21 næringstopper: Digitale hjelmer og vernesko
Digitale angrep er en av de største truslene næringsliv og samfunn står overfor i tiden fremover. Dette setter helt nye krav til å jobbe smartere, på tvers og sammen. På hver vår tue er vi sårbare, og vi blir aldri sterkere enn vårt svakeste ledd.
(Innlegget var først publisert i E24)
Cybertrusler vokser i et eksponentielt tempo, og samarbeid er vårt beste forsvar. Kunstig intelligens kan også bidra til å møte trusler på en smartere, mer effektiv måte, samtidig som det muliggjør mer avanserte angrep med stadig større hastighet. NSMs risikorapport for 2024 anslår at kostnaden ved cyberkriminalitet i 2024 vil bli så høy som 100,000 milliarder kroner globalt. Har Norge en sterk nok digital rustning for å møte et komplekst trusselbilde?
De som jobber i byggebransjen eller industrien er vant til å bruke hjelm og vernesko.
Nå må digitale hjelmer og vernesko på i alle bransjer og virksomheter, store som små, bedrifter og forskningsmiljøer samt frivillige og ideelle organisasjoner.
Dette handler om mer enn sikkerhetsteknologi, men en endring og styrking av hvordan vi jobber i virksomhetene, mellom virksomheter og mellom næringsliv og myndigheter. Sikkerhetskultur, kompetanseheving og informasjonsdeling er viktige stikkord.
Sikkerhetskultur begynner med hver og en av oss. Det sies at én enkelt ansatt kan være bakdøren inn til en virksomhets verdier. Ledelsen og styrerommet må prioritere digital sikkerhet langt høyere enn tidligere og sikre at alle i virksomheten får robustheten til å kjenne igjen et forsøk på digitalt angrep, vet hva de skal gjøre for å unngå at angrepet lykkes og – i siste instans – hva de må gjøre hvis ulykken inntreffer.
Vi er spesielt bekymret for den digitale modenheten blant små- og mellomstore bedrifter i Norge. Det er en manglende bevissthet knyttet til digital sikkerhet i norsk næringsliv, og kompetansemangelen truer Norges evne til å sikre kritiske funksjoner mot cyberangrep og påvirkning. Vi må jobbe sammen for å øke bevisstheten i SMB-segmentet, om hva som må være på plass i bedriften både for å unngå angrep og for respondere effektivt når det skjer. Næringslivet gjennom Digital Norway har allerede igangsatt et arbeid med folkeopplysning gjennom initiativet “Hele Norge Øver”.
Totalberedskapskommisjonen og Forsvarskommisjonen er svært tydelig på viktigheten av næringslivets bidrag i å beskytte landet.
Det meste av landets viktige infrastruktur forvaltes nettopp av bedrifter, som 5G-nettet, datasentre og energisystemer. For at vår samlede innsats til styrket beredskap skal lykkes, må samhandlingen og informasjonsdeling mellom virksomheter og myndigheter styrkes.
Dessverre oppleves det at informasjonen går raskere oppover enn den kommer ned igjen. Deling av erfaringer, kunnskap og trusselinformasjon må settes i system. Det trengs en bedre og mer koordinert organisering av sikkerhet- og beredskapsarbeidet hos myndighetene. Uklarheter rundt hvem som sitter med hvilket ansvar for å beskytte oss mot trusler, er en hindring for næringslivets mulighet for effektiv samhandling og det bidrar ikke effektivt til å avdekke digitale sårbarheter i samfunnet. Næringslivet må informeres og inkluderes sterkere i sentrale fora fremover.
Det er lett å si at vi kan ikke kompromisse på sikkerhet, men vi er som nasjon nødt til å prioritere. Vi har et felles ansvar for å bidra.
Dette innlegget er signert av:
- Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør, Abelia
- Ole Erik Almlid, administrerende direktør, NHO
- Liv Dingsør, administrerende direktør, Digital Norway
- Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef, SINTEF
- Arne Mjøs, konsernsjef, Itera
- Birgitte Engebretsen, administrerende direktør, Telenor Norge
- Caroline Hordvik, CEO, Azets Consulting
- Geir Arne Olsen, administrerende direktør, Netcompany
- Harald Vaagaasar Nikolaisen, administrerende direktør, Statsbygg
- Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær, Kreftforeningen
- Ingvill Heskestad Mykland, konserndirektør Teknologi, innovasjon og sikkerhet, Å Energi
- John Markus Lervik, co-founder & chief strategy officer, Cognite
- Karl Thomas Reinertsen, administrerende direktør, Capgemini
- Kjerstin Braathen, konsernsjef, DNB
- Kristine Dahl Steidel, administrerende direktør, Microsoft
- Sigvart Eriksen, CEO, Omny
- Sigve Brekke, konsernsjef, Telenor
- Siri Nodland, generalsekretær, Fundraising Norge
- Stein Erik Vellan, administrerende direktør, Telia
- Tine Austvoll Jensen, administrerende direktør, Google Norge
- Tommy Bjørnsen, landsjef, DNV Norge