fbpx

Ukens Bits & Bytes

Avdukingen av Musks Mars-romskip; når valget står mellom ny Hyundai og et Superbarn; "Hva faen er digital kompetanse". Og andre snakkiser i ukens oppsummering fra teknologiens verden.

Velkommen til Ukens Bits & Bytes! Før vi ser på ukens aller beste, morsomste og mest kontroversielle internasjonale saker om teknologi, ukens sitat:

“Time to rise up. Your president has asked for your help.”

—En anonym kampanje på 4chan ber om hjelp til å avsløre varsleren i riksrettssaken mot president Trump, rapporterer Washington Post.

SNAKKIS 1

MED MUSK TIL MARS

Infinity and beyond. Sjefteknologioptimist og sjef for SpaceX Elon Musk – kalt «både den beste og den verste taleren i historien» – presenterte selskapets nye rakett, Starship. Den skal fly folk til månen og til Mars. Han sto foran en gigantisk prototype av raketten.

  • Starship er et beist på 50 meter med tre av SpaceX’s gjenbrukbare Raptor-motorer festet til basen. Den veier 1400 tonn inkludert brensel. Sammen med Super Heavy-boosteren blir det den kraftigste raketten noensinne.
  • Musk bremser jo heller ikke på løftene: Starship skal testet i løpet av et par måneder og ha sine første passasjerer neste år.

Ikke bare smil. En halventusiastisk tweet fra NASA-administrator Jim Bridenstine vekket journalistene. NASA har med SpaceX og Boeing som underleverandører en overforsinket plan om å selv sende astronauter til romstasjonen etter å ha haiket med russerne til 85 millioner dollar per tur i flere år:

«Mange problemer i verden må løses, men vi trenger også ting som gjør oss oppspilte», sa Elon Musk. Her er hele presentasjonen:

SNAKKIS 2

VIL DU HELLER HA EN HYUNDAI SOLARIS ELLER ET SUPER-BARN?

Putins valg. Fremtiden til genmodifiserte babyer kan ligge i Vladimir Putins hender, rapporterer Bloomberg i en saftig reportasje.

I sommer satt russiske toppgenetikere i ‘hemmelig møte’ med helseledere i Moskva for å diskutere forskeren Denis Rebrikovs prosjekt for å produsere genmodifisere babyer gjennom CRISPR-teknologien. Rebrikovs prosjekt er å ‘klippe vekk’ et gen som kan gi nedarvet døvhet til barn av to døve foreldre.

  • De første CRISPR-babyene ble født i Kina i fjor som del av et prosjekt for å skape HIV-resistente mennesker. Prosjektet ble stanset etter kritikk av  dets etiske disposisjoner, samt en kriminaletterforskning.

Plukker Putin opp stafettpinnen? Det hemmelige møtet inkluderte endokrinolog Maria Vorontsova, som er Putins uoffisielle datter og skal øve stor innflytelse på Kremls vitenskapspolitikk. Hun mener vitenskapelige fremskritt ikke kan stoppes, men kontrolleres ved for eksempel å begrense ‘produksjon’ av CRISPR-babyer til statlige institusjoner.

  • Putin har tidligere sammenlignet genmodifisering med atomvåpen og snakket om muligheten til å skape supersoldater som ikke kjenner smerte.
  • Til Bloomberg ser Rebrikov store muligheter for teknologien når prisen etterhvert vil falle til det samme som en rimelig bil: «Jeg ser for meg reklamen: ‘Ditt valg: En Hyundai Solaris eller et Super-Barn?’».

SNAKKIS 3

3 TING FOLK FLEST HATER MED ALGORITMER

Automatisering kan være fint. Men Harvard Business Review har undersøkt og funnet ut at folk hater:

  • Kontinuerlig overvåking.
  • Manglende åpenhet.
  • Snikende følelse av dehumanisering.

Vi blir også bedre på å omgå eller manipulere systemene.

Da er det interessant å se at menneskelige, myke verdier nå verdsettes i langt større grad på arbeidsplassen. IBM anslår at 120 millioner arbeidsfolk må ‘reutdannes’ de neste tre årene.

 

SETNINGER TIL MORGENMØTET

Rykende ferske utspill om og med norsk digitalisering.

“Vi gir skolebarna Ipad-er og snakker om ‘digital kompetanse’ som om det var noe de fikk av å bruke dingsebumsene, men realiteten er at du lærer like lite om hvordan nettlesere fungerer av å bruke en som du lærer å lage mat av å bestille Foodora. Jeg mener ikke at alle skal bli kokker, men jeg tror du får et skrudd forhold til mat hvis du bare har møtt kylling som nugget”, skriver Ida Jackson som tar et oppgjør med fortiden som internettoptimist og spør “Hva faen er digital kompetanse?” (Morgenbladet).

“Nasjonal Sikkerhetsmåned i oktober er den dulten som gjør at man kommer i gang, og fortsetter resten av året på egenhånd”, tror prosjektleder for Oktober-dulten, Trude Talberg-Furulund (Digi).

“En ‘dult’ er ikke nok for private aktører, som er nødt til å gjøre økonomiske vurderinger når de skalinvestere i IT-sikkerhet”, skriver Ateas’ Thomas Tømmernes, som tror det ikke er nok å drive med slikt i oktober (Digi).

“Jeg har hørt folk si mye rart om sikkerhet. Men jeg kan ikke huske at jeg møtt ledere, teknologer, sikkerhetsfolk og ansatte som snakker om sikkerhet som om det kun er noe vi driver med i oktober”, svarer Roar Thon i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (Digi).

“Ekstra innsats i oktober er ikke synonymt med årvåkne ansatte i de neste 11 månedene, så når oktober er over, er risikoen allerede på vei oppover igjen”, argumenterer Dag Ove Skaalerud i Junglemap (Digi).

“Et nytt lovforslag fra regjeringen vil utvide Datatilsynets myndighet over journalistiske, akademiske og kunstneriske ytringer. Det er ikke nødvendigvis så lurt”, hevder juristene Arve Føyen og Jarle Langeland (DN).

“Vi har digitalisert i 20 år, nå er det bærekraft som gjelder”, poengterer konsernsjef Kristin Skogen Lund (Dagens Perspektiv).

“Vi har bare sett begynnelsen på digitaliseringen”, poengterer til gjengjeld Telenors Sigve Brekke (Finansavisen).

“Norske advokatfirma tar i bruk ny teknologi, etter hvert også kunstig intelligens, men det jeg ikke forstår, er hvorfor det skal sende meg og andre advokater på Nav med det første”, sier Christian Bendiksen, forfatter av “Når AI møter juss” (DN).

“Man [har] fått internasjonale data fra enda større populasjoner. Når dette kobles med kunstig intelligens og bioinformatikerne har vi kanskje et eventyr der en av verdens mest dødelige sykdommer [kreft] kan få bedre behandling og man kan redde flere liv”, sier AP-politiker Ingvild Kjerkhol (ABC).

“Om du lurer på hva som er verdens største pattedyr eller hvordan man utøver situasjonsbestemt ledelse, har du ferdigtygde svar kun få tastetrykk unna. Hvordan kan noe så praktisk samtidig påvirke oss negativt?” spør Ingrid Somdal-Åmodt Vinje, som ber oss tenke før vi googler (DN).

 

 

VERDENS BESTE TEKNOLOGIARTIKLER

Perler fra ukens teknologilitteratur

1.
New York Times
Trump er for farlig for Twitter. Presidenten bryter det sosiale netteverkets regler med overtramp etter overtramp. På tide å stenge ham ute.

2.
New York Times
Teknologien som hjelper hunder å ‘snakke’ med mennesker. Du går deg en tur i parken og hører plutselig en stemme som sier “eieren min trenger hjelp av deg akkurat nå”. Du ser ned og der står det en hund, gitt. 

3.
New Yorker
TikTok ber deg aldri late som du har en god grunn til å være på nett. Den populære kortvideo-appen brenner unge folk gjennom bilder og lyder i lynets hastighet mens de skviser virkeligheten inn i ironisk kortform.

4.
SynchTank
Hvordan kan mennesker og AI samarbeide om å håndtere eksplosjonen av musikkdata. Ben Gilbert gjør et lesverdig dypdykk.

5.
New York Times
Det superhemmelige datasystemet i Det hvite hus. En varsler har sagt at de som jobber der fjernet tilgang til Trumps Ukraina-samtale. Slik funker det.

6.
Gizmodo
Hvor vanskelig ville det vært å stenge ned hele internett? Uten at de anbefaler noen av metodene, har redaksjonen undersøkt hvordan bragden kan gjennomføres. Les videre på eget ansvar.

7.
Ben Evans
Den nye produktiviteten. Vi er midt i en bølge av interessante nye produktivitets-startups, med selskaper som remikser en kombinasjon av lister, grafer, oppgaver, notater, lette databaser, skjemaer og en eller annen form for samhandling, chat eller informasjonsdeling.

8.
Fast Company
En kortfattet historie om den viktigste økonomiske teorien i teknologi. For 20 år siden populariserte W. Brian Arthur et konsept som endret Silicon Valley for alltid – med litt hjelp fra Cormac McCarthy (klassiker til glede for nye lesere, via Redef).

9.
The Hustle
Mannen som bygget sin egen Lamborghini. Da Mike Vetters drøm om å eie en Lamborghini ikke skjedde, bygget han sin egen. Nå lever han av å bygge superbiler.

10.
New York Times
Nettet flyter over av bilder av barn som misbrukes seksuelt. 45 millioner bilder i fjor. Teknologi skjuler gjerningspersonene. Hva i all verden gikk galt? Forbilledlig gravesak.

 

 

HELT TIL SLUTT

GOD HELG!

 

 

Things should be made as simple as possible, but not any simpler.

-Albert Einstein

Stadig flere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver søndag. Hvis du liker dette nyhetsbrevet, anbefal gjerne andre å abonnere. Les mer i arkivet og del tips og tanker.

 

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.