Verden i utvalg

Den unge, briljante professoren som reddet Notre Dames fremtid før han døde. 15 fryktelige måneder på innsiden av Mark Zuckerbergs Facebook. Mannen og teknologien som reddet lyden av nazistenes grusomme logikk. Her er ukens utvalgte må-lese saker fra teknologiverdens indre gemakker.

1.
New York Times
Teknologiverdens mest avmålte person driver nettets mest kaotiske sted. Youtube-sjef Susan Wojcickys jordnære stil står i skarp kontrast til den ufattelige mengden idioti og terror som vises på nettstedet hennes.

2.
Backchannel
Husker dere da FBI ville ha en bakdør inn i iphonen og Tim Cook sa nei? En medrivende titt på innsiden av de 16 timene på Apples styrerom da selskapet avslo myndighetenes forespørsel om hjelp til overvåking av terrorister – og hva det betydde for personvern .

3.
The Verge
I 50 år er vi blitt advart om AI og musikk, men likevel er ingen forberedt på det som kommer. Hva skjer om AI-programmer trent opp til å høres ut som Beyoncé lager et spor som høres eksakt ut som henne? «I won’t mince words. This is a total legal clusterfuck”.

4.
TED Talks
Vi bygger en AI-drevet dystopi, et klikk av gangen, sier teknososiolog Zeynep Tufecki. De samme algoritmene som får deg til å klikke på Facebook og Google og Amazons annonser brukes også for å organisere tilgangen din til politisk og sosial informasjon. Hvilke mottrekk har vi?

5.
Wired
Skandaler. Bakholdsangrep. Rekordresultater. Tidsinnstilte bomber. Tidlig i 2018 bestemte Mark Zuckerberg seg for å fikse Facebook. Det gikk sånn måtelig (selv om resultatene altså er ville). 15 måneders helvete på innsiden av Facebook.

6.
The Atlantic
Bildene som kan hjelpe med å gjenreise Notre Dame. Og den unge, briljante professoren og firebarnsfaren som laget dem før han døde. (En milliard millimeterpresise datapunkter kan være til hjelp).

7.
Nieman Lab
Ja til mer G. Hva kan journalistikken gjøre med 5G? Alltid strømmende reportere, søkbar fortid, interne verktøy, eksterne produkter? Her er noen ideer fra New York Times og andre.

8.
New Yorker
Airbnb-invasjonen av Barcelona. Selv i villastrøkene klaprer rullekoffertene over brosteinen. I den turistinfiserte byen synes noen at tjenesten er en pest og en plage.

9.
The Verge
Det var lyden av rettferdighet, og hver eneste grufulle forbrytelse og vitneprov på nazistenes grusomme logikk fløt gjennom hodeklokkene til lydtekniker Philip C Erhorn der han satt langs veggen i rettssal 600 i Nürnberg i 1945. De originale lydopptakene av nazistenes forbrytelser holdt på å gå tapt. Dette er historien om hvordan de ble reddet. 

10.
New Yorker
På innsiden av Facebook-teamet som håndterte terroren i Christchurch. Så lenge sosiale medier eksisterer vil alltid noen grufullheter slippe gjennom nettet. Her får vi et grundig innblikk i livene til dem som i det minste forsøker å stoppe det verste.

Vil du ha denne listen og andre snakkiser fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver søndag? Abonnér på vårt gratis nyhetsbrev Ukens Bits & Bytes!

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.