Nå kan KI styre datamaskinen din – om du tør?

Illustrasjonsfoto: Anthropic

Claude kan ta over tastatur, mus og programmer på PC-en. Men er vi klare for KI-agenter? Mer om dette og ukens tech-nyheter i Bits & Bytes

Språkmodeller kan brukes til mye, men hva om de faktisk kunne «tatt» over datamaskinen din og utført oppgaver på vegne av deg? Det er visstnok mulig med den siste oppdateringen av Anthropic sin KI-modell Claude. 

Funksjonen har fått navnet «Computer use». Foreløpig er den kun tilgjengelig som en testversjon, men formålet er tydelig: Modellen får tilgang til tastatur, mus, desktop – for å utføre oppgaver du gir den på datamaskinen. 

Testpersoner har fått Claude til å spille sjakk på nettet, samle data i regneark og kjøre egenskreven kode. Foreløpig er denne versjonen først og fremst tilgjengelig for utviklere. 

– Vi trente Claude til å se hva som skjer på en skjerm og deretter bruke tilgjengelige programvareverktøy for å utføre oppgaver, skrev Anthropic i en bloggpost om lanseringen.  

Claude prokrastinerer  

Foreløpig kan ikke Claude gjøre «alt» og har klare begrensninger for hva den får lov til. Du slipper med andre ord å bekymre deg for at modellen oppretter datingprofiler i ditt navn eller tømmer sparekontoren din for å investere i kryptovaluta. 

Den gjør dessuten fortsatt merkelige feil. Midt i en kodeoppgave, opplevde en Youtuber at Claude heller søkte på bilder av nasjonalparken Yellowstone, i stedet for å jobbe. 

Så god til å simulere hvordan et menneske jobber på datamaskinen er altså Claude, at den til og med prokrastinerer og gjør meningsløse nettsøk. 

– Den er fortsatt eksperimentell, og kan oppleves som både feilaktig og knotete, skriver selskapet. 

Trener vi opp KI til å gjøre jobbene våre? 

Mange har lenge snakket om KI-agenter som det neste store. Dette kan beskrives som virtuelle assistenter, spisset for å håndtere én spesifikk rolle, gjerne uten menneskelig inngripen. 

For eksempel én KI-agent som booker møter, en annen som fakturerer for selskapet og en tredje som jobber med sikkerhet. 

Et viktig poeng er at KI-agenter skal kunne operere i bakgrunnen og inngå i en automatisert flyt, i stedet for at du må styre dem. De skal kunne ta avgjørelser på egen hånd og tilpasse seg endringer. 

Nylig annonserte også Microsoft sin versjon av KI-agenter i Copilot Studio, hvor kunder kan bygge «virtuelle ansatte». 

Til The Guardian sier Andrew Rogoyski, direktør ved University of Surrey, at tech-industrien ikke er langt unna å muliggjøre storskala bruk av autonome KI-agenter. 

– På den ene siden kan dette være en mulighet for brukere å lære hvordan de kan bli mer effektive og automatisere repetitive oppgaver. På den andre siden kan det hende vi trener opp KI til å gjøre jobbene våre, sier han. 

    Det har skjedd mye på språkmodellfronten den siste uken. Her har vi samlet noen viktige nyheter om OpenAI, KI-radioverter og mer:

    Generativ KI-nytt

    Sikkerhet og søksmål

    Aldersgrense på sosiale medier? 

    Nyheter fra Apple

    Diverse