Ukens Bits & Bytes

Eksploderende implantater. Flinke biler og sløve sjåfører. Den lange krigen mot Big Tech. Her er ukens snakkiser og anbefalinger fra teknologiens verden – og alt du trenger for å skinne i førjulstiden.

Velkommen til Ukens Bits & Bytes #4.

Etter en ny uke med flere avsløringer om liten teknologi inne i kroppen, stort big tech-bråk i Washington, og selvkjørende katastrofer, ønsker vi dere en konstruktiv julehandel med nyttig og bærekraftig teknologi i pakkene. For husk at mye kan gjemme seg i tilsynelatende myke pakker:

“Røkkes blå tårn på Fornebu viser seg å ha 40 etasjers hotell”
-Teknisk Ukeblad 

—0—

SNAKKIS 1:  EKSPLODERENDE IMPLANTATER OG KORTSLUTTENDE PACEMAKERE. VIRKELIG?

Den store samtalen rundt mange norske og europeiske lunsjbord har vært den pågående gravingen i de alvorlige menneskelige konsekvensene av mangelfull regulering av medisinsk utstyr som pacemakere og brystimplantater – en industri som årlig omsetter for $400 milliarder.

Columbia Journalism Review forteller på sedvanlig imponerende vis den fascinerende historien bak prosjektet, som begynte med én dreven nederlandsk journalist som for 3 år siden fikk godkjent en vaginal netting hun bare hadde funnet på. 250 journalister i 39 land fulgte opp med å avdekke manglende klinisk testing for slikt utstyr: Noen ganger er de testet på dyr som sauer eller bavianer, andre ganger er pasienter forsøkskaniner uten å vite om det. Produsenter har betalt minst 1,6 milliarder dollar i bøter for korrupsjon, svindel og andre regulatoriske brudd.

The GuardianLe Monde, Süddeutsche Zeitung og The Associated Press tok alle del i granskingen. I Norge har Aftenposten forsøkt å trekke saken hjem. I det første oppslaget het det at Norge ikke hadde sitt eget sertifiseringssystem og at CE-status ikke nødvendigvis betyr at produktet er trygt. I det andre oppslaget at selv produsenter som er klar over risikoen er trege med å melde det inn.

Samtidig som politikere verden over bedyrer innstramminger, mener flere at rapportene dramatiserer risikoene for historiens skyld, og underspiller de enorme fremskrittene i helse og velvære for millioner av mennesker. Mange i industrien sier de har sympati for rapporten og vil fortsette å bedre global helse gjennom teknologi. Medtek Norge sier de bruker store ressurser på kvalitetssikring av medisinsk utstyr.

—0—

SNAKKIS 2: BIG TECH-KRIGEN ER KOMMET FOR Å BLI

Tungt å være stor for tiden. I en kjærkommen pustepause for Facebook var det denne uken Google-sjef Sundar Pichais tur på Den amerikanske kongress-teppet. Der tilbakeviste han at selskapets «venstrelente» ryggmargsreflekser på noen som helst måte påvirket algoritmene deres. Eller som Fortune’s Adam Lashinsky parafraserer Pichai: «For dere må jo forstå at vi er mye mer interessert i å tjene penger enn å skåre politiske poeng. Vi forstår at vi må tjene penger før vi gir dem til demokratiske kandidater». (Komiteens republikanere krevde til stadighet navnene til programmererne for å sjekke deres politiske bakgrunn.)

I en høring der Pichai bekreftet at selskapet absolutt satser på Kina, var den andre store konklusjonen at de folkevalgte ikke visste stort om teknologi og dermed en bekymring for deres evne til å regulere teknologi på en meningsfull måte. Spørsmål om ansatterettigheter («Googles kastesystem gjør selskapet til et deprimerende sted»), spredningen av farlige konspirasjonsteorier på (Google-eide) YouTube og Project Dragonfly-søkemotoren for Kina ble nesten ikke berørt.

Den økende skepsisen til tech-gigantene og deres dominans har skaket Silicon Valley i grunnvollene. Det er en hverdag som «er kommet for å bli», erkjente Pichai til Axios, et av mediene som tok ansvar der de folkevalgte ikke evnet: “Tech har stor påvirkning. Derfor er det riktig å reflektere mer over hvordan teknologi utvikles. Veddemålene er større, teknologien mektigere, spesielt med utviklingen av AI. Det er viktig at ikke bare programmererne mener noe om disse tingene,» sa Pichai.

Google-sjefen mener bekymringene rundt AI er legitime, men at utviklingen er uunngåelig og at «det verste du kan gjøre er å stoppe utviklingen av AI mens noen andre har fremgang på å manipulere AI».

—0—

SNAKKIS 3: FLINKE BILER. SLØVE SJÅFØRER.

Mobilitet beveger seg raskt for tiden, og Ukens Bits & Bytes prøver å henge med på vegne av oss alle. Denne uken passerte sykkel- og skuterdelingsselskapene Lime og Bird begge verdier på $10 milliarder, og vokser like raskt som Uber og Lyft gjorde i sine tidlige velmaktsdager. Samtidig har Waymo, Googles selvkjøringsenhet, rullet ut sine selvkjørende drosjer i Phoenix. Reportere fulgte Waymos varebiler i hundrevis av kilometer og observerte ganske imponerende kjøring, ofte i møte med aggressive sjåfører.

Historien de fleste snakker om er likevel en lekket epost. Fem dager før en prototype fra Uber drepte en fotgjenger i Arizona i mars, skrev en mellomleder i Ubers selvkjøringsenhet en lang epost der han advarte toppledelsen om at programvaren bak selskapets robo-taxier var farlig.

Det er flere grunner til å tråkke inn bremsen og tenke seg om. For samtidig som bilene blir bedre til å kjøre av seg selv, gjør det oss som sjåfører mer ufokuserte og dårligere.  Blindsonemonitorer og parkeringskameraer har allerede sløvet oss, og følges nå opp av mer avanserte systemer som holder bilen vår midt i veien og følger med på trafikken for oss. Problemet forsterkes av at feilrapporterende journalister.

—0—

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

Oljebransjens deleangst står i veien for vettug digitalisering (Sysla). Det er en myte at velferdssamfunnet Norge er en sovepute for innovasjon og smart bruk av teknologi (Digi). Romforskning gjør norsk laks lykkeligere (Gemini). Vellykkede digitaliseringsselskaper har en ting felles: De gjør det enkelt (DN). Ny teknologi skal snu trenden med alt for salte norske veier (NRK). Det er grønt lys videre for Ocean Space Centre (SINTEF). Dagens tenåringer er verdenshistoriens første digitalt innfødte generasjon – hvordan er man egentlig foreldre for slikt?(DN). Kunstig intelligens kan redde norsk handel (Retail Magasinet). Glem ‘velferdsprofitører – slik får vi flere kvinnelige teknogründere (DN). Debatten om ‘digitalt grenseforsvar’ har endt som en skyttergravskrig – fordi spørsmålet som utløste den er feil (Adressa/Gemini). I 2014 sa Stortinget at plattformen skulle gå på strøm. I 2017 ville oljedepartementet vite mer om gassturbin-løsning (TU). Den nye Schibsted-sjefen er litt redd for at maskinene skal ta kontroll (DN). Det gis millioner av kroner til utvikling av nullutslippsbåter og -skip (TU).

 

 —0—

VERDEN I UTVALG
Internasjonale artikler egnet til helge- og høytlesning

Quartz: ‘Datamaskiner så små som støvskyer’. Såkalt «smart dust» – et morsommere navn på bitte små mikroelektromekaniske sensorer – kan bli som Tingenes Internett på steroider, med usynlige sensorer og prosessorer svevende rundt oss som tåke. Noen motforestillinger?

New York Times. Er tech for enkelt å bruke? Vårt oppheng på  ‘friksjonsløs’ design har skapt uendelig med problemer.

AndreessenHorowitz. Kinesiske apper som TikTok og Soul er en ny generasjon med forbrukerorienterte AI-produkter. De spør deg ikke hva du liker, de bare gir deg det.

CNBC. Ide til julevasken. Walmart ruller ut 360 autonome gulvvasker-roboter fra Brain Corp.

New York Times. RIP, Evelyn Berezin. Kvinnen som for et halvt århundre siden utviklet den første datadrevne tekstbehandleren, og befridde overarbeidede sekretærer fra skrivemaskinen

Rolling Stone. Get ready for your closeup. Slik brukte Taylor Swift ansiktsgjenkjenningsteknologi og AI til å peile ut stalkerne sine på konsert.

New York Times. En milepæl i romturisme. Virgin Galactics romskip var endelig i verdensrommet – i ett minutt.

World Economic Forum: Hva cybersikkerheten trenger? Flere kunststudenter.

Motherboard. ‘How I Quit Apple, Microsoft, Google, Facebook, and Amazon’.Pluss en guide til hvordan du ikke bruker de største teknologiselskapene.

Wired: Dr. Elon & Mr. Musk. Livet på innsiden av Teslas produksjonshelvete når produksjonen av Model 3 eksploderte, og selskapets grunnlegger imploderte.

Vox: Youtubes konspirasjonsteorikrise på 1-2-3. Hvorfor en amerikansk folkevalgt spurte Googles direktør om den mest bisarre konspirasjonsteorien du noen gang har hørt.

—0—

UKENS VIDEO

MIT Technology Review: Denne fascinerende presentasjonen av professor Dina Katabi, som bygger en dings som sitter i et hjørne av huset ditt og måler alt fra pusting til ganglag, helt uten wearables.

Bonus: Denne fra SINTEF som viser hvordan et nytt navigasjonssystem basert på elektromagnetisme gjør operasjoner i hovedpulsåren enklere og raskere.

 —0—

UKENS PODCAST

Teknisk Ukeblad: Den utvidede regionen mellom Lysaker og Kongsberg skal bli ikke mindre enn verdens energihovedstad, sier Subsea Valleys Preben Strøm i TUs podcast Teknisk Sett. For tittelen er ledig.

—0—

HELT TIL SLUTT

Vi følger fortsatt nøye med på reisen til #Digital21, vårt store håp for en felles strategi for norsk næringsliv. Innen neste sommer skal regjeringen komme med en nasjonal strategi for kunstig intelligens – som peker rett på Digital21-strategien.

– Det vil være naturlig å ta utgangspunkt i Digital21 når man skal utarbeide en nasjonal strategi for kunstig intelligens, sier Ole Erik Almlid, som er konstituert administrerende direktør i NHO.

GOD HELG!

 

“The only reason why we ask other people how their weekend was is so we can tell them about our own weekend.”

-Chuck Palahniuk

 

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.