Ukens Bits & Bytes

Genmanipulerte babyer ingen vil ha. Dronene som ikke får røre pizzaen din. Landbrukets norske redningsmenn. Her er ukens snakkiser, anbefalinger - og alt du trenger for å skinne under lunsjpraten.

Velkommen tilbake til Ukens Bits & Bytes. Hvis du liker denne ukentlige radaren om hva det snakkes om rundt lunsjbordene i teknologiens verden, anbefal gjerne kolleger og venner å abonnere på nyhetsbrevet her. Del gjerne tips og tanker med oss. 

Selv om Big Tech akkurat nå er i Washington for å møte president Trump, er Washington ellers forent i minnestunder for tidligere president George H. W. Bush:

“What does it tell you that the feel-good events in Washington these days are funerals?” – Susan Glaser i New Yorker

—0—

SNAKKIS 1: GENBABY-SKANDALEN SOM BARE VOKSER

Ukens klart største snakkis er fra biotech. Ingen hadde hørt om He Jiankui før forrige uke. Så hevdet han å ha skapt de første CRISPR-redigerte babyene, tvillingene Lulu og Nana. MIT Technology Review skrev om det først, og He beskrev selv eksperimentet på en internasjonal konferanse om genredigering i Hong Kong som ble langt mer dramatisk enn arrangørene hadde sett for seg.

Reaksjonene fra akademia og helsesektoren er eksplosive (selv om det fortsatt ikke er bekreftet at eksperimentene faktisk er gjennomført). CRISPR-pioneren Jennifer Doudna er «skrekkslagen». Kommentatoren Derek Lowe «har det ikke i seg å tilgi He Jiankui». Verdens fremste forskere og helseinstitusjoner, som National Institute of Health, fordømmer prosjektet.

“Han har latt disse barna ta en stor risiko uten noen vesentlige fordeler“, sier Sigrid Bratlie i Bioteknologirådet til Aftenposten. Hun mener noe av det mest problematiske er at eksperimentene er gjort i skjul, uten at det kan utfordres vitenskapelig. The Atlantic har listet opp de 15 verste sidene ved saken.

I Ukens Bits & Bytes prøver vi å belyse saker fra ulike vinkler, men det er vanskelig å finne noen som forsvarer den kinesiske legen. Rektor ved Harvard Medical School, George Daley, oppsummerer saken i New York Times:

«Bare fordi dette første forsøket var et feiltrinn bør vi på ingen måte stikke hodet i sanden og unnlate å se de veldig, veldig positive aspektene som kan komme fra en mer ansvarlig fremgangsmåte. […] Men når vitenskapsmenn går solo på denne måten […] har det kostbare konsekvenser for hele vitenskapen.»

—0—

SNAKKIS 2: KOMMER DRONEN MED MATEN SNART, ELLER?

«For fem år siden spådde Jeff Bezos modig at droner i dag ville frakte Amazon-varer hjem til folk. Amazon-kundene venter fortsatt.» Slik begynner en reportasje fra AP denne uken, om hvorfor selv ikke verdens rikeste mann klarer å innfri droneløftene sine.

Kanskje vil droner kunne levere medisiner til øde steder ganske snart, men kort batteritid, personvernutfordringer og tilbakeholdne lovgivere gjør luftbåren pizza levert på døren din usannsynlig i nærmeste fremtid.

Men lenge leve optimismen. Uber har nylig hentet inn folk for å rulle ut en kommersiell flåte av matleverende droner innen 2021.

Også i Norge er det eksplosiv vekst i dronemarkedet. Det er nå 400.000 droneeiere i Norge, og 1500 av dem er profesjonelle droneflygere.

Er det bare litt skummelt? CNET skriver i hvert fall at dagene er over da du trengte militæret for å gjøre enorm skade. Såkalte «drone assassins» er nemlig blitt rimelige, dødelige og tilgjengelig fra din lokale dronebutikk.

Vil du vite mer?

TIPS 1: Denne Wall Street Journal-artikkelen om «Hvordan roboter og droner vil endre varehandelen for alltid» (Via Redef)

TIPS 2: I denne podcasten fra Lørn diskuterer tidligere statsråd og «transportnerd» Ketil Solvik-Olsen og Sunniva Rose hvordan vi forstår og utvikler samfunnsaspekter av nye transport-konsepter, slik som droner og selvkjørende biler.

—0—

SNAKKIS 3: NORGE I TRAKTORSETET FOR FREMTIDENS LANDBRUK

“Gjør mer med mindre” er den globale matindustriens nye slagord, der den i 2050 skal brødfø 10 milliarder mennesker på en bærekraftig måte. Om intet endres anslår denne nye rapporten fra Citi at vi innen 2050 vil øke vanningsbehovet med 65 prosent og miljøgassutslippene med 87 prosent.

Enter ag-tech, potensielt planet-reddende ny landbruksteknologi. Denne uken løfter en artikkel fra Stanford frem 7 teknologier forskerne mener vil skape et bedre og mer effektivt matsystem, hvilke trender som driver matrevolusjonen og tiltrekker seg investorer og strtups. Det inkluderer førerløse traktorer og treskere, massive klimakontrollerte varehus, og mindre tørste genmanipulerte frø.

Og hvem er plutselig så langt fremme på feltet at de er inne på Fortunes liste over verdens 10 mest samfunnsendrende selskaper?

Yara.

Du leste riktig. På få år er Yara har den trauste gjødselprodusenten blitt en spydspiss i digitaliseringen av verdens landbruk. Hvordan i all verden det gikk til kan du lese i intervjuet vårt med digital farming-sjef Pål Stormorken.

—0—

BONUS-SNAKKISEN SOM ALDRI SLUTTER Å GI: FACEBOOK I KRIG

Facebook er i krig, har Mark Zuckerberg selv erklært. Den største slagmarken: Europa. Her nekter myndighetene å knele for amerikansk taktikk, og har et mektig våpenarsenal de ikke er redde for å bruke, alt ledet av sin konkurranse-general, danske Margrethe Vestager.

Zuckerbergs forsvar er at Facebook er en bedrift, og at «å drive en utviklingsplattform er dyrt». Axios forklarer fint hvorfor amerikanske og europeiske myndigheter har vidt forskjellige syn på hva som er til hinder for sunn konkurranse.

Så hva lærte vi egentlig fra de interne doumentene et britisk parlamentsmedlem lekket på onsdag, og som førte til at noen analytikere nedgraderte Facebook-aksjen? At Facebook har brukt data som et konkurransevåpen. At de likevel kan ha solgt brukerdata, og i hvert fall vurdert det nøye. At de spionerte på Android-brukere og angrep konkurrerende apper. Denne videoen fra Wall Street Journal oppsummerer det bra.

Det er foreløpig lite hjelp å få for Zuckerberg, som forklarer på egen Facebook-side:

«Jeg forstår at det er mye fokus på på hvordan vi driver systemene våre […] Men det er også viktig at dekningen av det vi driver med – inkludert forklaringen av disse interne dokumentene – ikke får feilrepresentere handlingene eller motivene våre.»

—0—

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

Det er enklere å være startup i Norge enn i Silicon Valley (Shifter). Mange selskaper planlegger å droppe WiFi til fordel for 5G-teknologi (Digi). Fjernstyring av oljeplattformer fungerer bedre enn noen hadde trodd (Sysla). Denne bedriften kuttet lett 40.000 kroner i utgifter i skyen (Digi). Fem tiltak for økt datasikkerhet, fra en som vet hva han snakker om (DN). Aker Solutions bruker flere hundre millioner kroner på digital opprydning under kallenavnet «Aker Problems» (DN). Det er et stort digitalt klasseskille i norske klasserom (Shifter). Dette er en sak for algoritmetilsynet! (DN). Gründeren som digitaliserer byturen din henter inn nye millioner (Shifter). Dette lavteknologiske grepet halverte strømforbruket (Forskning.no). Kraftbransjen kan bli mer sårbar av digitalisering (E24). Vi er digitale verdensmestere på fritiden, men må våkne på jobb! (Arbeidsnytt).

 —0—

VERDEN I UTVALG
Internasjonale artikler egnet til helge- og høytlesning

Axios: «Kina drar fra på AI og biotech». Med klinisk anvendelse av genredigering og celleterapi, så vel som blodbasert kreftdiagnostisering.

Alibaba: «Vi vant shoppingkrigen». Amerikanske bedrifter var fornøyd med å ha håvet inn 24 milliarder kroner fra Black Friday til Cyber Monday. Så gruset kineserne den rekorden med sin egen shoppingbonanza den 11.11.

Wired: «The unbelievable tale of a fake hitman, a kill list, a darknet vigilante… and a murder». Sier ikke overskriften alt du trenger for å klikke deg videre?

The Guardian: «Bra for verden?» Lekkede eposter fra Facebook avdekker hva som virkelig driver selskapet.

New York Times: Det digitale skillet er større enn vi trodde.

Wired: Informasjonskrigføring er ikke hva det en gang var. De er britiske soldater, men den 77. brigade redigerer videoer, tar opp podcaster og skriver virale poster.

Fast Company: Facebook er fem år inn i sitt AI-eventyr. Dette har de oppnådd.

Spread Privacy: For de av oss som føler vi flyter rundt i våre personlige «filterbobler» av meningsfeller på nettet, nå har dyktige forskere målt det.

Motherboard: «Vi spurte 105 eksperter hva som bekymrer dem mest om fremtiden». Velkommen til den mørke siden av Motherboards todelte spørreundersøkelse.

Motherboard II: «Vi spurte 105 eksperter hva som gjør dem håpefulle om fremtiden» Velkommen til Motherboards lystigere side.

—0—

UKENS VIDEO

Wired: Denne videoen, hvor de dekonstruerer en sveitsisk og en japansk movement-klokke. For de av dere som savner Lekestue på NRK på syttitallet, da dere fikk være med på fabrikker og se hvordan man satt sammen greier.

 —0—

UKENS PODCAST

Lørn: Det er ingenhemmelighet at vi liker Lørn. I denne snakker Silvija Seres med CEO i Megapop, Jørgen Tharaldsen, om de enorme mulighetene som ligger i gamification, og hvorfor det er på tide å redefinere begrepet.

—0—

HELT TIL SLUTT

I 2019 lanserer vi DigitalNorway Community – en nøytral, digital møteplass og læringsarena. Vi har invitert med oss de mest fremoverlente innen blant annet innovasjon, teknologi og tjenesteutvikling til å involvere seg i oppbyggingen. Denne uken var vi samlet til arrangementet Digitreff for spennende foredrag, inspirerende case og diskusjoner om temaet agile arbeidsmetoder.

Målet med Community er å etablere et bredt, verdiskapende nettverk for norsk næringsliv som kan øke konkurransekraften ved hjelp av digitalisering. Her diskuterer vi temaer knyttet til digitalisering, inspireres av hverandres erfaringer og skaper handlekraft i fellesskap.

Vil du bli med oss på å utvikle, teste og bygge denne arenaen – i samspill med likesinnede? Kompetansen og erfaringen du sitter på, gir oss et verdifullt og solid grunnlag for å etablere spennende og lærerike diskusjoner.

Sett deg på venteliste her.

GOD HELG!

 

“No weekend, all weakened.”
― Toba Beta

 

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.