Ukens Bits & Bytes

Spion-sagaen om Huawei. Sabotør-sagaen om Russland. Hvordan kunstig intelligens skal redde forskerne. Her er årets siste snakkiser fra teknologiens verden – og alle anbefalingene du trenger for å lese godt i romjulen.

Velkommen til Ukens Bits & Bytes #5.

Vi tar juleferie og er tilbake første uken i januar, med blant annet en oppsummering av alle oppsummeringene av året som gikk – og spådommene for 2019. Og husk: At selv om 2018 innen både teknologi og politikk opplevdes som et omveltende og forvirrende år, så har forskerne etablert at 536 faktisk var det aller verste året å være i live.

My supporters are the strongest, smartest, most hard working and loyal that we have seen in our countries history.

-Tweet fra President Donald Trump

—0—

SNAKKIS 1

KALD KRIG I: SPIONSAGAEN OM HUAWEI

Det er en ny kald krig – denne gang om informasjonsteknologi. USAs felttog mot kinesiske Huawei er i ferd med å få store konsekvenser for teknologimarkeder i hele verden, ikke minst for utrullingen av 5G – der Kina drar fra resten av verden.

Anført av USA frykter Vesten at mobil- og nettverksprodusenten Huawei er et spionverktøy for kinesiske myndigheter. De engelskspråklige etterretningsorganisasjonene «Five Eyes» skal på et møte i juli ha blitt enige om å gjøre alt de kunne for å begrense Huaweis vekst. De vektlegger potensialet for cyberkriminalitet, heller enn faktisk kriminalitet. Denne uken forbød Australia bruken av nettverk fra Huawei.

I Norge advarte Samferdselsdepartementet denne uken Telenor, Telia og Ice mot store investeringer i 5G-teknologi som kan bli rammet av nye tiltak som kan begrense Huawei i Norge. “Vi ser at ekomnettene er avhengig av et fåtall leverandører, og at en høy andel av særlig basestasjonsutstyret leveres av utstyrsleverandører fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med”, sa settestatsråd Harald T. Nesvik.

At Huaweis CFO – og grunnleggerens datter – Meng Wanzhou er arrestert i Canada for utlevering til USA roer ikke gemyttene. Hun skal tiltales for å ha løyet til en bank for å unngå amerikanske sanksjoner mot handel i Iran, og ikke for skumle hensikter med nettverkene sine.

Denne uken svarte selskapet på beskyldningene: Huawei er et ansatt-eid selskap som forresten har virkelig bra teknologi. Men selskapet sliter med å kommunisere seg vekk fra det største problemet mange kinesiske selskaper møter: At de på en eller annen måte er underlagt myndighetenes ønsker.

«Faktum er at Huawei er rene», sa direktør Ken Hun. Nuvel til New York Times, som har gravd i Huaweis kultur for å tøye reglene. Egentlig ikke så ulikt mange selskaper i Silicon Valley?

—0—

SNAKKIS 2

KALD KRIG II: DEN RUSSISKE SAGAEN

Det viste seg denne uken at russiske forsøk på påvirke det amerikanske presidentvalget var langt mer omfattende enn tidligere antatt, ifølge nye rapporter bestilt av det amerikanske senatet. Russisk innblanding var massiv og sofistikert, de infiltrerte alt fra Pinterest til PayPal og hvert eneste sosiale nettverk de kunne finne, inkludert Instagram, Medium og til og med Pokemon.

Rapportene viser for så vidt politikernes vilje til å forstå hvordan store plattformer kan brukes som våpen, og deres maktesløshet til å forhindre det. Og hvor enkelt og raskt fiendtlige aktører er i stand til å flytte manipulasjonsforsøk fra én plattform til en annen, og hvor sofistikerte aktørene er på å utnytte relativt subtile splittelser i befolkningen – politiske, kulturelle, rasemessige.

—0—

SNAKKIS 3

KAN AI REDDE FORSKERNE?

Til tross for stor økning i tid og ressurser som myndigheter og selskaper bruker på forskning, holder fremskrittene bare så vidt følge med fortiden. Noen mener kunstig intelligens vil hjelpe.

Et av problemene er at det rett og slett er blitt for vanskelig å orientere seg i de enorme mengdene forskning, finne de mest relevante artiklene og høre de rette foredragene. Mange tror løsningen kan ligge i å bruke teknologi til å sortere, katalogisere og vurdere artikler bedre.

Noen bruker allerede sosiale medier til å vurdere hvilke artikler som er best.

  • Semantic Scholar er en populær søkemotor for forskning.
  • PCA News søker etter tweets om AI-relaterte artikler og gir dem poeng basert på likes, retweets og tilbakemeldinger.
  • Assert viser ti artikler av gangen basert på hvor mye de diskuteres på infytelsesrike twitterkontoer.

Mer spennende er løsningene som kommer fra selve lesingen av artikkelen, med språkforståelse som nøkkelen. Nye tjenester bruker natural language processing til å trekke ut faktisk mening fra forskning – noe som er meget komplisert.

  • Norskutviklede iris.ai bygger AI-verktøy som tar deg fra et bestemt problem til en presis, tverrfaglig leseliste.
  • Scite er en ny nettside som katalogiserer akademiske artikler og bruker maskinlæring til å forstå forskningens kontekst. Scite lister andre artikler som støtter eller motsier konklusjonene.

Forskere ser for seg en fremtid der forskningsresultater mates inn i en stor sentral database som kontinuerlig oppdateres med den siste forskningen. Men fortsatt er det de fagfellevurderte akademiske tidsskriftene som lager akademiske konger. Naturlig språk er fortsatt vanskelig å forstå for maskiner, og særlig på tvers av fag.

—0—

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

Disse persontypene er mest utsatt for hackere (tips: det er lurt med selvdisiplin) (DN). I Aker jobber 60 mennesker kun med digitalisering – for å halvere kostnadene (Nett.no). Vi får inn tusen ganger mer data fra havene, men må bli tusen ganger flinkere til å dele dem om Norge fortsatt skal lede (TU). Trange budsjetter stopper smarte norske byer og tettsteder (Kommunal Rapport). 3G, Rest In Peace (Telenor). Verdighet for personer med demens, et verktøy for GDPR-håndtering og en tjeneste for studieteknikk vant Angel Challenge (Shifter). Statnett gifter seg med Cognite for å fart på dataanalysen og maskinlæringen (Energiteknikk). Det kinesiske markedet viser at QR-koder kan bli gull verdt for Vipps (Shifter). Kahoot sikter mot børsnotering (Shifter). Tusenvis dronefast på Gatwick (DN). Slangerobot klar for vaktmesterjobb i dypet (DN). Den neste store teknologirevolusjonen er den du snart du ruller rundt på (D2). Kunstig intelligens må reguleres med skalpell (DN). Kraftselskap skal spare millioner på å forutse når trær faller (TU). Norske selskaper kan bli ledende innen industriell digitalisering (Digi).

 —0—

VERDEN I UTVALG
Artikler spesielt egnet til helge- og høytlesning

Wired: Den perfekte julekule-raten på treet? Vitenskapen gir ikke så mye kunnskap om hvordan man best skal pynte treet, men det finnes hederlige forsøk.

New York Times. Donald Knuth, algoritmenes store far, reflekterer rundt 50 år med å skrive sitt opus “The Art of Computer Programming.”

Energi og Klima. Grønne muligheter i smartere ressursbruk. Næringslivet må gripe dem. Hvordan da, spør du?

New York Times. Denne er en vekker. Appene dine vet hvor du var i går kveld, og de holder det ikke hemmelig heller. “Dusinvis av selskaper bruker smartphone-lokasjoner til å hjelpe annonsører og til og med investeringsfond. De sier det er anonymt, men dataen viser hvor personlig det faktisk er.”

Technology Review: På innsiden av verdens største utrulling av 5G. I kina såklart.

Ars Technica. London-politiet tester ansiktsgjenkjennelsesteknologi på juleshopperne. De som vender seg bort er mistenkelige.

New York Times. Ja, du kan være en etisk techforbruker. Slik gjør du det.

Motherboard: Autonome båter kan komme før selvkjørende biler.

Wired. Hvordan et nabolag i Berlin tok opp kampen mot Google, og vant.

Quartz. Hvorfor Love Actually fortsatt er verd å se – en gravereportasje.

Wired. Fremtidens bok er her, men den er ikke hva vi trodde den skulle bli.

Slate. Seriøst, Elon Musk? Tuller du med denne tunellen din? Hva skjer? (Ikke si opp dagjobben din).

New York Times. Facebooks datadeling og personvernregler. 5 konklusjoner fra avisens graveprosjekt.

Forbes. Reiseindustrien er blockchains største håp.

—0—

UKENS VIDEO

New York Times. Jingle Bots! Jingle Bots! Den fikser ikke Debussy, men denne roboten – som de prøver å lære å spille piano med et mer menneskelig tøtsj – klarer en sånn passelig versjon av Bjelleklang.

The Guardian. Slik var ditt år, Mark Zuckerberg. Det har altså ikke vært det beste.

 —0—

UKENS PODCAST

Wired. 2018s største helter. Wired ser tilbake på alle de store historiene i teknologi, vitenskap og næringsliv.

—0—

HELT TIL SLUTT

Et av våre hovedbudskap er at dersom man skal legge til rette for digital transformasjon, må man øke både teknologiforståelsen og endringsviljen. KPMGs Global Female Leaders Outlook for 2018 viser at kvinnelige ledere er enige med oss; kvinnelige toppledere rangerer organisasjonsutvikling, ledelse og talentutvikling som de viktigste kompetanseområdene og ingrediensene for vellykket transformasjon.

Hvordan digitaliserer vi Norge? Bli med på UiO:Realfag og Teknologis årlige innovasjonskonferanse 10. januar. Berit Svendsen snakker om Vipps, Heidi Austlid fra IKT-Norge snakker om “Pisk og gulrot for digitalisering”, og Morten Dalsmo snakker om digitale grep for norsk verdiskaping, eller Digital21 som strategien han ledet kalles. Vi gleder oss!

—0—

FRA ALLE OSS TIL ALLE DERE: GOD JUL OG GODT NYTTÅR!

 

 

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.