nå samler vi oss ytterligere om å spre kunnskap om teknologiens muligheter og utfordringer, slik at også LO-tillitsvalgte står trygt i endringer, legger hun til.
Over én million arbeidstakere får tilgang til kurs
LO er en stor organisasjon med mange oppgaver. Fra å jobbe med lønnsforhandlinger og politiske rammebetingelser – til å huse et stort advokatbyrå.
En oppgave de derimot ikke har, i hvert fall ikke direkte, er å utdanne.
I praksis betyr eierskapet at organisasjonens over én million medlemmer får bedre tilgang til Digital Norways kurs- og opplæringsunivers.
Eierskapet innebærer også at tillitsvalgtes behov og hensyn tas med inn i diskusjoner om innføring av ny teknologi, når eiere og medlemmer av Digital Norway fra næringsliv, offentlig sektor og organisasjonslivet samles.
– Med Digital Norway får vi en partner som hjelper oss med samfunnsoppdraget vårt, sier Julie Lødrup, førstesekretær i LO og politisk ansvarlig for Digitaliseringsfeltet.
– Vi skal bidra aktivt til at våre tillitsvalgte over hele landet har den kunnskapen de trenger til å gå inn i drøftingene med ledelsen og sørge for at de ansatte i virksomhetene er trygge og kompetente i de endringene som måtte komme.
– Tillitsvalgte må stille de riktige spørsmålene
Staalesen understreker at LO er grunnleggende og programmatisk teknologipositive.
– Vi ønsker ny teknologi velkommen, men ikke på en naiv måte, sier han.
Dette handler blant annet om at teknologi ikke skal innføres på ukritiske eller etisk uforsvarlige måter på arbeidsplassen. Bruken skal også være godt forankret hos tillitsvalgte.
Det betyr at arbeidstakeres rettigheter ivaretas, at tillitsvalgte deltar på nødvendige diskusjoner om nye måter å jobbe på – og at de som faktisk skal bruke ny teknologi i det daglige, er godt forberedt på å håndtere den.
– Det krever kompetanse og selvtillit. Derfor må vi sørge for at folk er påkledd til å ta de riktige diskusjonene og stille de riktige spørsmålene, sier han.
Staalesen avkrefter at dette handler om strengere bruk og mer varsomhet, og advarer samtidig mot å undervurdere arbeidstakere.
– Det som er ironisk er at mange er mer digitalt avanserte på fritiden enn på jobb. Så det finnes et kjempepotensial blant arbeidsgivere i å utnytte de erfaringene mange medarbeidere allerede har. Men da må man legge til rette for det.
Fagforeningen skal ikke bare si nei
Han trekker frem sin egen mor som et eksempel. Hun jobbet som stenograf i Kristiansand kommune på 50- og 60-tallet.
Men da skrivemaskinen kom, var det ikke fagforeningens oppgave å si nei til denne innføringen.
– Jobben til fagforeningen var derimot å sørge for at alle stenografer lærte seg touch-metoden, for å forbli relevante. I dag er verktøyene nye, men prosessene er gamle, sier Staalesen.
Han viser til den «evige» debatten om hvorvidt ny teknologi erstatter arbeidsplasser eller ikke. Vel så viktig er det å sørge for at mennesker som erstattes får nye og gode oppgaver.
– Klarer vi ikke det, har vi feilet. Da får vi et mer ustabilt samfunn. Derfor må vi se forbi argumentene om at teknologi alltid skaper flere jobber enn det tar. Vi må også gjøre en jobb for å sikre denne overgangen – også for de som faller utenfor.
Oppfordrer til å ta kurs
Staalesen mener at nettopp Digital Norways kursportefølje her kan spille en viktig rolle.
– La oss si at du er regnskapsfører og registrerer at det ikke ansettes så mange som deg lenger. Det du lærte om bedriftsøkonomi på slutten av nittitallet, gjøres stadig mer av maskiner. Oppgavene dine blir mindre relevante.
Utviklingen er ikke akkurat beroligende.
– Da er det en god idé å ta ett, to eller tre kurs. Lær om data, kunstig intelligens eller noe annet – og finn ut hvordan du kan bruke det til å gjøre en bedre jobb.
– Kanskje du også får deg en bedre betalt stilling et annet sted? Det hadde vært bra, både for deg og samfunnet, sier han.
– Setter fart på teknologiadopsjonen
Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway, forteller at hun er stolt over at LO trer inn i eierfellesskapet.
– Det er ikke mange land som har en fagbevegelse som ser på slike endringer som grunnleggende positive, sier hun.
Dingsør er tydelig på at eierskapet øker kompleksiteten i Digital Norway og stiller enda større krav til tydelighet og rolleforståelse. Samtidig sier hun at det vil bidra til ytterligere kraft og legitimitet.
– Skal vi virkelig få fart på teknologiadopsjon i landet må alle med – både bedrifter, arbeidstakere og tillitsvalgte, legger hun til.
Hun sier noe av det mest spennende med dette samarbeidet er tilgangen til et bredt nettverk av fagorganiserte som har dyp innsikt i arbeidslivets behov.
– Dette kan åpne for nye prosjekter og programmer som fokuserer på opplæring og digital kompetanseheving, og ytterligere skalering av våre tilbud gjennom LO sine kanaler.