«Hele Norge øver» europamestere i digitale ferdigheter 

En del av gjengen bak det prisvinnende konseptet «Hele norge øver»: Fra venstre: Ole Erik Almlid (NHO), Erlend Andreas Gjære (Secure Practice) og Liv Dingsør (Digital Norway).

Den nasjonale øvingskampanjen for cybersikkerhet vant høythengende EU-pris i Brüssel. Nå står resten av Europa for tur. 

Sommerens første europamester er allerede kåret. Ikke i fotball eller en annen sport, men innen prosjekter for digitale ferdigheter. Og vinneren? «Hele Norge øver» – den interaktive beredskapsøvelsen som har turnert landet rundt for fulle hus i år. 

– Europa trenger bedre cybersikkerhet, og de trenger akkurat slike tiltak for ferdigheter som fenger og funker, sier Erlend Andreas Gjære, medgrunnlegger av Secure Practice. 

Under European Digital Skills Awards 2024 i Brüssel var vinnerbidraget representert ved Secure Practice, som har utviklet øvingsteknologien bak Hele Norge øver.

Erlend Andreas Gjære fra Secure Practice mottar prisen av Rehana Schwinninger-Ladak, Head of Unit i European Commission.

– Men i praksis er det hele gjennomføringen som vinner denne prisen. Derfor er dette en ære vi deler i høyeste grad med Digital Norway, og våre samarbeidspartnere i NHO, DNB, Telenor og DNV, legger han til. 

Bak prisutdelingen står selveste EU-kommisjonen, i samband med en årlig markering av det digitale tiår i Europa. Og her kom altså det norske bidraget ut på toppen blant 267 nominerte prosjekter, i kategorien for ferdigheter innen cybersikkerhet.

Landsomfattende turné 

«Hele Norge øver» er en interaktiv cybersikkerhetsøvelse, som i år har blitt gjennomført som en landsomfattende turné med fysiske arrangementer. 

Under øvelsen simuleres et digitalt angrepshendelsesløp i sanntid, med alt det innebærer av stress og raske avgjørelser. Hackere tar kontakt, SMSer tikker inn og PC-en går i stå. IT-partneren ringer, men ingen har egentlig oversikt over hva som faktisk skjer. 

Erlend Andreas Gjære, medgrunnlegger av Secure Practice, under prisutdelingen i Brüssel.

I løpet av våren og sommeren har altså flere tusen små og mellomstore bedrifter over hele landet kjent på kroppen hvordan det er å bli angrepet – og hva de må ha på plass dersom uhellet er ute. 

– Det har vært utrolig inspirerende å se hvordan bedrifter fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør har engasjert seg i digital sikkerhet. Dette er avgjørende fordi alle ledd i leverandørkjeden, og absolutt alle ansatte, kan utgjøre en mulig inngangsvei for cyberkriminelle, sier Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway. 

Hun legger til: 

– Med ny teknologi blir trusselbildet stadig mer komplekst, og kunnskap og bevissthet rundt dette, blir derfor også bare viktigere. 

Skal satse internasjonalt 

European Digital Skills Awards tar for seg fem ulike kategorier innen digitale ferdigheter, med kandidater fordelt på land fra hele Europa. 

Kategorien som «Hele Norge øver» gikk seirende ut av, handlet om prosjekter som gir mennesker, ansatte og SMB-ledere viktige ferdigheter innen cybersikkerhet.

Gjære forteller at de har blitt evaluert på alt fra bredde og omfang på prosjektet, faglig innhold, innovasjon og effekt. Internasjonal relevans er også viktig, og derfor var Secure Practice sin innsats for å eksportere suksessen videre til Europa utslagsgivende.

I fjor ble nemlig Secure Practice tildelt 29 millioner kroner fra EU-programmet Digital Europe for å heve den digitale sikkerhetskompetansen blant en million europeere. 

– Digital sikkerhet er et satsningsområde i EU, og de ønsker helt tydelig tiltak som skaper effekt i samfunnet. Da vi mottok støtten var idéen om «Hele Norge øver» bare en idé. Med resultatene våre og prisen her, ser både vi og flere at «Hele Europa øver» kan bli virkelighet.

Nå er altså Secure Practice i gang med å eksportere både øvingsteknologi og kampanjeriggen som «Hele Norge øver» har realisert i praksis.

– Vi jobber med å finne partnere rundt omkring i Europa, som kan gjøre den uvurderlige jobben som Digital Norway har gjort her i Norge med å mobilisere og koordinere. Kampanjen har i høyeste grad vært innovasjon også på denne fronten, sier Gjære.

Se mer om hva «Hele Norge Øver» handler om, og planen for å skalere videre internasjonalt her:

NHO-direktør: – Bedrifter er mer sårbare  

Ole Erik Almlid, direktør i NHO, er også strålende fornøyd med den økte bevisstheten rundt digital sikkerhet blant norske bedrifter: 

– «Hele Norge øver» har gitt bedrifter over hele landet muligheten til å teste praktiske og gratis beredskapsøvelser, hvor de får kjenne på kroppen hvordan det er å stå midt i et dataangrep – og lære hva bedriften må ha på plass før uhellet er ute. 

Han legger til: 

– Digitaliseringen har gjort våre bedrifter sårbare for cyberangrep. Derfor er det kjempebra at så mange NHO-bedrifter vil være med og trene opp forsvarsevnen sin mot digitale angrep.