20 år med Gmail: «Lærte oss å bytte bort personvern mot gratis tjenester»

Det sies at hvis du ikke betaler for produktet, er du produktet. Og det startet på mange måter med Gmail. Les om jubilanten – og resten av påskens tech-nyheter – i ukens Bits & Bytes.

1. april 2004 ble Gmail annonsert. Det var en ny, raskere og bedre e-post, som var skybasert, helt gratis og kom med 1 gigabyte lagringsplass – langt mer enn noen megabyte, som var vanlig den gangen. Mange avfeide Google-nyheten som en av selskapets mange aprilsnarrer. 

20 år senere er vi blitt vant til å få denne typen tjenester gratis – tilsynelatende. 

Mens det til å begynne med var gjevt å få en invitasjon, skal det i dag være omtrent 1,8 milliarder aktive Gmail-kontoer. I årene som fulgte la Google til Maps, Docs, YouTube, Chrome og andre tjenester bak samme innlogging. Ikke noe av det koster penger å bruke. 

Like fullt er det brukerne Google tjener penger på. 

Du er produktet

Som NBC News skriver det: «Med Gmails eksplisitt uttalte intensjon om å skanne innholdet i e-poster for å få en bedre forståelse av brukernes interesser, etterlot Google også liten tvil om at digital overvåking i jakten på å selge flere annonser ville være en del av deres ekspanderende ambisjoner.»

I sin artikkel om 20-årsjubileet oppsummerer Engadget det allerede i tittelen (som står best på engelsk): «From its start, Gmail conditioned us to trade privacy for free services.» 

Selskaper som Facebook (senere Meta) og mange andre har gått i deres fotspor og omfavnet lignende forretningsmodeller. Uttrykket ble snart at «hvis du ikke betaler for produktet, er du produktet».

Med andre ord: Du betaler ingenting for å benytte tjenestene, men til gjengjeld selger plattformene oppmerksomheten og informasjonen din til høystbydende annonsører. 

Stadig mer bevissthet

De siste årene er det flere som er blitt mer bevisste på å beskytte personvernet sitt, samtidig som tech-gigantene også har møtt press ovenfra etter innføringen av GDPR og annen regulering.

Google vil ikke i dag fritt bruke innholdet i e-postene dine til å sende deg tilpassede annonser på samme måte som før. Men de samler fortsatt svært mye data. 

Også i andre tjenester, som Chrome, går de en balansegang mellom datainnsamling, lovlighet og brukertilfredshet. Senest i dag skriver BBC om at Google går med på å slette brukerdata som er samlet inn fra brukere i inkognito-modus, og at vil de begrense noe av datainnsamlingen sin – riktignok i møte med et søksmål på flere milliarder dollar. 

I mellomtiden er det flere som har fått nok, og som ser seg om etter personvernvennlige alternativer. Tjenester som Proton Mail er blitt populære nettopp fordi de tilbyr det stikk motsatte av Gmail: Det koster penger, men til gjengjeld er det helt privat. Det finnes også mange og stadig mer brukte alternativer både til søkemotorer, nettlesere, kart og andre tjenester. 

Men de fleste bruker stadig Google. 

Her er flere aktuelle nyheter fra påskeuka:

Blir maskinene virkelig smartere enn oss nå?

Nyheter om kunstig intelligens (KI), samfunn og sikkerhet:

… og enda litt mer fra KI-fronten:

Vil du lære mer om generativ kunstig intelligens?

Introkurs

Hvordan bruke generativ kunstig intelligens?

I dette kurset får du noen tips til ulike typer KI- verktøy for hjelp til tekst, bilder, lyd og video og hvordan bruke slike verktøy på en smart og trygg måte.

158 Moduler0% Fullført

Det siste om dingser, doninger og databrikker:

To kjappe fra kontroversielle politiske figurer:

… og tre kjappe om cybersikkerhet:

Helt til slutt – godt, blandet og urelatert om elbiler og atomkraft: