Verden i utvalg

Den uforenlige krigen om når barn skal få telefon. Motstandsbevegelsen som kjemper for menneskenes plass bak rattet. Mikrobot-svermene som snart kan reparere telefonen og studere hjernen din. Dette er bare noen av ukens utvalgte må-lese saker fra teknologiverdens indre gemakker.

1.
Bloomberg
De distraherte sjåførene. Det gjelder oss alle. Det er smarttelefonenes skyld. Men faktisk vet forsikringsselskapene nøyaktig hvor ofte vi fingrer med telefonene mens vi kjører. Oppstartsbedrifter innen «phone-tracking» prøver å vise oss at det er vi som er problemet. Men det fungerer ikke helt.

2.
World Positive
Der høytech møter lavtech. Teknologi som maskinlæring, robotikk, automatisering og programvare er i ferd med å bryte ut av Silicon Valley-sandkassen sin og transformerer nå «tradisjonelle» industrier som bygg, logistikk, produksjon, landbruk og farmasi. Det er dette som kalles Industriell IQ.

3.
Bloomberg
Glem roboter. De virkelige gjennombruddene skjer i bilen din. Innovasjon har en tendens til å skje i produkter og tjenester som allerede er i vid bruk.

4.
Technology Review
Hvordan et Google Street View-bilde av huset ditt kan forutsi sjansen for at du kolliderer. Ny forskning viser hvordan persondata kan lekke fra relativt uskyldige datasett. Forsikringssselskaper, banker og helsevesen kan dermed bygge mye bedre modeller.

5.
New York Times
Mikrobotene kommer! Millioner av bittesmå sensorer med bittesmå bein trykket ut av silikonflak, kan snart reparere telefonen din eller studere hjernen din. Kult? Nei? Kanskje?

6.
Forbes
Slik transformerer teknologi matindustrien. Teknologi har gjennom årene endret hvordan vi produserer og finner maten vår gjennom apper, robotikk, data og behandlingsteknikker. Smakfull gjennomgang.

7.
The New Yorker
Den nye motstandsbevegelsen for retten til å kjøre. Møt gruppen som kjemper for å beholde menneskene bak rattet.

8.
Technology Review
Slik kan menneskeheten overleve klima-ragnaroket. De dårlige nyhetene: Den langsomme økologiske katastrofen vi lever i krever nye måter å tenke på. De gode? Vi har faktisk vært ved verdens ende før. (Fra TRs fantastiske klimanummer).

9.
Wall Street Journal
Våre oppkoblede unger. En stor gruppe foreldre nekter å gi barna telefon før de blir 13. Men mange synes man ikke trenger dytte alle i samme form.

10.
Project Syndicate
Den teknologiske kalde krigen. Konflikten mellom USA og Kina om handel og teknologi er et nullsumspill med stadig mer i potten. Det handler ikke bare om høsting av data og talent for den geopolitiske maktens skyld. Som under Den kalde krigen handler dette om det liberale demokratiets fremtid, skriver Manuel Muñiz.

 

Vil du ha denne listen og andre snakkiser fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver søndag? Abonnér på vårt gratis nyhetsbrev Ukens Bits & Bytes!

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.