Står KI bak Trumps nye tollsatser?

De fleste store språkmodellene kommer i hvert frem til samme toll-regnestykke som Trump. Mer om dette og hvordan tollsatsene påvirker tech-bransjen i Bits & Bytes.
Økonomer over hele verden forvirres av regnestykket bak Trump-administrasjonens nye tollsatser. Noen kaller de absurd høye, andre omtaler det som «fullstendig vanvittig» – mens mange mener de er basert på totalt feilaktige påstander og tall.
Ifølge The New York Times er tollsatsen trolig basert på følgende regnestykke: USAs handelsunderskudd med et gitt land, ble delt på verdien av det landet eksporterte. Deretter ble tallet halvert for å være «snille».
Men kan de nye tollsatsene ha kommet fra kunstig intelligens?
Chatbotene foreslo samme regnestykke
Ifølge teknologinettstedet The Verge vil ChatGPT, Gemini, Claude og Grok komme med et ganske likt regnestykke, dersom du spør om en «enkel måte å løse handelsunderskuddet på og gi USA like vilkår som resten av verden».
Aftenposten har også plukket opp saken, og gjort samme test. Alle chatbotene foreslo varianter av «underskudd delt på eksport»-regnestykket som The New York Times skrev om.
ChatGPT påpekte at modellen er lett å forstå og enkel å regne ut, men advarte samtidig mot å ta den i bruk, skriver Aftenposten, og siterer chatbotens respons:
«Dette er en svært forenklet modell, og det anbefales ikke å bruke den i faktisk politikkutforming.»
Destabilisert premissene for global handel
The Verge understreker at de verken vet eller kan bevise at Trump-administrasjonen tok i bruk KI for å komme frem til tollformelen.
Aftenposten nyanserer også bildet ved å påpeke at chatbotene kan komme med like løsninger fordi de er trent på det samme materialet – selv om de ikke oppgir noen konkrete tekster som kilde.
Uansett er én ting klinkende klart: Tollsatsene har ført til kaos og destabilisert mange av premissene som har ligget til grunn for global handel.
Store utfall for big tech
Dette kan også vise seg å være dramatisk for de store, amerikanske tech-selskapene – som er avhengig av globale verdikjeder, skriver Wired.
CNBC melder om at aksjekursene til Meta og Nvidia begge falt med rundt fem prosent, mens Apple og Amazon falt med seks prosent, da de nye tollsatsene ble kjent.
Dette kan vise seg å bare være starten. Mange økonomer advarer om at Trumps tollsatsing kan ha satt i gang en av de største endringene i verdenshandelen på flere tiår – med høyere priser for amerikanske forbrukere og økt inflasjon som mulig resultat, skriver Wired videre.
Tidligere denne uken økte Goldman Sachs sannsynligheten for at USA går inn i en resesjon i løpet av de neste 12 månedene til 35 prosent, opp fra 20 prosent.
– Mange tror at forbrukere er villige til å betale mer for amerikanske varer. Men det finnes ikke noe bevis for at det faktisk skjer, sier Tibor Besedes, handelsekspert og professor ved Georgia Institute of Technology til Wired.
– Toll kan gagne USA på sikt
Noen amerikanske selskaper, særlig innen dataanalyse og logistikk, ser likevel muligheter med tariffpolitikken.
Selskapet Palantir, grunnlagt av forretningsmannen Peter Thiel – kjent fra den såkalte «PayPal-mafiaen» (som tidsvis anklages for å ha litt for mange fingre med i spillet i amerikansk politikk og næringsliv) – publiserte en bloggpost om en KI-tjeneste som skal hjelpe amerikanske bedrifter med tollrelaterte avgjørelser.
Nick Vyas, leder for Global Supply Chain Institute ved Marshall School of Business, anerkjenner overfor Wired at toll kan gagne USA på sikt.
Han peker på at landet de siste 30 årene har gått fra å skape til å forbruke, og samtidig gjort seg stadig mer avhengig av Kina.
Men toll alene løser ikke alt. Vyas mener USA heller må bygge opp produksjon av blant annet forsvarsteknologi og gradvis innføre lærlingsprogrammer for seminautomatiserte industrier – men fortsatt la billig småproduksjon skje i utlandet.
Dette vil i så fall være en prosess over flere år – og krever en konkret plan man holder seg til.
– USA bør lage en politikk som aktivt inviterer med seg allierte. I dag opplever mange at vi handler mer på følelser enn på strategi, sier Vyas.
Det har skjedd mye annet spennende innen teknologi, sikkerhet, kunstig intelligens og politikk den siste uken. Her har vi oppsummert tech-uken for deg:
Nyheter om kunstig intelligens
- KI-selskap sikrer historiens største tech-investering (Dagens Næringsliv)
- – KI-teater gir troen på mennesket (NRK)
- Børsflopp for KI-gigant (e24)
- Slik bruker du KI for å lande drømmejobben – med rett lønn på kjøpet (The Guardian)
- Jeg lagde en KI-versjon av mamma. Den skremte meg (Business Insider)
- Anthropic lover bedre sikkerhet i sine KI-modeller (CNBC)
- Amazons nye KI fikser shoppingen for deg (The Verge)
- ChatGPTs nye bildeverktøy gjør det enkelt å lage falske kvitteringer (Tech Crunch)
- Sa opp jobbene for å bygge KI-løpeapp: «Litt for avhengige av OpenAI» (Kode24)
- Slik skal Google forberede seg på kunstig, generell intelligens (Digi)
- Når teknologien har et syn på verden (NRK)
- Klesgigant får kritikk for digitale «tvillinger» (KK)
Sikkerhet
- Tidenes største svenske datalekkasje? Over to millioner svensker rammet (Dagens Nyheter)
- FBI raidet hjemmet til kjent datavitenskapsmann – nå er han sporløst borte (Ars Technica)
- Ny veiledning om samtykke til informasjonskapsler og sporingsteknologier er klar (Datatilsynet)
- KI har skapt en ny type hacker (Business Insider)
Datasentre
- Microsoft trekker datasenterplaner (Tech Crunch)
- Google: Norge kan bli mindre attraktivt for datasenter (Digi)
Forskning
- NORA får 15.5 millioner kr til å styrke forskerutdanningen innen kunstig intelligens (NTB)
- 19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens (NTB)
Politikk
- EU forbereder straff mot Elon Musks X (The New York Times)
- MDG vil ha slutt på falske bilder: – Direkte skadelig (TV2)