Digital21

Digital21 skal fremme næringslivets evne og mulighet til både å utvikle og ta i bruk ny teknologi og kunnskap i takt med den økende digitaliseringen.

Våren 2017 tok regjeringen initiativ til å etablere Digital21, et strategisk organ som skal fremme næringslivets evne og mulighet til å utvikle og ta i bruk ny teknologi og kunnskap i takt med den økende digitaliseringen. DigitalNorway er sekretariat for Digital21.

60 konkrete tiltak

Digital21 har utarbeidet en strategi med mer enn 60 konkrete tiltak som alle sammen skal bidra til at vi beveger oss i riktig retning. Strategien peker på fem viktige oppgaver som næringslivet, akademia og det offentlige må løse sammen. De fem oppgavene er:

Seriens popularitet kan i stor grad tilskrives Lunds evne til å treffe spikeren på hodet i de mange kontorsituasjonene mange av oss er borti daglig – enten man baler med powerpoint eller kaffekokere.

Seriens popularitet kan i stor grad tilskrives Lunds evne til å treffe spikeren på hodet i de mange kontorsituasjonene mange av oss er borti daglig – enten man baler med powerpoint eller kaffekokere.

Digitalisering griper inn i på nye måter

Det betyr at vi må tenke annerledes om organisering. Vi må bygge kompetanse på tvers – vi må utvikle teknologier som fungerer på tvers – vi må utvikle bedrifter som opererer på tvers – vi må utvikle regelverk på tvers – og vi må sørge for at forvaltningen også kan operere på tvers.

Digital21 har gjennomført en omfattende og involverende strategiprosess. Vi har vært ute og hørt hvor skoen trykker for norsk næringsliv og har hatt 600 deltagere på elleve innspillmøter rundt i landet. Vi har etablert seks ekspertgrupper på områder som er viktige for næringslivets evne til å utvikle, innovere og ta i bruk ny teknologi.

Last ned og les strategien her.

RELATERT

Teknologi

Dette er tech-trendene som vil prege 2025

KI-agenter, kvanteteknologi, romlig databehandling og robotikk. Dette er noen av teknologiene du ikke kommer utenom det neste året.

Bits & Bytes

Kvantenytt for drøyt til å forstå – åpner for parallelle universer?

Det er vanskelig å skjønne hva Googles nye kvante-chip er i stand til – men det er ingen tvil om at kvantedatamaskiner vil snu opp-ned på etablerte spilleregler. Mer om dette og ukas andre tech-nyheter i Bits & Bytes.

Kunstig intelligens

Slik jobber Nasjonalbiblioteket med å utvikle norske språkmodeller

Norge kan ikke bare være brukere av Copilot og ChatGPT. Vi må også delta i teknologiutviklingen, mener Norges nasjonalbibliotekar.

Bits & Bytes

To år med ChatGPT – markeres med spådommer om superintelligens og lanserings-bonanza

OpenAI med julekalender av lanseringer – og Sam Altman demper forventningene til generell kunstig intelligens. Mer om dette og ukens tech-nyheter i Bits & Bytes. 

Kunstig intelligens

Slik har NCE Heidner Biocluster og Nemonoor satt fart på kunstig intelligens i matindustrien

Et seks måneders program har satt i gang mønstergjenkjenning av grisens kromosom, ruteoptimalisering av avfallsinnhenting og mer. – Et stjerneeksempel, sier digitaliseringsministeren. 

Bits & Bytes

Kommer Trump til å utnevne en «KI-tsar»? 

Målet skal være å bevare USAs ledende posisjon innen kunstig intelligens. Mer om dette og ukens tech-nyheter i Bits & Bytes. 

Innovasjon

Digital Norway med nytt forskningssamarbeid 

Fem av landets fremste forskningsinstitutter innen digitalisering og kunstig intelligens går inn som medlemmer i Digital Norway. – Forskning og næringsliv må samarbeide mer, sier Camilla Stoltenberg. 

Bits & Bytes

Har denne kinesiske språkmodellen tatt igjen ChatGPT? 

Kinesiske DeepSeek-R1 overgår det som hittil har vært den eneste språkmodellen med evnen til å resonnere. Vil det påvirke det geopolitiske tech-kappløpet? Mer om dette og ukens tech-nyheter i ukens Bits & Bytes.