Sett mål

Sett mål

Hvis du gjennomførte oppgaven i forrige steg, har du nå med deg en oversikt over hvilke områder din virksomhet bør prioritere i bærekraftsarbeidet. Hurra! 

Neste skritt er å finne ut hva slags praktiske konsekvenser dette skal få: hva dere bør dokumentere og rapportere på, hvilke tiltak dere bør gjennomføre, hva slags risiko dere bør unngå, hva slags spennende nye muligheter det kan åpne for virksomheten.

Kort sagt dere sette dere noen mål. Først da kan analysen lede til handling og forandring. Her vil du få noen tips til hvordan. 

Å sette mål er steg 3 i bærekraftskompasset 

«Målsetting er avgjørende for forretningssuksess og hjelper til med å fremme delte prioriteringer og bedre ytelse i hele organisasjonen. Ved å tilpasse selskapets mål med bærekraftsmålene, kan ledelsen demonstrere sin forpliktelse til bærekraftig utvikling.»

Ha et overordnet mål for bedriften

Med utgangspunkt i prioriteringene fra vesentlighetsanalysen: Hva kan være et overordnet mål for bærekraftsarbeidet i din virksomhet?

Skal dere for eksempel fokusere på forurensning? Sirkulærøkonomi? Kanskje er målet å bruke minst mulig energi? Eller å redusere bruken av råvarer? 

Når dere setter mål, bør dere tenke gjennom balansen mellom fordeler og risiko. Vil målet oppleves som inspirerende for deres ansatte og interessenter? Oppveier fordelene risikoen? Hvordan kan målet endres for å øke fordelene og redusere risikoen?

Gå for et overordnet mål, men bryt det ned i mindre delmål – som kan forankres i virksomheten og det daglige arbeidet. Bruker dere KPI-er (Key Performance Indicators), så tenk på hvordan bærekraftsmålene deres kan passe inn blant de andre KPI-ene. Et godt delmål er, nettopp, målbart

Jobber dere ikke med KPI-er, eller har lyst til å prøve noe nytt, er det et annet målstyringsverktøy det kan være verd å se nærmere på: nemlig OKR. 

Bruk OKR for å definere mål og suksesskriterier

OKR står for Objectives & Key Results og er et enkelt verktøy som hjelper dere med å sette mål som gir målbare resultater. 

Ved å bruke OKR, blir det enklere å spisse prioriteringene deres. Det involverer å definere visjoner og store ambisjoner (objectives), men også – og dette er avgjørende! – å operasjonalisere disse gjennom å bryte dem ned i konkrete og målbare delmål (key results).

📝 Oppgave: Sett mål med OKR

Prøv å konkretisere ett eller flere Objectives & Key Results som dere vil jobbe videre med, basert på innsiktene fra vesentlighetsanalysen.

Her er noen spørsmål og eksempler for å hjelpe deg på vei:

Hva ønsker dere å oppnå og hvorfor?
Svaret på dette er et «Objective» – altså et mål eller en ambisjon. Formuler målet som en kort, inspirerende setning om noe dere ønsker å oppnå. For eksempel at dere vil bli byens beste på gjenbruk og resirkulering innenfor deres bransje. 

Hvordan vet du om du har oppnådd det?
Svaret på dette er et «Key Result» – det vil si et delmål eller en milepæl. Disse skal være konkrete og målbare. For eksempel at dere skal øke andelen resirkulerte materialer i produksjonen deres fra 30 til 60 prosent det neste året, bli Miljøfyrtårn, og inngå en avtale med en bestemt aktør som tar hånd om overskuddsmateriale som ellers ville gått på dynga. Formuler noen mest mulig konkrete og målbare delmål for hvert objective

NB: Du kan lære mer i vårt OKR-kurs (linken tar deg ut av veiviseren).

Synes du det er vanskelig å sette mål, kan det være nyttig å se nærmere på ting som deres konkurransesituasjon, styrker og svakheter, samt hvilke eksterne drivkrefter som påvirker dere. Prøv også å forestille deg hvordan disse tingene kan forandre seg i fremtiden. Ønsker du å lære mer om dette, kan du ta veiviseren Strategi og omstilling .