Hva vil blokkjede-teknologi bety for norske bedrifter?

Blokkjedeteknologien er bare i startfasen, men kan skape store endringer for mange bransjer. Derfor bør du holde deg oppdatert, mener ekspertene.

For uinnvidde er blokkjede en annen måte å lagre, behandle og spore data på enn hva som er normen i dag. Lagringen av informasjonen er desentralisert, slik at bestanddelene er kryptert og spredd på en rekke enheter. Dette gjør det umulig å endre noe i blokkjeden. I stedet legger man kun til data. På denne måten kan man unngå korrupsjon, feilinformasjon eller andre problemer som kan komme med sentraliserte løsninger. Vi forklarer mer om blokkjede i denne artikkelen.

Det store spørsmålet som gjenstår er hvordan vanlige folk og bedrifter kan utnytte potensialet i denne teknologien?

Digitale motorveier som kan skape forretningsmuligheter

Jon Ramvi er blokkjede-spesialist og gründer av Symfoni AS. Han tror ikke fremveksten av blokkjede-teknologi vil snu om på hverdagen for vanlige folk eller norske bedrifter med det første. At det kan endre en hel del, det tror han derimot.

– Jeg tror den store forskjellen som små- og mellomstore bedrifter vil merke er på sammenhengende tjenester. Dette er en del av digitaliseringsstrategien til staten, og handler om å få det offentlige og private bedrifter til å utveksle data. Jeg tror blokkjeder er den muliggjørende teknologien for å realisere strategien. Brønnøysundregistrene, Patentstyret og Digitaliseringsdirektoratet undersøker dette. Det er ekstra spennende når det offentlige virkelig ønsker å pushe denne teknologien.

ENTUSIAST: Jon Ramvi, blokkjede-spesialist og gründer av Symfoni AS. Foto: Andrea Bruer

Et eksempel på en slik sammenhengende tjeneste kan være sømløs og trygg deling av helsedata, eller hvordan du kan se hvor mye som gjenstår av nedbetalingen på studielånet i nettbanken din. Et annet er hvordan OBOS bruker blokkjede-teknologi for å automatisere eierskifte av bolig.

– Det gir i utgangspunktet ikke mening for private aktører å frigjøre sine tjenester og data på blokkjeder. Jeg vil heller se på blokkjeder på samme måte som når staten bygger veier: Vi bygger forretninger langs disse, i form av bensinstasjoner, butikker eller verksteder. Når de nå tar i bruk blokkjedeteknologi bygger de digitale veier, og da oppstår det forretningsmuligheter som kan utnyttes.

Et eksempel på dette kan være at mindre tjenesteleverandører jobber enda tettere med de største.

– Med sammenhengende tjenester kan vi skape mye verdi for brukerne våre. Jeg kan se for meg at mindre aktører sammen, enkelt kan tilby komplekse tjenester, som overgår det vi ser fra større aktører med tanke på kostnad og kvalitet.

Bygg kompetanse

Ramvi mener det vil være en fordel å sette seg inn i teknologien, dersom du er i en bransje hvor det kan virke relevant. Siden teknologien stammer fra kryptovaluta er det kanskje ikke overraskende at bank og finans er det første han nevner.

– Jobber du innen dette ville jeg satt meg inn i dette nå, eller gitt fagansvaret til noen i bedriften. Da får du en ressurs som forstår det godt og som kan være på utkikk etter løsninger som bedriften kan bruke nå eller noe som ligger i horisonten. Andre bransjer kan avvente, som for eksempel tech, men det er alltid en fordel å kunne litt, mener han.

Men det er ingen bråhast, ifølge eksperten.

– Slike produkter og tjenester basert på blokkjeder tar flere år å utvikle. Ikke minst er jussen rundt det komplisert, men jeg tror vi vil se store endringer på lang sikt, avslutter Ramvi.

Bruker blokkjede for å bekjempe plast

Det finnes også eksempler på norske selskaper som tar i bruk en egen blokkjedeteknolgi. Norske Becour bruker blokkjedeteknologi i energisektoren, der de sporer fornybar energi. Empower bruker blokkjeder for å bekjempe plastforsøpling i naturen. 

BRUKER BLOKKJEDER MOT PLAST: Wilhelm Myrer, gründer og administrerende direktør i Empower.

Empower har samarbeid med renovasjonsmottak rundt om i verden, der blokkjeden verifiserer mengden plast som er samlet inn og det utbetales en digital valuta til de frivillige som rydder. Valutaen, såkalte tokens, kan veksles i lokal valuta i for eksempel indiske rupi, norske kroner eller nigeriansk naira. Kort forklart er de med på å redde planeten og på sikt gi vanskeligstilte mennesker et inntektsgrunnlag.

Gründer og administrerende direktør Wilhelm Myrer i Empower er istemt med Ramvi når det kommer til effektene av blokkjedeteknologi for små- og mellomstore bedrifter i Norge.

– Blokkjeder gir en veldig bra infrastruktur som kan gjøre mange tjenesteleverandører mye mer kostnadseffektive. Det betyr ikke at absolutt alle skal benytte seg av denne teknologien, men om det virker relevant ville jeg bygd kompetanse på det, sier Myrer.

Han anbefaler å holde seg oppdatert, være på utkikk etter løsninger som kan gagne din bedrift.

– Siden blokkjeder er desentralisert data som ikke kan endres eller jukses med og kan sende verdier uten mellomledd, er det utrolig konkurrerende. Jeg tror det kan gjøre det globale samfunnet mye mer økonomisk effektivt.

Lær mer om blokkjeder i dette gratiskurset:

Introkurs

Blokkjeder

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Blokkjeden ble i utgangspunktet utviklet for å understøtte den digitale valutaen Bitcoin, men teknologien anvendes stadig til nye formål, og i nye bransjer og sektorer. I dette kurset lærer du hva en blokkjede er, hvordan det fungerer i praksis, og hvordan teknologien skaper verdi.

254 Moduler0% Fullført