fbpx

Ukens Bits & Bytes

Twitter glemte de døde. Start ditt eget romfartsdirektorat. Deepfake-Nixon skremmer og forbløffer. Velkommen til Bits & Bytes, vårt ukentlige vanningshull for tørste teknologikameler.

Vi fortsetter lanseringen av vår nye proptech-gruppe i Digital Norway Community – med stadig mer snadder for den lystne. Du kan blant annet møte verdens kanskje ledende proptech-profet, Oxford-professor Andrew Baum, fortelle hvorfor norske virksomheter har mye å hente. Og besøk Proptech Bergen, et helt bygg der bransjen tester ut sine egne nye løsninger. Følg med for flere videoer og artikler. Før vi går i gang med ukens største snakkiser, ukens sitat:

“Selv om jeg blir nummer 1 er det en som aldri kan slås»

-Mester i spillet Go, Lee Sedol, forklarer hvorfor han legger brikkene på hyllen etter at han ble slått av AI fra DeepMind.

SNAKKIS 1

TWITTER TRODDE DE KUNNE GLEMME DØDE FOLK

Hvis vi ikke har vært på sosiale medier, har vi egentlig eksistert? Twitter advarte denne uken om at de ville slette brukere som ikke har logget inn det siste halvåret etter 11 desember. Dårlig idé.

Full retrett. Twitter rygger og lover å ikke fjerne inaktive kontoer før de har funnet en måte å ta vare på de digitale minnene.

  • Facebook lot folk frede sine nærmestes sider allerede i 2009.
  • Det er vanskeligere for Twitter, der folk har pseudonymer og ofte flere kontoer.

SNAKKIS 2

START DITT EGET ROMFARTSDIREKTORAT!

Nå tar det av. Miniromfartsalderen er over oss. Stadig flere land kaster seg på den blomstrende romfartsøkonomien, rapporterer Technology Review.

Før handlet det om makt og prestisje. Nå handler det om penger. Romfartsmarkedet er allerede verd 325 milliarder dollar, ifølge denne særs interessante podcasten fra Harvard Business Review.

  • Infrastruktur for telekom, romturisme,  minevirksomhet, observasjonsdata om kloden og masse andre tjenester er blitt ekstremt lukrativt.

Var ikke romfart litt ut? Utskytningskostnadene har stupt. Det pleide å koste omtrent 80.000 kroner å sende en kilo ut av atmosfæren. Nå koster det rundt 10.000.

SNAKKIS 3

HØR DEEPFAKE-NIXON SØRGE OVER KATASTROFEN SOM IKKE SKJEDDE

Imponerende og litt skremmende. Se først:

Den andre talen. “Fate has ordained that the men who went to the moon to explore in peace will stay on the moon to rest in peace.” I en forbløffende god AI-manipulert video leverer en alvorstung president Richard Nixon en tale han aldri ga i virkeligheten, der han minnes amerikanske astronauter etterlatt på månen for å dø .

  • Videoen viser både den farlige makten som ligger i deepfake-teknologi som legger ord i munnen på mektige ledere.
  • Og potensialet som ligger i å utvide kunstens grenser: Klippet er del av en seksminutters video vist på en filmfestival i Amsterdam der publikum satt i en stue fra sekstitallet.

Hvordan? Forskere ved MIT Center for Advanced Virtuality laget lydklippene med hjelp av en stemmeimitator og teknologi fra ukrainske Respeecher. Videoen ble laget av israelske Canny AI.

  • «Vi håper arbeidet vil skape bevissthet om hva som er mulig med dagens teknologi, at folk utforsker sin egen godtroenhet og stiller spørsmål ved hva de hører og ser i det en fremtid kommer der spørsmål om sannhet vil dominere», sier prosjektdirektør Francesca Panetta.

Så blir det vel ofte slik når man bruker teknologi med en mørk side, at man sier man gjør det for å avdekke den mørke siden?

SETNINGER TIL MORGENMØTET

Dagens lover gjør det umulig å gjennomføre Astrups digitaliseringsstrategi.” Dataforeningen mener at skatterapportering per post og bøter ved manglende printer er blant eksemplene på hva Astrup må rydde opp i før digitaliseringsstrategien for Norge kan gjennomføres (Digi).

Byggenæringen og Norge kan spare enorme summer hvis vi utnytter det fulle potensialet som ligger i digitalisering og smart samhandling.” Det offentlig-private samarbeidet Opptrinn skal få byggenæringen inn i riktig årtusen (Doga).

“Tay utviklet seg til å bli både kvinnehater, antifeminist. Tay hyllet også Hitler”. Petter Bae Brantzæg bruker Microsofts chatbot Tay for å understreke at teknologien ikke er kjønnsnøytral, og sammenligner den med da Frankensteins monster drepte den lille jenta for 200 år siden (Aftenposten).

“Tenk før du googler”. Abelias Ingrid Somdal-Åmodt Vinje spør hvorfor å søke etter verdens største pattedyr eller Asias minste øy kan være så farlig, og ber oss tenke selv først (Abelia).

“Det er ikke alle ingeniører som tenker at de kan styre sementovner og politikk og fisk”. Gard Paulsen har skrevet høstens mest interessante biografi – om kybernetikk, hummer og sement, mener Simen Gonsholt (D2).

“Min filosofi er at når en dør lukkes så åpnes en annen, men mange blir ofte stående lenge og se på den lukkede døren, slik at de ikke ser hva som har blitt åpnet opp for dem.” Mennesker mener det er tungt å endre rutiner og arbeidsvaner, sier Kjetil Lund-Hansen i CapGemini (CW).

“Digital didaktikk, takk. Teknologisk tungsinn kommer det lite godt ut av”. Paolo Haaland Scarbocci ved UiS mener vi kan kombinere det beste fra den nye og den gamle verden for å utvikle didaktikken, kunsten å lære, og styrke undervisningen (Stavanger Aftenblad).

VERDENS BESTE TEKNOLOGIARTIKLER

Perler fra ukens teknologilitteratur

1.
New York Times
“Jeg oppfant internett. Slik redder vi det.” Slik begynner du en kronikk hvis du heter Tim Berners Lee, og mener det ikke er for sent å innfri løftet om at nettet skal være menneskelig.

2.
The Verge
Det internasjonale Hmong-miljøet tok verdens dølleste teknologi og gjorde noe vakkert med den. De bruker telefonmøtet som radioshow.

3.
New Yorker
Roger McNamee var en av Silicon Valleys tidligste helter. Nå er han en den beskeste kritikeren og ikke så aller verst innsiktsfull.

4.
Jacobin
WeWorks fantastiske kollaps er beviset på at rikinger er de mest lettlurte idotene.

5.
Wall Street Journal
Hvordan en Facebook-ansatt som mener han hjalp Trump vinne valget bruker alt han vet for å velte presidenten ved neste korsvei.

6.
BBC
Hvordan ‘kryptodronningen’ rundlurte verden. Hvordan klarte Ruja Ignatova å lure til seg 4 milliarder pund på kryptovaluta – og så bare forsvinne? Deilig gravejournalistikk.

7.
Tech Crunch
Se Sacha Baron “Borat” Cohen frontalangripe Mark Zuckerbergs ‘skrudde logikk’ om falske nyheter og hat. Den oppegående komikeren holdt et foredrag for evigheten.

8.
DJ Tech Tools
Er virtuell virkelighet diskjockeyens fremtid? Må DJer ta det på alvor eller risikere utryddelse?

9.
NPR
Hvilke av de nye, smarte Wifi-høytalerne høres best ut? En ny generasjon smarte høytalere forbedrer lydkvaliteten. Mye.

10.
BBC
“Folk sa det var slutten på musikkindustrien”. Bransjenestor Jeremy Lascelles forteller om panikken som hjemsøkte musikkbransjen da ulovlig nedlasting bredte om seg, plateselskapene skulle legge ned og saksøke alt som kunne røre seg.

HELT TIL SLUTT

Hvordan skal man ta i bruk teknologi for å kjøpe, selge og drifte bygg og eiendommer på en mer effektiv måte? 🚀 Les deg opp på dette med vår innføring i PropTech, ført i pennen av Tommy Hagenes fra Proptech Bergen 😃🏗

HA EN GOD UKE!

“The great myth of our times is that technology is communication.”

–Libby Larsen

Stadig flere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver søndag. Hvis du liker dette nyhetsbrevet må du gjerne anbefale andre å abonnere. Les mer i arkivet eller del tips og tanker.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.