Ukens Bits & Bytes

Nå vil Facebook ha pengene dine også; fjernstyrt tungtransport i hundre på motorveien; opprøret mot autonome våpensystemer; og andre snakkiser i ukens oppsummering av teknologiens verden.

Velkommen til Ukens Bits & Bytes. Både vi i DigitalNorway og teknologiverden for øvrig tar det rolig inn i sommeren – med en liten oppsummering midt i juli. Takk for følget, tilbakemeldinger og tips så langt i år! Her er ukens sitat:

“It’s a little bit above our pay grade.”

 Å beskytte demokratiet mot ytre fiender er myndighetenes ansvar, sier Mark Zuckerberg

SNAKKIS 1

DATAEN DIN HAR DE ALLEREDE. PÅ TIDE Å GI FACEBOOK PENGENE DINE OGSÅ

Hva gjør et selskap som sliter med tilliten? Lanserer en egen valuta, selvsagt.

Det var ikke nok å eie data. Hovedpoenget med Facebooks nye kryptovaluta Libra er at du kan sende penger over hele verden med lavere avgifter enn en del andre tjenester.

I teknologiens verden er troen på seg selv en egen valuta. Hva sier verden om Libra?

  • Der eksisterende kryptovalutaer har et spekulativt element, har Facebook som mål at prisen på Libra skal ligge fast. DNBs Ole Einar Stokstad ber likevel folk tenke seg om før de investerer: «På mange måter fremstår satsingen som en videreføring av eksisterende forretningsmodell som er å skaffe informasjon om sine kunder billig og selge den videre».
  • «Jeg ville ikke latt Facebook passe på husnøklene mine. Likevel er den nye kryptovalutaen det aller beste trekket for selskapet», mener friske Kara Swisher.
  • Den nye valutaen har «store vyer og dårlige ideer», argumenterer David Gerard i Foreign Policy, som mener trekket er ideologisk og ikke praktisk fundert.
  • Libra sier de retter seg spesielt mot de uten bankkonto, men  “de uten bank trenger ikke Facebooks penger”, skriver Bloomberg. Lokale løsninger står desto sterkere i land som Kenya.

SNAKKIS 2

SE OPP FOR AUTONOME LASTEBILER – SNART I ET NABOLAG NÆR DITT

To selvkjørende snakkiser denne uken.

Gå litt dypere? McKinsey har laget en rapport om hva slags infrastrukturforbedringer som vil føre til flere autonome kjøretøy og insentivere at man deler bil. Og slik kan menneskeheten forkludre utopien om autonome kjøretøy.

 

SNAKKIS 3

KRIGEN OM “DRAPSROBOTENE”

Ikke på min vakt. 700 norske akademikere, teknologer og forskere har signert et opprop mot bruk av våpen som kan drepe på eget initiativ.

Fremtidens krig? Bruken av AI i autonome våpensystemer er kommet i sentrum for den globale tech-maktkampen, skriver Forbes.

Vil du vite mer? Human Rights Watch’s og Harvard Law Schools rapport «Heed the Call: A Moral and Legal Imperative to Ban Killer Robots” ber om et forbud mot autonome våpen.

Stadig flere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver søndag. Hvis du liker dette nyhetsbrevet, anbefal gjerne andre å abonnere. Les mer i arkivet og del tips og tanker.

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET

«Folk klager på dieselbiler på tomgang i to minutter. Men byggene står på fullgang 20 timer i døgnet», og andre rykende ferske utspill om norsk digitalisering.

“Vi følger alltid med på alle valg, og vi kommer til å lære fra alle, inkludert det i Norge denne høsten”, sier Tom Channick i Facebook fordi verdens myndigheter har blikket rettet mot gigaselskapet i Palo Alto (DN). “Folk klager på dieselbiler på tomgang i to minutter. Men byggene står på fullgang 20 timer i døgnet”, sier Sjur Usken i en sak om norsk proptechs fremganger (Shifter). “I vår tidsalder med massiv digitalisering ser vi samtidig at mennesker blir mer opptatt av å tilhøre et nærmiljø som er attraktivt, gir rom for mellommenneskelig kontakt og har et mangfold av sosiale tilbud”, skriver Audun Engh, mangeårig talsperson for tradisjonelt fundert byutvikling (Minervanett). “Før sto arbeidstakerne med lua i handa. Det blir ikke bedre om man står med denne appen”, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen om den nye norske appen Staffers, som lar arbeidsgivere legge ut enkeltskift og vakter på nett (TV2)“Når stemmestyring begynner å normaliseres, vil vi være klare. Kunstig intelligens skal vi la utvikle seg litt før det blir standard løsning i våre smarthus, men vi følger nøye med på utviklingen i bransjen”, sier Veidekke Eiendoms digitaldirektør Mikkel Nielsen om smarthusenes vei oppover agendaen (E24). “Facebooks idé er en besnærende tanke, men kundene bør tenke over motpartsrisiko og risiko for verdioverføring før de putter sine ekte penger i den nye kryptovalutakurven”, skriver DNBs Ole Einar Stokstadom om Facebooks nye kryptovaluta (DN). “Ja, disse selskapene lager fantastiske produkter. Men de sørger også for at vi ikke får alternativer å velge mellom, ved å kjøpe opp eller knuse mulige utfordrere, skriver alltid gode Terje Erikstad om Paul Romers krig mot big tech (DN).“Den beste formen for digitalisering er ikke automatisering og kostnadskutt, men rett og slett å slutte å gjøre ting som ikke lenger er nødvendig”, mener Espen Andersen i en poengtert kommentar (Digi). “I løpet av mine 12 år på sosiale medier har jeg etterlatt meg et enormt digitalt fotavtrykk. Problemet? Mitt digitale jeg er en frekk tenåring”, skriver Louise Thommesen om da hun fikk lastet opp sine Facebook-data til en kunstig intelligens hun kunne snakke med (NRK).

 

VERDEN I UTVALG

Hvorfor det er vanskelig å lage en brettbar mobiltelefon; problemet med techfolk som vil løse problemer; hvordan kunstig intelligens kan redde livet ditt; og andre må-lese-saker fra verdens beste publikasjoner.

1.
Fast Company

På innsiden hos spyware-produsentene som hjelper myndigheter med å overvåke dissidenter og aktivister. Dusinvis av selskaper fallbyr nå slike løsninger for alle som har råd til det.

2.
CNN
Hvorfor er det så vanskelig å lage en brettbar mobiltelefon? Mens techindustrien letter etter Det neste store, er brettbare mobiler blitt en ingeniør-utfordring av proporsjoner.

3.
Practical Engineering
Kraftnettets mirakel. Elektrisitet kan nemlig ikke lagres. I samme øyeblikk som det produseres, brukes den, uavhengig av hvor langt unna brukeren er. Infrastrukturen som gjør dette mulig er en av menneskehetens største ingeniørbragder (video).

4.
Wired
Zuckerberg forsvarer ytringsfrihet selv om talen er falsk. Zuckerberg har sagt noe igjenm, og da rapporterer vi. Han sa at Facebook ikke har verktøyene til å få fremmede myndigheter til å slutte med ublu påvirkning. Han fikk tyn, men fortjener det egentlig ikke.

5.
Tom Scott
The Byron Bay Railroad Company har verdens første helt soldrevne tog. Det funker ikke overalt, men i Australia gjør det det (video)

6.
Recode
Problemet med techfolk som vil løse problemer. «Alt bør forenkles så mye som mulig, men ikke mer», skal Einstein ha sagt. MIT Media Lab-direktør Joi Ito mener vi ikke skal overforenkle problemene vi løser (podcast).

7.
Popular Mechanics
Det hemmelige problemet til moderne kunstmuseer. Hva skjer når skiftene teknologier gjør kunst som en gang var avant-garde utdatert? Se hvordan en gruppe kuratorer forsøker å holde kunst i live.

8.
New York Times
Hvordan kunstig intelligens kan redde livet ditt. Medisin er vanskelig fordi vi er langt mer forskjellige enn vi trodde. Bare AI kan samle inn den dataen som skal til for å skjønne dette, skriver David Brooks.

9.
VOX
Slik prøver biohackere å oppgradere hjernene og kroppene sine – og den menneskelige natur. 9 spørsmål om biohacking du var for flau til å stille selv.

10.
Fast Company
Startups skal egentlig elske KPIer Men denne gründeren er forvirret. For å måle det som betyr noe må gründere først finne ut hva de skal måle, sier Maynard Webb.

 

HELT TIL SLUTT

På DigitalNorways nettsider og community (meld deg inn nå!) finner du masse saker om norsk og internasjonal digitalisering.

  • I ukens case  får vi se hvordan Maritech paret tradisjonstung sjømatindustri med sofistikert dataanalyse, og flyttet sine verdensledende datatjenester for salg og sporing av fisk fra havet til skyen.
  • På Skrivebordet mener Per Otto Sletten mener de fleste ledere – inkludert han selv – bør erkjenne at digitalisering er noe andre har mer peiling på enn dem.

Har du en plan for automatisering og digitalisering i din bedrift? 19. august kjører Industrinavet i Trøndelag, Verdal Næringsforum, DigitalNorway og Proneo en 2 dagers workshop for beslutningstagere i trøndersk industri.

I samarbeid med Tekna inviterer vi til Digitreff den 20. august fra kl. 17.00, på Teknas takterrase på Ingeniørenes Hus. Her møter du nøkkelpersoner og eksperter fra DigitalNorways nettverk, som i tillegg til å holde innlegg er tilgjengelig for spørsmål, diskusjon, og en-til-en samtaler. Følg med på DigitalNorway Community for mer informasjon.

SO LONG!

 “A computer lets you make more mistakes faster than any invention in human history–with the possible exceptions of handguns and tequila.”
– Anon.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.