Trenger vi kjernekraft for kunstig intelligens? 

Foto: Lukáš Lehotský / Unsplash

Google, Amazon og Microsoft flørter med alternative energikilder. Mer om dette og ukens tech-nyheter i Bits & Bytes.

Kjernekraft (eller atomkraft som det ofte kalles) er et betent tema. 

Det sies at atomreaktorer er billige å drifte og gir lite utslipp av klimagasser. Samtidig produserer de radioaktivt avfall som må lagres i hundretusenvis av år og kommer med alvorlige strålefarer ved ulykker. 

Det har lenge vært ganske bred enighet om at fornybare kilder heller er veien å gå. Derfor har mange land enten faset ut sin atomkraft eller valgt å ikke bygge det ut i det hele tatt. 

Nå er dette i ferd med å bli utfordret fra flere hold. 

Gjenoppliver nedlagt reaktor

Verdens største tech-selskaper, med Google, Amazon og Microsoft i front, undersøker mulighetene for å bruke kjernekraft for å drifte datasentre og gi sine KI-satsinger nok strøm. 

Kunstig intelligens bruker nemlig enorme mengder med energi, og det er ventet at energibehovet til datasentre vil vokse med omtrent ti prosent hvert år de neste seks årene. 

– Flere teknologiselskaper med grønne ambisjoner, som Microsoft og Google, ser nå at de ikke kan nå sine mål uten kjernekraft, forklarer Asbjørn Torvanger i klimainstituttet Cicero til NRK

For noen uker siden ble det kjent at Microsoft er med på å gjenopplive en nedstengt kjernekrafteraktor i USA. Three Mile Island er mest kjent for å ha huset landets mest kjente atomkatastrofe. 

Google følger det samme sporet, og har bestilt en flåte av små atomreaktorer som skal brukes til å generere strøm til kunstig intelligens. 

– Denne avtalen bidrar til å raskere  ta i bruk ny teknologi som kan møte energibehovet på en ren og pålitelig måte, og samtidig utnytte KI sitt fulle potensial til fordel for alle, skrev Michael Terrell, seniordirektør for energi og klima i Google.   

Amazon har også inngått en lignende avtale. 

Halvparten av nordmenn er positive

Her i Norge viser det seg dessuten at over halvparten av oss er positive til kjernekraft. Men ikke alle er sikre på at dette er den beste løsningen. 

– Det er slettes ikke sikkert at atomkraften vil spille en større rolle i energisystemene våre på mellomlang sikt, men utviklingen avhenger først og fremst av hvorvidt ny teknologi kan redusere noen av ulempene ved atomkraft, forteller Oscar Njaa i Bellona til NRK

Hva mener du – ja eller nei? En ting er sikkert: Debatten om kjernekraft er nok ikke over med det første. Her har vi samlet kjernekraftnyheter – samt andre viktige tech-nyheter fra den siste uken: 

Kjernekraft er i vinden

KI-nytt

Hvor går grensen når man KI-genererer mennesker?

Sikkerhet og svindel 

Roboter 

Krypto og kvante  

Diverse