Arendalsuka 2024: Her møter du Digital Norway
Hvilket ansvar har næringslivet når det kommer til digital sikkerhet? Teknologien blir smartere, men gjør den mennesker dummere? Dette er bare noen av spørsmålene Digital Norway skal være med å besvare under Arendalsuka.
Spørsmål rundt teknologi står på mange poster på programmet under årets Arendalsuke, som arrangeres 12.-16. august. Ikke så rart kanskje, når kunstig intelligens går som en fanfare gjennom samfunnet vårt.
Digital Norway vil være sterkt representert i årets program, med så mange som 20 arrangementer – både egne og andres.
Der skal alt fra skalering av deeptech, KI i norske kommuner – til hvorvidt KI er en klimatrussel eller klimaredning – løftes opp på agendaen.
– Teknologi og digitalisering er ikke bare noe som diskuteres blant spesielt interesserte. I 2024 er dette noe som gjennomsyrer alle nivåer av samfunnsutviklingen, sier Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway.
Hun legger til:
– For når vi snakker om digital teknologi, snakker vi egentlig om hvilket samfunn vi ønsker oss i fremtiden. Derfor er det helt naturlig at disse temaene er såpass fremtredende på Norges største politiske møteplass, hvor samfunnsaktører, politikere og næringsliv møtes for å diskutere og forme fremtidens løsninger.
Cybersikkerhet blir en rød tråd
Det er særlig spørsmål om hvordan Norge kan ta i bruk teknologi på en sikker måte, som utgjør en rød tråd i miksen av arrangementer som Digital Norway deltar på.
Hvordan står det for eksempel til med norsk digital beredskap? Hvordan skal næringsliv og myndigheter samarbeide for å sikre nødvendig sikkerhetsinfrastruktur? Og hva med menneskene som utsettes for digitale angrep – tar vi godt nok vare på dem?
– Selv om det snakkes mye om det, kan det ikke sies nok: Sikkerhet bør være på alles lepper. De siste årene har vist oss hvor sårbare både bedrifter og det offentlige er for angrep. Å holde tritt med den teknologiske utviklingen blir derfor bare viktigere, sier Dingsør.
Ikke gå glipp av Digital Norway under Arendalsuka: Her er en gjennomgang av arrangementene som Digital Norway arrangerer eller deltar på:
Mandag 12. august – Datasikkerhet og KI på arbeidsplassen
Rikets tilstand på kunstig intelligens:
Arrangør: IKT-Norge
Hvor: Castelle
Når: Kl 9:00 – 9:50
Allerede under åpningsarrangementet «Rikets tilstand på kunstig intelligens» kl. 09:00 på restauranten Castelle vil Digital Norway være representert.
Der skal Liv Dingsør, sammen med blant annet KI-forsker Morten Goodwin og Jarle Roheim Håkonsen fra IKT-Norge diskutere sentrale områder for innovasjon og bruk av KI – samt presentere politiske og teknologiske høydepunkter fra årets program.
Næringslivet får en nøkkelrolle for vår nasjonale cybersikkerhet – er bedriftene klare for ansvaret?
Arrangør: Digital Norway og DNV
Hvor: GRID-Arendal
Når: Kl 12:00 – 12:45
Det er mange temaer å drøfte når teknologi skal under 2024-lupen, men digital sikkerhet går igjen i flere poster på programmet. Arrangementet åpner med en gjennomgang av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sin rapport «Risiko 2024.
Videre skal Liv Dingsør lede to panel bestående av representanter fra både næringslivet og myndigheter om hvem som faktisk har ansvaret for nasjonal cybersikkerhet.
Dialog på vannet: Vi trenger fornyet kompetanse nå!
Arrangør: #VårtAgder
Hvor: Mester af Rønne
Når: Kl 14:00 – 14:45
Kommunal sektor er under kraftig press og må utvikle seg. Det krever et kompetanseløft hos alle ansatte. Digitalisering må inn i de strategiske prosessene, driften og ledelsen. Det er mange som må bidra for å lykkes, og de må jobbe sammen.
Få med deg Annita Fjuk diskutere dette i livedpodkastformat på #VårtAgder-båten ved Rådhusbrygga.
Hvordan motivere ansatte i norske virksomheter til å ta i bruk AI?
Arrangør: Computerworld
Hvor: Solsiden Brasserie
Når: Kl 15:00
Alt buzzet rundt KI til tross, det går fortsatt treigt i norske bedrifter. Digital Norways Eirik Andreassen, skal sammen med et knippe andre kompetente folk, forsøke å svare på spørsmålet: «Hvordan kan man motivere ansatte i norske virksomheter til å ta i bruk AI?».
AI som klimaversting eller vår reddende engel?
Arrangør: SINTEF Digital, Nemonoor, NAINE
Hvor: Eurekabygget
Når: Kl 16:30 – 18:30
Er KI nøkkelen til grønn omstilling – eller det stikk motsatte?
Liv Dingsør leder fremtidspanelet, bestående av et knippe tungvektere fra akademia, forskning, næringsliv og industri. De utfordres til å fortelle helt konkret om hvilke muligheter KI vil by på fremover, men også hvilke potensielle utfordringer de ser at kunstig intelligens kan gi oss, og hvordan vi best kan håndtere dem.
I panelet finner du også Eirik Andreassen fra Digital Norway.
KI-kompetanse på jobb: Alle må ha det, men hvem tar ansvaret?
Arrangør: Digital Norway, Tekna, Polyteknisk Forening
Hvor: Impact Hub Agder Arendal
Når: kl 19:30 – 20:15
Bedriftene som tar i bruk kunstig intelligens, oppnår mer effektivitet, lønnsomhet og verdiskaping. Men hvem har egentlig ansvaret for at de ansatte har grunnleggende kunnskap om KI?
For Digital Norways del rundes åpningsdagen av med arrangementet «KI-kompetanse på jobb: Alle må ha det, men hvem tar ansvaret?» der på Impact Hub kl. 19:30. Liv Dingsør deltar i panelet og Annita Fjuk leder debatten.
Digital Norway er arrangør sammen med Tekna og Polyteknisk Forening.
Tirsdag 13. august – Norge som digital nasjon og sikkerhetsdebatter
Hvordan få fart på stordata og kunstig intelligens i kommunene?
Arrangør: PwC
Hvor: Christian Radich
Når: Kl 10:30 – 11:15
Tirsdagen begynner på selveste Christian Radich kl. 10:30. PwC har avdekket labert kunnskapsnivå om datasikkerhet i landets kommuner, og ombord på skuta skal Helge Dahl-Jørgensen samtale med blant andre PwC for å finne ut hvordan kommunene kan lykkes bedre med datasikkerhet og KI.
Hvordan kan næringsutvikling i Ukraina gjøre Norge til en ledende digital nasjon?
Arrangør: Itera, Digital Norway, UiA, Digin, NHO, SINTEF, Norsk-Ukrainsk Handelskammer, Innovasjon Norge
Hvor: S/S Solrik
Når: Kl 13:00 – 14:00
Kl. 13:00 flytter Digital Norway seg til en annen skute, nærmere bestemt S/S Solrik. Her skal spørsmålet «Hvordan kan næringsutvikling i Ukraina gjøre Norge til en ledende digital nasjon?» besvares, og Liv Dingsør skal sammen med et panel av debattdeltakerne se nærmere på hva som gjør at Ukraina – i krig – har kommet lenger enn foregangslandet Estland innen digitalisering av offentlig sektor, og diskutere hvordan Norge både kan støtte Ukraina i sin forsvarskamp og samtidig bli en ledende digital nasjon.
Hvordan tar vi vare på menneskene i møte med cyberangrep?
Arrangør: Storebrand
Hvor: RS Storebrand
Når: Kl 12:00 – 12:30
For en tid tilbake opplevde en ansatt i Storebrand å bli lurt til å laste ned skadelig programvare på jobben. Hvordan det gikk med Storebrand og ikke minst hvordan det gikk med den ansatte, kan du høre mer om under panelsamtalen: «Hvordan tar vi vare på menneskene i møte med cyberangrep?». Samtalen finner sted kl. 14:00, naturlig nok på redningsskøyta RS Storebrand. Liv Dingsør deltar i panelet.
Onsdag 14. august – Krigen i Ukraina og digital oppvåkning
Norges digitale rustning
Arrangør: Digital Norway og Abelia
Hvor: Langbryggen 15
Når: Kl 9:10 – 9:50
Krigen i Ukraina, klimaendringene og et stadig mer usikkert geopolitisk verdensbilde bidrar til økt usikkerhet og en endret forståelse for sikkerhetssituasjonen vi opererer innenfor. I en verden hvor det digitale blir en stadig større bestanddel i vår fysiske verden, hvor avhengig er vi av den digitale infrastrukturen for vår nasjonale sikkerhet? Og hvor mye kan egentlig gå galt om vår digitale infrastruktur blir satt ut av spill av krefter som ikke vil oss vel?
Onsdag morgen begynner alvoret når Digital Norway sammen med Abelia inviterer til panelsamtalen «Norges digitale rustning» på Langbryggen 15. Her skal et knippe kompetente folk diskutere landets datasikkerhet og digitale infrastruktur, og hvordan vi ligger an når verdenssituasjonen er som den er.
Skalering av deeptech: Fra forskning til forretning
Arrangør: Startuplab
Hvor: MS Søgne
Når: Kl 10:30 – 11:25
Kl. 10:30 blir temaet et ganske annet når Liv Dingsør møter SINTEF og Startuplab for å diskutere hvordan man kan lykkes med kommersialisering av forskning på arrangementet «Skalering av deeptech: Fra forskning til forretning» på MS Søgne.
Kan vi få til grønn omstilling på naturens premisser?
Arrangør: Kartverket og Norsk institutt for bioøkonomi
Hvor: Studio Spornes Tyholmen
Når: Kl 13:30 – 14:50
Kunnskap om arealressursene er grunnlaget for å ta kloke beslutninger. Når grønn omstilling skyter fart, vil presset på arealene øke generelt, og utmarka spesielt. Et felles faktagrunnlag er utgangspunktet for å løse konflikter. Langsiktige undersøkelser setter oss i stand til å følge utviklingen over tid.
Mer enn noen gang er det viktig å kartlegge arealene og undersøke de ulike verdiene arealet representerer – både for å utnytte potensialet og for å begrense arealbrukskonflikter. Arealressursene er bærebjelken i den grønne omstillingen. Framtidens matproduksjon, næringsutvikling, klima og miljøverdier avhenger av hvordan vi bruker og forvalter arealene.
Dette diskuterer blant andre Liv Dingsør på vinbaren Studio Spornes på Tyholmen kl. 13:30.
Kunstig intelligens (KI) i energibransjen: Skal vi lede an eller følge etter?
Arrangør: Energy Valley
Hvor: Torvscenen
Når: Kl 17:30 – 18:30
I en tid der digitale løsninger og muligheter raskt endrer landskapet i alle industrier, står energibransjen ved en kritisk skillevei.
Med en sterk kunnskapsbase innen olje og gass, samt en voksende fornybar energisektor, har Norge en unik mulighet til å lede an i integreringen av KI-teknologier for å forbedre effektivitet, bærekraft, sikkerhet og produktivitet.
Hvordan kan vi best utnytte KI innen alt fra smart grids, prediktivt vedlikehold, værprognoser for fornybar energiproduksjon, trading og mer?
Og hvordan kan vi sikre at Norge ikke bare holder tritt, men setter standarden for innovasjon og anvendelse av KI i energibransjen?
Dette er spørsmål som skal diskuteres i et panel bestående av representanter fra energisektoren, deriblant Trond Moengen, leder Energi og Samfunn i Digital Norway,
Torsdag 15. august – Kunstig intelligens i alle deler av samfunnet
Frokost: Når brøytebilsjåføren blir digital
Arrangør: Mesta
Hvor: Samferdselsteltet
Når: Kl 8:00 – 9:00
Torsdag morgen kan du starte dagen med frokost og brøyteprat i Samferdselsteltet. Kl. 08:00. Her møtes konsernsjef i Mesta, Tonje G. Jensen og Liv Dingsør fra Digital Norway til en samtale om teknologiseringen av veidrift og hvordan man får vi med de ansatte på det teknologiske skifte.
Digitalt dødsbo og andre glupe samarbeid – kan samfunnet virkelig spare milliarder?
Arrangør: NHO, Digdir og Digital Norway
Hvor: MØR Biffhus
Når: Kl 08:30 – 09:30
Smartere samarbeid og nyttige digitale løsninger gir store gevinster for samfunnet, det offentlige, den enkelte bedrift og for brukerne. Hva funker? Hva funker ikke?
Finansnæringen kan skilte med at innsparingen samtykkebasert lånesøknad og digitalisert eiendomshandel gir, er på over 25 milliarder kroner over ti år. Sleng på flere næringer og se selv hvilken kraft og muligheter som finnes i at vi klarer å samarbeide mer. Potensialet er langt større!
Et bredt panel med blant annet Liv Dingser tar saken.
Kunstig intelligens – gjør det oss dummere?
Arrangør: EY
Hvor: DN-teltet
Når: Kl 15:30 – 16:00
KI-revolusjonen skyller over oss. Digitale verktøy som ChatGPT har gjort oss i stand til å skrive bedre, jobbe raskere, prosessere mer informasjon, og tenke annerledes.
Ideen om reell kunstig intelligens er ikke lenger en utopi, men en realitet. Kanskje kan du ikke engang være sikker på om jobbsøknaden i innboksen din, talen fra forloveren din, eller denne arrangementsteksten er skrevet av et menneske eller en maskin.
Teknologien blir stadig smartere, men gjør det oss mennesker dummere? Det skal Liv Dingsør diskutere i DN-teltet senere samme dag, under arrangementet «Kunstig intelligens (KI) – Gjør det oss dummere?» kl. 15:30.
Hvordan kan vi bruke mer kunstig intelligens i Norge?
Arrangør: Integreat – Norsk senter for kunnskapsdrevet maskinlæring, Oslo Science City, Norsk Regnesentral, Universitet i Oslo
Hvor: Bakgården
Når: Kl 16:00 – 17:00
«Samfunnet må bruke mer kunstig intelligens og det må skje raskere for at vi skal klare å løse store utfordringer i alle sektorer», står det i programteksten når Integreat inviterer eksperter fra helsesektor, næringsliv og forvaltning til samtale Kl. 16:00 i Bakgården på Tyholmen.
Her vil Eirik Andreassen fra Digital Norway diskutere utfordringer og muligheter med KI i små og mellomstore bedrifter, og bidra til svar på spørsmålet: «Hvordan kan vi bruke mer kunstig intelligens i Norge?»
Krisehåndtering – nye muligheter for effektfull trening
Arrangør: Hamarregionen utvikling, VRINN, HINN, Digital Norway, Kommuner, Securitas
Hvor: Thon Hotel Arendal
Når: 16:00 – 17:30
Vold og trusler er et økende samfunnsproblem. Samtidig er mangel på kompetent arbeidskraft, tid og ressurser en stor barriere for å få gjennomført nødvendig opplæring.
Hva skal til for å endre kulturelle og strukturelle forhold for å ta i bruk ny teknologi og løsninger for mer effektfull trening? Arrangementet innledes med korte innledninger med praktiske eksempler før en panelsamtale og avsluttes med testing i praksis.
Eirik Andreassen i Digital Norway deltar i panelsamtalen.