Hva er en KI-agent – og hva kan den brukes til?

– Vi kan si at agenter er automatiseringsteknologi. Det har eksistert lenge. Den store forskjellen med kunstig intelligens er at agenter kan bli kraftigere, mer fleksible og brukes til mer, sier Morten Goodwin. (Foto: Universitetet i Agder)

KI-ekspert Morten Goodwin forklarer deg det du trenger å vite om høstens store KI-trendbegrep. 

Det begynner å bli mange begreper og produkter innen kunstig intelligens man skal holde styr på. Virtuelle assistenter, chatboter og språkmodeller. Copilot, ChatGPT, Gemini – også videre. Man kan bli forvirret av mindre! 

Den siste tiden har stadig flere begynt å snakke om et annet begrep, nemlig KI-agenter

Både Google, Anthropic og Microsoft har brukt høsten på å annonsere agenter. Konsulenthus holder workshops om temaet. Tech-tilhengere på internett spekulerer i om agenter kan representere det neste store skiftet innen kunstig intelligens. 

Men hva er det egentlig? Er KI-agenter en ny type teknologi, eller bare et nytt kallenavn for smarte KI-verktøy? 

Agenter er autonome

– KI-agenter er ikke nødvendigvis noe nytt, sier Morten Goodwin. 

Han er professor i kunstig intelligens ved Universitetet i Agder, og anerkjennes som en av landets fremste eksperter på området. 

Han forklarer at agenter i IT-sammenheng refererer til et program eller en funksjon som opererer autonomt for å løse en bestemt oppgave, uten menneskelig inngripen. Dette er programmer du gjerne ikke merker så mye til i det daglige, men som opererer «under panseret». 

Et virusprogram som automatisk beskytter PC-en mot trusler er et eksempel. Et annet er boter som arkiverer inaktive samtaletråder på intranettet. 

– Vi kan si at agenter er automatiseringsteknologi. Det har eksistert lenge. Den store forskjellen med kunstig intelligens er at agenter kan bli kraftigere, mer fleksible og brukes til mer, sier han. 

– En KI-agent vil være i stand til å tilpasse seg endringer i et miljø – og utføre handlinger utover hva de eksplisitt er programmert til, legger han til. 

Fallgruvene til KI-agentene 

Bare for å ta det med en gang: ChatGPT er ikke en KI-agent. Det er fordi du må gi den kommandoer for at den skal utføre handlinger. Den er ikke autonom. 

Derimot kan man bruke språkmodellteknologi for å automatisere oppgaver som har med naturlig språk å gjøre. 

For eksempel ved å koble ChatGPT sammen med mailboksen og kalenderen – og på den måten lage en KI-agent som svarer høflig nei til alle møteinvitasjoner som ikke passer – og som foreslår nye datoer i stedet. 

Risikoen er selvfølgelig at agenten kanskje takker nei til et spennende jobbtilbud på dine vegne, fordi du har markert at du skal drikke kaffe i kalenderen.

Men selv om det finnes fallgruver ved automatiske systemer, mener Goodwin at man ikke må avskrive dem av den grunn. 

– Det er viktig å huske på at ny teknologi byr på nye utfordringer. KI kan hallusinere, inneholde biaser – og vi brukere kan bli latere. Hvis du alltid følger en GPS så blir du kanskje dårligere til å finne veien på egen hånd, sier han.

– Men hvis man tenker at alt skal være perfekt, gjennomtestet og godt etablerte teknologier før man tester ut noe nytt, da tror jeg man blir arbeidsledig. 

Agenter tar ikke jobben din 

Ifølge flere kilder jobber Google med å lansere en KI-agent som skal kunne ta over oppgaver på PC-en, som å gjennomføre transaksjoner og besøke nettsider. 

Dette ligner på den lekkede oppdateringen til språkmodellen Claude fra Anthropic, som kan få tilgang til tastatur, mus, desktop og programmer. 

Parallelt har Microsoft lansert en «KI-agent-bygger» i Copilot Studio. Der skal brukere kunne skreddersy automatiserte agenter for å håndtere konkrete og komplekse arbeidsroller som eksempelvis kundeservice og verdikjedestyring. 

I en artikkel bruker The Guardian begrepet «virtuelle ansatte» for å beskrive lanseringen. Akkurat det mener Goodwin er litt for voldsomt. 

– Mye av teknologien er banebrytende. Men jeg ville ikke kalt agenter for ansatte. I bunn og grunn er ikke dette så annerledes fra å lage excel-macroer eller sende ut nyhetsbrev på en smartere måte, sier han. 

– Jeg ville ikke bekymret meg for at agenter alene tar jobben min. Men vi ser at stadig flere oppgaver kan automatiseres enklere, og KI-agenter er bare enda en ting på toppen av dette bildet. 

Kan bygge uvurdelig bestillerkompetanse 

Goodwin råder de som er nysgjerrige på KI-agenter til å følge med på utviklingen og teste det ut i praksis. 

– Men da må du samtidig tørre å feile. Gå gjerne ut på glattisen selv om den er litt tynn. sier han. 

Videre oppfordrer han til å undersøke hvilke unike data virksomheten sitter på – og hvilke problemer kunstig intelligens kan løse. 

– Når du begynner å trene kunstig intelligens med egne data, for eksempel ved å installere en agent, så lærer du enormt mye om både dataene dine og mulighetene kunstig intelligens gir. Dette gir uvurderlig bestillerkompetanse, sier Goodwin. 

– KI har kommet for å bli. De som hopper på bølgen blir morgendagens vinnere.