Googles nye KI-funksjon sjokkerer internett: – Det beste jeg har hørt  

Nå kan du KI-generere en podkast basert på notatene dine. Les mer om ukens tech-nyheter i Bits&Bytes. 

Husker du filmen «Stranger Than Fiction» med Will Ferrell fra 2006?

Der hører hovedpersonen en fortellerstemme gjengi livet sitt som om det var litteratur. Når han forstår at forfatteren planlegger å ta livet hans, må Will Ferrell gjøre alt han kan for å snu skjebnen. 

Nå er det ikke akkurat slik Googles nye KI-verktøy fungerer. Men å teste ut «dyp samtale» i NotebookLM gir en slags skremmende følelse av at noen lytter til det du holder på med. 

Enkelt forklart er dette en funksjon som lar deg generere en kort podkastepisode basert på notatene dine. Det kan være snakk om hva som helst: Notater fra et foredrag, en artikkel du har skrevet – eller en forskningsrapport i PDF-format. 

Du laster opp filene dine, venter et par minutter og får presentert en lydfil hvor to (fiktive) programledere diskuterer temaet ditt. 

Resultatet er som å høre to proffe amerikanske radioverter gjenfortelle, analysere og komme med egne poenger og tanker rundt notatene dine. Som podkaster flest, inkluderer dette også en god dose lettbeint småprat, stikk og såkalt banter

– Dette er de mest imponerende KI-genererte stemmene jeg har hørt. Hadde du spilt dette over en bilradio, tror jeg de færreste hadde skjønt at det var kunstig intelligens, skriver en bruker på Reddit

Den siste uken har også NotebookLM trendet på X, hvor det særlig er «dyp samtale» og KI-genererte podkaster som diskuteres. 

Prat med notatene dine

NotebookLM er noe Google selv kaller for et eksperiment. Enkelt fortalt er det en forlengelse av tanken: «Hva om du kunne pratet med notatene dine?». 

Foreløpig er det en test-app hvor du kan laste opp notater og ideer, og få hjelp til alt fra å gjøre research, organisere ideer og utvikle prosjektene dine. 

Du kan laste opp flere ulike kilder på til sammen maks 10 000 ord. Grensesnittet er i form av en chatbot, så veldig langt unna Gemini, Copilot eller ChatGPT er det ikke. 

Kan generativ KI brukes til læring?  

Mange har lenge snakket om generativ KI i forbindelse med undervisning og læring. For et par uker siden skrev NRK om Eduklar, et verktøy som kan tilpasse undervisning og støtte tidspressa lærere. 

Det gis stadig penger til initiativ som jobber med å personalisere læringsinnhold ved hjelp av KI, selv om også mange er skeptiske – deriblant Kunnskapsdepartementet

Så spørs det, i en tid hvor stadig flere lærer gjennom podkastformat, om ikke Googles nye verktøy kan spille en rolle – ikke bare for hvordan man lærer – men også hvordan man jobber med egne notater og ideer.

Da er det i så fall enkelt å se for seg nye diskusjoner om idéopphav og utfordringer med å skille fakta fra feil i en tid hvor KI-verktøy bare blir mer realistiske og menneskelige.

Bonus: Her kan du høre på NotebookLM sin podkastversjon av ukens Bits&Bytes, før du får resten av ukens tech-nyheter:

Google er frempå med Generativ KI om dagen

Generert jobbannonse 👍 – generert skuespiller 👎

Enda mer nytt fra den generative KI-ens verden

Det blir nok ikke mindre kunstig intelligens med det første

Telefoner og telekommunikasjon 

Andre tech-nyheter fra uka som gikk