Ukens Bits & Bytes

Er dette året big tech blir velmenende igjen? 5G endrer verden? Bilene letter? Her er ukens snakkiser, spådommer og anbefalinger fra teknologiens verden.

Velkommen til årets første Bits & Bytes.

Romjulen har vært pakket med spådommer for teknologiåret 2019. Mest spekuleres det i om techselskapene vil reise seg fra julingen i fjor, den neste generasjonen med mobilteknologi, og hva som helst bare det har med biler å gjøre.

Hvis du liker dette nyhetsbrevet, anbefal kolleger og venner å abonnere her. Hvis du vil dele tips eller tanker, send gjerne en epost

Husk at fremtiden er ganske lik nåtiden, bare lenger. Med den amerikanske presidenten ønsker vi et balansert og inkluderende år – for alle:

‘HAPPY NEW YEAR TO EVERYONE, INCLUDING THE HATERS AND THE FAKE NEWS MEDIA!’ -Donald Trump

—0—

SPÅDOM 1
BIG TECH BLIR GOOD TECH. NEIDA.

Lenge mente vi at teknologiselskapene bedret livene våre og gjorde oss smartere. Etter 2018 anklages industrien for å «oppildne, radikalisere, fordumme og utnytte massene». Teknologiaksjene stuper. Regulering som selv teknologisjefene roper etter er på vei (selv om mange er skeptiske til lovgivernes evner til å stille de rette spørsmålene.)

Mye skal handle om data i 2019: Hvem skal ha det endelige ansvaret for persondataen vår? Hvilken rolle skal automatiske beslutninger spille i livene våre? Hvordan kan et børsnotert selskap tjene både aksjeeierne og demokratiet? Europeiske lovgivere har vært på ballen en stund. Å komme monopolene til livs er tilsynelatende det eneste høyre- og venstresiden er enige om.

Kommer oppstandelsen til å bremse Big Tech? Neppe. Eller som New York Times formulerer det: «Ikke når det er så store deler av livene våre igjen å omvelte…».

Big Tech erobrer transportindustrien, helseindustrien, alle industrier. De kjemper om kontroll over skyen, ruller ut førerløse kjøretøy og bygger smarte byer fra bunnen av. De vil gi oss alt vi ønsker oss uten at vi reiser oss fra sofaen, gjennom personlige assistenter i alle dingsene våre. For å få til dette støvsuger de markedet for talent. Foreløpig har ingenting rammet dem hardt nok til at nedskalering er aktuelt, og så lenge alt tyder på at økonomien deres er ekstremt robust fortsettes ekspansjonen og jakten på Det neste store. «Vi er bare 35 år inn i 75 år lang prosess fra analog til digital. Bildet av Silicon Valley har fått seg en trøkk, men som forbrukere stemmer vi fortsatt for dem», sier konsulent Tim Bajarin.

BONUS: Likevel var 2018 et annus horribilis for Big Tech. Her er syv nyttårsforsetter fra Technology Review for at 2019 skal bli bedre.

—0—

SPÅDOM II
EN 5GENOMAL VERDEN

I 2018 ble vi endelig enige om hva 5G er for noe, og at det kommer til å ta verden med storm i 2019.

Private virksomheter skal bytte ut wifi med 5G, korte ned forsinkelsene fra 30 til ett fattig millisekund, og dermed få nærmest samtidig oppkobling mellom enheter på et nettverk.

I motsetning til wifi kan 5G-nettverk instrueres til å prioritere noen typer dataoverføringer fremfor andre, noe som betyr at store produksjonsvirksomheter endelig kan nyttiggjøre seg av Tingenes Internett og automatisere flere av kjerneprosessene sine ved hjelp av roboter. Dette er bra for alle produsentene av oppkoblingsvennlige dingser – og for konsulentene som vil lære oss hvordan.

Vi forbrukere må kjøpe nye telefoner, samt faktisk ha 5G der vi bor. Det vet vi ikke når vi får ennå, selv om Telenor tester på Kongsberg. I løpet av året kommer de fleste store produsentene med 5G-telefoner. Men ikke Apple, som liker å bruke tid på å tilpasse seg ny mobilteknologi. Mange er derfor spente på maktbalansen mellom Apple og Android.

BONUS. Hvordan høres smart ut når du snakker om 5G

—0—

SPÅDOM III
KAMPEN I BÅNN: SÅ MANGE BILREVOLUSJONER

Etter mange år i innovasjonens baklekse er det sikkert moro for bilindustrien at alle følger med.

  • Den selvkjørende revolusjonen. 2018 var slitsomt. Men nå utvikler nesten alle de store bilprodusentene autonome kjøretøy in-house eller gjennom partnerskap. Mange byer har lansert pilotprogrammer, og det gjør veien til marked kortere. Likevel gjenstår fortsatt en haug med regulatoriske, etiske og teknologiske hindringer.
  • Den flyvende revolusjonen. Vertical Takeoff and Landing (VTOL)-biler har foreløpig større snakkis-verdi enn faktisk verdi. Men storspillere som Uber, Boeing, Volkswagen og Airbus er hissige på grøten.
  • Undergrunnsrevolusj0nen. Med HyperloopExpress Loopog førjulsnyheten om en biltunnel i Los Angeles, fremmer Elon Musks The Boring Company mye ny infrastruktur for undergrunnskjøring. Mange synes teknologien er både utestet og urealistisk, men mange investerer i visjonen.
  • Mopedrevolusjonen. Masse rettssaker rundt elektriske skutertjenester som Bord, Lime, Spin og Skip. På grunn av manglende infrastruktur i mange markeder, forventes skutermanien å flate ut, men slett ikke dø ut.
  • Den elektriske revolusjonen. Gjør stikkontakten klar, den elektriske revolusjon er fremskyndet. I 2019 kommer minst et dusin nye el-modeller på markedet, mange i luksussegmentet (Audi, Aston Martin, Jaguar, Porsche). Men også forbrukermarkedet får en smak fra blant annet Volvo og Tesla. Og i suveren ledelse: Kina, som blir først til å tilby elbiler for det store massemarkedet, anført av fordelaktige insentiver og forbrukerholdninger.

BONUS I: Bilindustrien henger nøye sammen med leveranseindustrien, og 2019 blir året for superrask levering av alt, inkludert selvkjørende pizzaleveranse.

BONUS II: Flyvende taxier og leveransedronene kommer – og Wall Street tror disse 40 selskapene blir de største aktørene.

NORSK BONUS I. Citylab. De norske elbil-insentivene har funket. Men hva nå?

NORSK BONUS II. New York Times. Oslo neste til å forby biler i sentrum. “For et par tiår siden var det vanlig å røyke inne. I dag vil ingen tenke seg å tillate dette. Jeg tror det samme skjer med biler i sentrum».

—0—

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

At ansiktet ditt kan avsløre seksuelle preferanser skremmer forskeren som fant det ut  (DN). Agnes Ravatn, selvhjelphaternes selvhjelpsguru, har kjøpt seg Apple Watch (Morgenbladet). Å dele eller ikke dele – vi har ikke lenger noe valg (Ledernytt). Slangerobot klar for vaktmesterjobb i havdypet (Gemini). Teknologibransjen blomstrer, men hvor blir det av mangfoldet alle snakker så fint om? (DN). Norsk teknologi sentral i ny type AI (Digi.no). Varmen fra den neste bilen kan bli til strøm (SINTEF). Det kan gå bra selv om mor er mammablogger (Morgenbladet). Facebook har begynt å rapportere norske inntekter (DN). Telenor blir sponsor for landslaget i dataspillfotball (Sponsor og eventforeningen). Sik tjener du deg rik på å hacke myndighetene (Digi.no). Teknologi vil gjøre helsevesenet varmere, ikke kaldere (DN).  Smarttelefon og nettbrett blir like viktige verktøy som sveisetråd og rørtang på Norges største offshore-verft (Digi.no). Morgenbladets etnografiske avdeling har observert hvordan vanlige norske familier bruker kultur etter den digitale revolusjonen (Morgenbladet).  Slutt å ta med jobben hjem, det er ikke trygt lenger (DN).

 —0—

VERDEN I UTVALG
Internasjonale artikler egnet til helge- og høytlesning

The Atlantic. Fem måter å se på Apples overraskende dårlige nyheter. Ingen av dem er positive.

Wired. Snart må du ha kroppsbåren medisinsk teknologi for å overleve. Det brukes allerede i stedet for medisin. I år blir det enda viktigere.

Wall Street Journal. Slik ble GE, den en gang dominante amerikanske industri- og teknologigiganten, en skygge av seg selv. Hint: tilpasning kunne vært noe. (Takk for tips, Adis Cengic via DigitalNorway Community).

Brookings. Slik forbereder du middelklassen på automatisering. For selv i de mest optimistiske visjonene blir det en tøff omstillingsperiode der hele klasser sliter med å finne sin plass i arbeidslivet.

Axios. Filmene er strømmernes neste store greie. For hvis høytiden viste oss noe er det at Netflix satser stort på egne blockbustere.

Reaction Wheel. God langlesing fra Jerry Neumann: Teknologisk innovasjon, caset iTunes.

Technology Review. Fjoråets største teknologifadeser – en kåring.

Technology Review. 2019s største dingsetrender – nok en kåring.

Foreign Policy. Sykkelimperienes vekst og fall. Kinas sykkeldelingtjenester skulle bli det neste store. Hva var den digre kjeppen i hjulene?

Business Insider. Mark Zuckerberg-finansierte forskere skal bruke 5 milliarder dollar på å teste hjerneimplantater. For å kurere sykdom.

Gizmodo. Fra bittesmå telefoner og strømming av dataspill, til spontanoversetting og organiseringen av arbeidsplassen. Vår favorittdingseside Gizmodo synes at 2019 blir dingsenes år.

Scientific American. Gjør smart teknologi oss dummere? Ja og nei. Eller er det et dumt svar? (Via Redef).

Forbes. Disse spådommene om cybersikkerhet er edruelige og egentlig ganske skumle.

New York Times. Hvor mange merkelige dingser trenger en person for å maksimere søvnmiljøet sitt?

Wired. Den fryktelige gleden ved å skrike til Alexa. Assistentene kan være hendige syndebukker.

—0—

UKENS VIDEO

Har du lyst til å se hvordan det ser ut når tusenvis av mobiltelefoner spiller samme spill for å fake engasjement? Kul video fra en kinesisk click-fraud farm.

 —0—

UKENS PODCAST

Exponential View. Jack Clark, som er politisk direktør i OpenAI, snakker opplysende om kunstig intelligens, teknologiens geopolitikk, og Edisons elefant.

Teknisk Sett. Det er kanskje ikke helt ferske tanker, men Inga Nordberg, divisjonsdirektør i Direktoratet for e-helse, tror vi trenger en ny grunnmur for helsedata i Norge.

—0—

HELT TIL SLUTT

Idretten har holdt på med det lenge. Næringslivet er foreløpig bedre på å snakke om det. Deling av kunnskap. At ny teknologi øker kravene til læring for oss alle, og at den som har mest å lære bort er den som lærer mest selv. Vi runder av med 3 råd som DigitalNorways daglige leder Tor Olav Mørseth ga i Dagens Næringsliv denne uken:

  • Legg til rette for en delingskultur. I Aker BP må ledere ut av eget hus og besøke andre virksomheter – til og med utenfor egen bransje. Helt fra toppen av og nedover er det ikke bare ventet, men en del av jobben at ledere tar med seg råd og tips hjem. Og nå kommer andre selskaper til Aker BP for å lære.
  • Vis frem verdien av å dele. Deling er ikke et mål i seg selv, men skal skape resultater. Derfor trengs flere konkrete eksempler på selskaper som får noe ut av læringen. 
  • Vi må starte med oss selv. Alle kan ikke bare suge til seg erfaring fra andre uten å bidra selv. Deling er en toveis-prosess, og den starter enklest med at du starter å by på deg selv.

GOD HELG!

 

“The proper behavior all through the holiday season is to be drunk. This drunkenness culminates on New Year’s Eve, when you get so drunk you kiss the person you’re married to.”

-P. J. O’Rourke

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.