Ny forskning: KI gjør det lettere å oppdage brystkreft

Illustrasjonsbilde: Istockphoto

KI-verktøy oppdager 29 prosent flere tilfeller av brystkreft, viser ny svensk forskning. Mer om dette og ukens tech-nyheter i Bits & Bytes. 

Kunstig intelligens er i rivende utvikling, og effekten er merkbar i de fleste områder av samfunnet. Dette gjelder også i aller høyeste grad innen helse. 

Denne uken kunne svenske forskere vise til at kunstig intelligens kan avdekke 29 prosent flere tilfeller av brystkreft, sammenlignet med tradisjonell mammografi. 

Studien er publisert i The Lancet Digital Health, og er basert på en testgruppe bestående av over 100 000 kvinner. 

Funnene er hentet fra den andre av tre delrapporter. Siden de første undersøkelsene ble presentert i 2023, har man sett en tydelig fremgang: fra 20 til 29 prosent. 

KI-programvaren de har brukt viser seg særlig egnet til å oppdage små kreftsvulster på et tidlig stadium. I tillegg reduserer denne måten å jobbe på radiologenes arbeidsmengde med 44 prosent. 

– Den største fordelen med KI akkurat nå er at den kan redusere belastningen radiologer opplever fra det store antallet bilder de må gjennomgå, sa medforfatter Dr. Kristina Lång fra Lund Universitet til The Guardian da den første delrapporten ble lansert. 

Kan identifisere risiko 4-6 år før diagnose 

For et par uker siden publiserte også det norske Mammografiprogrammet en studie som viser at KI kan identifisere økt risiko for brystkreft 4-6 år før diagnose. 

– Vi fant at brystet som utviklet kreft fikk om lag dobbelt så høy KI-score som det motsatte brystet, allerede fire-seks år før kvinnene fikk diagnostisert brystkreft, sier Solveig Hofvind, leder for Mammografiprogrammet ved Kreftregisteret. 

Studien viser at teknologien, som allerede er i bruk, kan hjelpe med å lage mer tilpassede screeningprogrammer. Kvinner med høy risiko for brystkreft kan følges opp oftere, mens de med lav risiko kan screenes sjeldnere enn i dag.

KI brukes som screeningverktøy for første gang

Nå er opptil flere storskala KI-prosjekter knyttet til screening av brystkreft i gang. 

I fjor høst startet Mammografiprogrammet opp en studie med 140 000 kvinner mellom 50 og 69 år, for å se om KI kan oppdage brystkreft like bra eller bedre enn leger.

Den store forskjellen i denne runden er at analysen og verktøyene skal brukes i reelle pasientundersøkelser på norske sykehus, i motsetning til tidligere, hvor KI-forsøkene har skjedd utenfor landet. 

Dette blir derfor første gang KI brukes som et verktøy for leger i en faktisk brystkreftscreening i Norge.

– Teknologien redder liv 

Denne uken ble det også kjent at Storbritannia skal gjennomføre et lignende KI-forsøk, hvor over 700 000 kvinner skal delta. 

Dette er trolig det største forskningsprosjektet foreløpig av sitt slag, og skjer samtidig som Storbritannia skrur opp sin satsing på kunstig intelligens

– Studier som dette viser akkurat hvor stor betydning teknologien kan ha – den forbedrer liv, og i dette tilfellet redder den dem, sier Peter Kyle, vitenskaps- og teknologiminister i Storbritannia. 

Her har vi samlet ukens viktigste tech-nyheter: 

Kunstig intelligens

OpenAI-relaterte nyheter 

Deepseek-sagaen

Sikkerhetsnytt

Amerikansk politikk og Elon Musk

Diverse