Lærte vi egentlig noe av «tidenes største» IT-kollaps?

Foto: Milad Fakurian.

Har du levd under en parasoll de siste ukene, uvitende om hva som har skjedd på teknologifronten? Frykt ikke, Bits and Bytes oppsummerer tech-sommeren for deg:

Norsk uvær og europeisk hetebølge. Store sportsarrangement og det enorme dramaet som er amerikansk politikk. Dette er temaer som har preget nyhetsbildet i sommer. Men det har skjedd mye på tech-fronten også – både under og over radaren. 

Så hvis du, som oss, har vært mer eller mindre avkoblet de siste ukene, kan det være greit med en liten oppsummering av hva som har skapt de største overskriftene innen teknologi og digitalisering i løpet av sommermånedene. 

La oss begynne med da «The Blue Screen of Death» lammet maskiner og systemer over hele verden:

Flere millioner Windows-maskiner kollapset

Hva skjer om vår digitale verden plutselig slutter å fungere? 

PCen går i svart og telefonen er uten dekning. Enda verre er det at banktjenester, forsyningskjeder og strømsystemer lammes. På kort tid brytes samfunnets grunnleggende byggesteiner ned. Apokalypsen nærmer seg. 

Akkurat dette har vært premisset for en rekke dystopiske filmer og bøker. Men fullt så dramatisk ble det heldigvis ikke, da store deler av verden ble rammet av dataproblemer 19. juli. 

Det som beskrives som tidenes største IT-kollaps, første til at titusenvis av flyvninger ble kansellert, betalingsterminaler sluttet å fungere, banker ble midlertidig stengt og helsetjenester måtte reduseres til et minimum.

Selve feilen lå i en feilslått software-oppdatering fra det amerikanske cybersikkerhetsselskapet CrowdStrike. Det som egentlig bare skulle være en liten justering av programvaren, satte flere millioner Microsoft-systemer og PC-er ut av spill. 

Til tross for at «bugen» ble oppdaget raskt, anslås systemkollapsen å ha kostet opp mot 160 milliarder norske kroner

Må forberede oss på at dette kan skje oftere

Det store spørsmålet de fleste stiller seg er hvordan noe slikt i det hele tatt kunne skje. Nå skriver medier som The Guardian at lignende former for kaos er noe vi må forberede oss oftere på i fremtiden: 

– På samme måte som bilister blir for komfortable med cruisekontroll og ikke klarer å reagere i det kritiske øyeblikket før en ulykke, har vi gjort katastrofale IT-feil så sjeldne at det å håndtere dem blir en enorm oppgave, skriver tech-skribent Alex Hern.

Skylder på EU

Microsoft mener strenge EU-reguleringer har mye av skylden for IT-bruddet. I en lovgivning fra 2009 ble det bestemt at selskapet måtte dele tilgang til systemkjernenivået i Windows med tredjepartsleverandører som CrowdStrike. 

Dette var for å fremme konkurranse, og unngå et Microsoft-monopol på sikkerhetsløsninger i Windows. 

Hern mener derimot at reguleringen begrenset skaden til «kun» 1 prosent av Microsoft-maskinene, i stedet for potensielt alle, ved å ikke la Microsoft håndtere sikkerheten alene.

Så gjenstår det å se om «CrowdStrike-Gate» fyrer opp om nye diskusjoner om digitale systemer som kritisk infrastruktur og beredskap utover høsten?

Flere aktuelle nyheter om sikkerhet og digital infrastruktur fra sommeren:

Skatt på persondata? 

Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum stakk hull på agurknyhetsboblen mot slutten av Juli da han i Klassekampen lanserte et forslag om global grunnrenteskatt på persondata. 

Ideen er å legge en skatteplan som også vil kunne ramme tech-giganter og sosiale medier-selskap, som i stor grad sluntrer unna dette. Les mer om planen hans her: 

Nyhetene for deg som tok sommerferie fra KI-kjøret: 

Stadig flere stiller seg kritiske til både KI og ny teknologi:

Roboter har også fått sin dose oppmerksomhet 

Paris-OL stiller selvfølgelig med sin dose tech

Men hva med klimaet?

Andre nyheter fra sommeren: