Ny digitaliserings­strategi: – Norge skal bli verdens mest digitaliserte land 

Fra venstre: Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway og Karianne Tung, digitaliserings- og forvaltningsminister (Foto: Digitaliseringsdirektoratet)

Kunstig intelligens og datadeling har fått en sentral plass i den nye strategien. 

– Dette er ikke en ønskeliste, men en forpliktelse. Om å gå fra ord til handling og fra ambisjon til prioritering. 

Det sa digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung, da hun torsdag presenterte regjeringens nye nasjonale digitaliseringsstrategi foran en fullsatt sal på NTNU i Trondheim. 

Ifølge ministeren skiller årets strategi seg fra sine forgjengere. Den inkluderer godt over hundre konkrete tiltak og anbefalinger knyttet til digitaliseringen av det norske samfunnet. 

Målet er tydelig – at Norge skal bli verdens mest digitaliserte land innen 2030.  

– Vi skal ikke jage teknologi for teknologiens skyld, men utnytte det som et kraftig verktøy for å realisere muligheter og løse komplekse samfunnsutfordringer, sa Tung. 

Les den nye nasjonale digitaliseringsstrategien her.

Samarbeid er en forutsetning

Strategien er delt opp i to hovedområder: Fem forutsetninger som må styrkes for digitaliseringen i Norge – og fem områder hvor regjeringen øker innsatsen. 

Stikkord som går igjen er utnyttelse av kunstig intelligens, økt datadeling, datadreven innovasjon, fremming av et omstillingsdyktig næringsliv, samarbeid på tvers av offentlig og privat sektor, en fremtidsrettet norsk IT-infrastruktur, sikkerhet, personvern og digital kompetanse. 

Det er derimot ikke satsningsområder og avgjørelser som «tas blant få utvalgte, og som tres nedover hodene på folk», mente Jonas Gahr Støre – som åpnet lanseringen. 

– Det skjer med den spennende og litt kompliserte dugnadsmodellen vi har her i Norge, forklarte statsministeren. 

– Digitalisering vil være et viktig verktøy i møte med vår tids store oppgaver, sa Støre (Foto: Digitaliseringsdirektoratet)

Tung understreket også at samarbeid er en forutsetning for å nå målene som er skissert opp. 

– Skal vi lykkes, må det skje i kraft av samarbeid med KS, næringslivet og med parter i både offentlig og privat sektor, sa hun.

Dette er forutsetningene for digitalisering som skal styrkes:

  1. Forsterke styring og samordning i offentlig sektor.
  2. Sørge for en sikker og fremtidsrettet digital infrastruktur.
  3. Styrke sikkerheten, beredskapen og kriminalitetsbekjempelsen.
  4. Sikre et godt og ivaretatt personvern for alle.
  5. Sikre en fremtidsrettet digital kompetanse.

Dette er de prioriterte områdene hvor regjeringen skal øke innsatsen:

  1. Øke datadelingen og utnytte mulighetene i data og datadreven innovasjon.
  2. Utnytte mulighetene i kunstig intelligens.
  3. Sette fart på den grønne og digitale omstillingen.
  4. Fremme et omstillingsdyktig og innovativt næringsliv.
  5. Bevare tilliten, styrke inkluderingen og sikre hensynet til barn og unge

– Skal få på plass en nasjonal infrastruktur for KI

Kunstig intelligens har fått sitt eget underkapittel i strategien, med egne dedikerte mål og tiltak. 

Der står det blant annet at Norge skal få på plass en nasjonal infrastruktur for kunstig intelligens frem mot 2030 – samt at både offentlig og privat sektor skal ta i bruk KI for å bli mer effektive, heve kvaliteten og støtte innovasjon. 

– Vi kan være verdensledende på utstrakt bruk av industriell kunstig intelligens og trygg og etisk bruk av kunstig intelligens i 2030, sa Tung. 

– Vi har satt en retning som er tydelig. Norge skal bli verdens mest digitaliserte land – på våres premisser, sa Karianne Tung. (Foto: Digitaliseringsdirektoratet)

Statsråden pekte på at teknologien har potensialet til å løse store samfunnsutfordringer, realisere ny verdiskaping og forbedre velferdssamfunnet vårt. 

– Men skal vi lykkes med det, må vi legge til rette for mer datadrevet innovasjon og sikre at vi har de riktige rammevilkårene for næringslivet, sånn at også de evner å nyttiggjøre seg av kunstig intelligens som teknologi, la hun til. 

Tung nevnte også et nytt nasjonalt prioriteringsråd for deling av data som skal jobbe med nye forretningsmodeller mellom det offentlige og private næringslivet – samt at 40 millioner kroner fra det kommende statsbudsjettet bevilges til arbeidet med en nasjonal grunnmodell (om arbeidet med norsk språkmodellteknologi) og kapabiliteter for tungregning. 

– Viktig verktøy i møte med vår tids store oppgaver

Strategien trekker videre frem tiltak for modernisering av offentlig sektor, et bedre og tryggere arbeidsliv og livslang læring – på næringslivet premisser.  

– Digitalisering vil være et viktig verktøy i møte med vår tids store oppgaver. I årene fremover blir vi flere eldre, færre i arbeidsfør alder, samtidig som oppgavene blir større. Vi skal omstille energisystemet, nå klimamålene og gi næringslivet flere ben å stå på, sa Støre. 

– Alt skjer i en tid med et globalt teknologisk kappløp, hvor den sikkerhetspolitiske situasjonen setter nye krav til nasjonal kontroll over viktig infrastruktur og de digitale truslene blir stadig større, la han til. 

Trekkes frem som eksempel

Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway, sier at digitaliseringsstrategien er klar både på potensial og muligheter, samtidig som at den anerkjenner viktigheten av jobben som må gjøres i bunn. 

– Støre sa det godt da han beskrev strategien som en «litt komplisert dugnadsmodell». Digital Norway er på mange måter det samme, og vi er vant til å samle gode krefter for å være offensive og handlekraftige sammen, sier hun. 

I strategien trekkes Digital Norway sitt arbeid frem som et eksempel på hvordan regjeringen i dag jobber med å fremme et omstillingsdyktig næringsliv. Det samme gjør også Nemonoor – Norges nasjonale senter for kunstig intelligens – som Digital Norway koordinerer. 

Digital Norway har også, sammen med NHO og Abelia, kommet med innspill til strategien.  

– Jeg opplever at strategien underbygger en rekke av våre pågående digitaliseringsinitiativ som løftes ut til AS Norge med kraft, kunnskap og kapital fra alle våre fantastiske eiere og partnere på tvers av privat og offentlig sektor, legger Dingsør til. 

– Sammen skal vi fortsette å støtte virksomhetene i deres digitale valg – og hjelpe dem med å ta enda bedre valg fremover, avslutter hun.