Hva er ...?

Hva er AR?

AR forklart på fem minutter

Du, jeg og AR

Ai, ai, ai: En sjelden Pokémon – midt i Frognerparken! Og der, en hel flokk av mennesker som er ute for å fange den. 

Mobilspillet Pokémon Go tok verden med storm i 2016. Måten spillet blandet sammen fantasi og virkelighet ved å plassere ut Pokémon rundt i den virkelige verden – der du fysisk måtte oppsøke dem og fange dem med mobilen – slo an så til de grader at du kunne se spillere ute i gatene hvor enn du snudde deg, i måneder og år etter lanseringen. 

Pokémon Go kan ha gitt oss et glimt inn i fremtiden, ettersom teknologien det er basert på, utvidet virkelighet, er spådd å få en stor og viktig rolle i årene som kommer. 

Telefon viser spillet Pokemon Go
Pokémon Go. Foto: Unsplash

AR: Hvordan fungerer det?

Det vi kaller utvidet virkelighet på norsk, er bedre kjent under forkortelsen AR – som igjen er kort for Augmented Reality. AR handler om å bruke kameraer, skjermer, sensorer og annen teknologi til å endre eller «utvide» den verden vi ser omkring oss, ved å legge til digital informasjon. 

I Pokémon Go ser du den virkelige verden foran deg gjennom mobilskjermen (spillet bruker mobilens kamera). Alt er som du kjenner det, bortsett fra at det står et søtt, lite monster ved siden av Monolitten. Du vet at monsteret ikke finnes på ekte, men du kan likevel bevege deg rundt det og se det som del av dine virkelige, fysiske omgivelser – riktignok så lenge du ser gjennom mobilen. Spillet «utvider» altså virkeligheten, eller transformerer den, ved å blande sammen det ekte og det virtuelle. Sammen dannes det en helhetlig virkelighetsopplevelse.

Snapchat-filtrene der du kan gi deg selv en digital hatt og solbriller, eller bytte ansikt med en venn, er et annet eksempel på bruk av AR-teknologi på mobilen. 

Mens illusjonen kanskje ikke er komplett så lenge du bare ser dette gjennom mobilskjermen, finnes det også mye mer altoppslukende AR-teknologier – briller og lignende – som legger til digitale objekter i hele synsfeltet ditt, slik at de fysiske og digitale verdenene smelter mer sømløst sammen. 

Slike AR-briller kan minne om VR-briller (altså Virtual Reality, virtuell virkelighet). Men der VR stenger virkeligheten ute og gir brukerne opplevelsen av å være et annet sted, handler AR om å utvide og forbedre den verden vi allerede er en del av og kan se.

Fakta: VR og AR

Utvidet virkelighet (Augmented Reality, AR) er nært beslektet med virtuell virkelighet (Virtual Reality, VR). Begge er teknologier som visker ut skillelinjene mellom det digitale og den virkelige, håndfaste verden omkring oss.

Et enkelt eksempel på AR er mobilspillet Pokémon Go, der du må ut i gatene for å fange digitale monstre, som du kan se gjennom mobilskjermen.

Hva brukes AR til?

La oss se på noen eksempler på hvordan AR blir brukt allerede i dag:

  • Møbelbransjen, nærmere bestemt IKEA og deres mobile AR-app «IKEA Place», lar deg ta bilde av et rom, velge produkt og plassering. Du opplever sofaen du har valgt i 3D og riktig størrelse. I tillegg får du produktinformasjonen opp i bildet 
  • Offentlig sektor, som for eksempel Trondheim kommune, bruker utvidet virkelighet til å vise hvordan endringer i klima påvirker byen nå og i fremtiden 
  • Mediebransjen bruker utvidet virkelighet til å formidle TV-nyheter og sport på en rikere måte. De viser fancy prognoser og valgresultater i form av søyler som programlederne beveger seg mellom, og under løpsøvelser dukker løpernes navn og nasjonsflagg opp i de ulike løpebanene 

Når teknologien er kommet lenger og AR-briller er blitt mer mainstream, vil vi kunne se en eksplosjon av nye og mer «science fiction»-aktige bruksområder. For å ta bare ett eksempel: Tenk deg at du skal utføre en komplisert reparasjon på toppen av en radiomast. Med AR-teknologi kan du få opp instruksjonene i synsfeltet foran deg, og 3D-modeller for hva som skal gjøres – akkurat der det skal gjøres. Så slipper du å referere til andre skjermer eller instruksjoner. Dermed blir jobben både enklere og tryggere. Det er lett å se for seg tilsvarende, nyttige bruksområder her nede på bakken også.

Se denne videoen for en oppsummering av det vi har lært:

https://www.youtube.com/watch?v=m24J8zaUtyQ

Vil du ta flere kurs hos oss?

Få tilgang ved å bli medlem

Allerede medlem?

Medlemskap

DigitalNorway+

Inkluderer
  • Alle veivisere, komplett kurskatalog og alt annet kunnskapsinnhold

Gratis

Bli medlem