fbpx

Ukens Bits & Bytes

Falske virusnyheter sprer seg som virus. Huawei-kritikernes tynne beviser. Mikronettverkene som skal danke ut Facebook. Velkommen til Bits & Bytes, vårt ukentlige vanningshull for tørste teknologikameler.

Falske nyheter om et virus i den virkelige verden sprer seg enda raskere på nett, og teknologiverden kjemper som besatt mot sin nye felles fiende. Så slipper de i hvert fall å krangle om annonseinntektene fra falske valgkampnyheter i det primærvalgene i USA tar til, slik ukens sitat demonstrerer:

“Det funket for Trump”

-Bernie Sanders-supporteren Matt Walters forteller Washington Post hvorfor han massedeler memes som angriper Elisabeth Warren. 

SNAKKIS 1

SOSIALE MEDIER-GIGANTER TIL KAMP MOT CORONA FAKE NEWS

Falske nyheter møter ekte virus. Verdens Helseorganisasjon (WHO) har erklært en global nødsituasjon samtidig som hinsides konspirasjoner og falske mirakelkurer sprer seg på nett som…virus.

Sosiale medier viser hva de er laget av. Facebook annonserte denne uken flere tiltak for at informasjon som sirkulerer om coronaviruset på det sosiale nettverket skal være mest mulig korrekt.

 • Facebook fjerner nå flere typer falsk informasjon om viruset samtidig som de legger inn moduler med presis informasjon fra WHO i feeden sin. De har også tilbudt reklamekreditter til WHO (og filippinske myndigheter) for å promotere korrekt info, og skreddersyr søkeresultater når noen søker opp informasjon om viruset.
 • Også Google og Twitter gjør sitt. På Google-eide YouTube får du opp tekst når du søker på coronavirus som minner om at situasjonen er i rask endring. Samtidig pekes du til mer autoritative videoresultater. Google prøver også å gi verifisert informasjon høyere ranking, og flagger innhold som er faktasjekket.

 

SNAKKIS 2

HUAWEI TIL KAMP MOT LANG REKKE “WHAT IFS” 

Så ille kan det bli. Etterretningssamfunnet mener Huawei ikke kan stoles på. Det er essensen i maktspillet rundt Huawei som har pågått siden 2018.  Men i fravær av harde fakta om spionasje, sabotasje eller samarbeid med kinesiske myndigheter, er mange USA-allierte fortsatt skeptiske til et forbud.

 • Amerikanske kritikere trapper opp kampen for å holde den kinesiske telecomgiganten permanent på utsiden av nye 5G-nett. I mangel på ugjendrivelige bevis ber de verden akseptere en rekke «hva om»-scenarier.
 • Statsminister Boris Johnson kunngjorde denne uken at britene likevel skal bruke Huawei som leverandør av «ikke-essensielle bestanddeler» i sitt 5G-nettverk.
 • EU fulgte opp på onsdag med å anbefale restriksjoner på Huawei, men ingen bannlysing.

Er vi naive? Norge har i det store og hele fulgt den amerikanskje linjen. Mange etterretningseksperter mener et skille mellom bestanddeler som er «kjerne» og «ikke-essensielle» er poengløst.

 • Kritikken mot bruk av Huawei vokser ettersom kinesiske myndigheter viser hvordan de kan bruke teknologien til sin fordel – som med masseovervåkingen av Uighurene.
 • En britisk kommisjon konkluderer at det ikke finnes bevis for forbindelser mellom Huawei og kinesiske myndigheter, men at selskapet har bekymringsfulle huller i «grunnleggende ingeniørkunnskap og cybersikkerhetshygiene.»

SNAKKIS 3

MIKRONETTVERK: FREEMTIDENS SOSIALE MEDIER

Med alle bekymringene rundt sosiale medier, kanskje på tide med en forandring? Synes du for eksempel det er vanskelig å være deg selv på sosiale medier? Nå peker apper som Cocoon mot en fremtid der alt handler om å være seg selv med noen få utvalgte.

 • Dagens sosiale medier er ikke skapt for familiedeling. Vil du virkelig dele alle bildene dine med Randi på regnskap og Viktor fra videregående, hvem han nå var?
 • Cocoon vil som Facebook koble folk på nettet. Men bare koble familiemedlemmer i små og distinkte grupper på maksimalt 12. Det er en av flere nye apper som vil endre måten vi er i kontakt med hverandre.
 • Forretningsmodellen er abonnementsbasert fremfor annonser.

Hvorfor bruke andres mikronettverk når du kan ha ditt eget? Darius Kazemi har laget en god gjør-det-selv-guide for å bygge små sosiale nettverk.

 • Nå tar også kjendisene tilbake makten fra de sosiale nettverkene, med en app du ikke har hørt om.  Community er et tekstbasert management- og kommunikasjonsverktøy for kjendiser for å vite mer om fansen sin og snakke mer direkte med dem enn sosiale medier tillater.
 • Også i arbeidsmarkedet får store aktører som Workplace og Slack konkurranse fra smarte, annonsefrie samhandlingsplattformer der dataene forblir hos brukerne. Som norske DigiUnity, som står bak vårt eget Digital Norway Community.

SETNINGER TIL MORGENMØTET

Ferske innspill og utspill om norsk digitalisering

“Definisjonen av galskap er å gjøre det samme om igjen og forvente et annet resultat. En bør tenke seg om flere ganger før man blir med på et slikt fremtidig gigant-prosjekt”.
Byråd Robert Steen mener at en felles kommunal helsejournal er viktig, men at Akson med en prislapp på 11 milliarder er blitt en kjempeelefant i sykehusrommet. (Dagens Medisin).

«Mer data og ny teknologi gjør at vi kan ta stadig flere beslutninger basert på objektive data fremfor subjektive, menneskelige vurderinger. Det en god idé – hvis menneske og maskin har tilgang på samme informasjon.» Doktorstipendiat Andreas Ulfsten synes ikke maskinen alltid vet best (DN).

«Ta en innovativ og dristig teknologiidé, tilsett en ekstrem dose kapital og grådighet, og plutselig kan man få en pervertering av et teknologiselskap som ikke nødvendigvis bidrar til å gjøre verden til et bedre sted.»
Anne Worsøe mener «Verstingliste» avslører mangel på sosial ansvarlighet i de største teknologiselskapene (DN).

«Teknologer vil prege samfunnsutviklingen – selv om de ikke sitter i regjeringen.»
Tormod Haugstad i Teknisk Ukeblad forklarer hvorfor ingeniører ikke vil inn i politikken, og hvorfor de endrer verden likevel (Digi).

«Nei, Norge er ikke digitalisert».
Norge er bare deldigitalisert og i høyeste grad skjevdigitalisert, med distriktene i bunn, sier Selbu-ordfører Ole Morten Balstad (Adressa).

VERDENS BESTE TEKNOLOGIARTIKLER

Perler fra ukens teknologilitteratur

1.
ZDNet
Egypt bygger en ny hovedstad. Den har ikke navn enda, men kommer til å være smart som fy. Og huse mer en 6 millioner mennesker. Bli med på innsiden.

2.
Daily Beast
Facebook og Googles skitne hemmelighet. I virkeligheten er imperiene bygget på søppelpost.

3.
Wired
På innsiden av SpinLaunch, romfartsindustriens største hemmelighet. Selskapet bygger en massiv sentrifuge for å slenge raketter ut i verdensrommet.

4.
David Perell
The Social Media Trap. Folk endrer oppførsel når de vet at noen ser på dem. Og på sosiale medier blir du sett på hele tiden.

5.
Yahoo News!
23andme er i seriøs trøbbel. Det var en kjempeboom i genanalyse som toppet seg i 2018. Nå er bare ikke folk så interesserte lenger.

6.
Independent
Jeg varslet verden om Cambridge Analytica. Fire år senere har ikke Facebook lært noen ting. Og nå skal verdens mektigste land velge ny president igjen.

7.
Neil Patel
SEO er død! Neida. SEO er ikke død, det er bare helt forandret. Bortsett fra at Google fortsatt er kongen og tjener 100 milliarder dollar på det hvert år.  (SEO handler forresten om å være synlig i søkemotorer, og Neil Patel er guruen).

8.
McKinsey
Hvordan AI reduserer utslipp og kutter utgifter i sementfabrikker. Smalt? Absolutt. Men interessant og anvendelig.

9.
Quartz
En oppdatering av en 37 år gammel protokoll kan endre hvordan all musikk høres ut. 1983. Thriller ble sluppet. Og MIDI 1.0. ble til. Og satte standarden for hvordan musikk høres ut. Nå får den en oppgradering. Farvel keyboard?

10.
The Verge
Neil Young mener den nye Macbook Pro høres ut som en Fischer Price-leke. Den gamle heltens heltmodige kamp for høykvalitets audio.

 

HELT TIL SLUTT

Technology is nothing. What’s important is that you have a faith in people, that they’re basically good and smart, and if you give them tools, they’ll do wonderful things with them.

–Steve Jobs

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.