fbpx

Ukens Bits & Bytes

Hvitsnippene blir AI-mat. Hverdagsrobotene som sorterer søppel. Verdens største databrikke inn i kreftkampen. Velkommen til Bits & Bytes, vårt ukentlige vanningshull for tørste teknologikameler.

“Proptech” er på alles lepper. Denne teknologien snur opp ned på hvordan eiendom bygges, driftes og handles, og har allerede store ringvirkninger for norske virksomheter av alle størrelser. Denne uken lanserer vi vår nye proptech-gruppe i DigitalCommunity. På hjemmesidene våre legger vi løpende ut filmer og artikler der proptech-næringens fremste norske og internasjonale aktører og profeter gir deg unik innsikt i proptechens muligheter.

Men aller først, selvsagt, ukens sitat:

«Det er virkelig ingen tvil om at hver og en av disse gruppene er hvite nasjonalisme-grupper. Det kan ikke en gang diskuteres. Det finnes ingen unnskyldning for ikke å fjerne dette innholdet.»

-Heidi Beirich ved Southern Poverty Law Center forteller The Guardian at hvit nasjonalisme lever i beste velgående på Facebook.

SNAKKIS 1

HVITSNIPPER, PASS DERE FOR AI!

Ingen er immun mot automatisering. Og vi som trodde det var tradisjonelle blåsnipp- og industrijobber som skulle utraderes. En ny analyse av Brookings Institution hevder at det er hvitsnippene som bør skjelve.

  • Tradisjonelt har robotikk, maskinlæring og kunstig intelligens blitt sauset sammen i sekken “automatisering”. Men når analytikerne så på hva AI-patenter faktisk gjør er konklusjonen at de vil være enda mer avgjørende for fremtiden til mellomledere, rådgivere og analytikere som advokater, markedsførere, utgivere og programmerere.

Budskapet? Ingen er trygge for automatiseringen av arbeidsplassen.

  • “AI vil være like viktig for hvitsnippkontoret som robotikk har vært for industrien. Det kommer til å endre fundamentalt hva arbeid er og hva folk driver med. Ingen får gratisbillett”, kommenterer Mark Munro ved Brookings.

Ikke over og ut. Dårlige nyheter? Men samtidig som hvitsnippene kommer til å en diger smell fra AI og automatisering, er disse ofte urbane menneskene med sine høye utdannelser bedre rustet til omstilling. Analyser av fremtidens arbeidsplass ser tiår inn i fremtiden, men noen endringer er allerede synlige.


SNAKKIS 2

ALPHABET X BYGGER HVERDAGSROBOT SOM SORTERER SØPPEL 

En hjelpende hånd. Alphabet X, oppfinnerdivisjonen til Googles moderselskap, har lansert “The Everyday Robot Project” for å utvikle en ‘lærende hverdagsrobot’.

  • Ideen er å utstyre roboter med kameraer og sofistikert maskinlæring for at de skal observere verden rundt seg og lære fra den – uten å måtte få programmert alle mulige situasjoner de kan komme til å møte.
  • Prototypene lærer å sortere søppel. Enkelt nok? Vel, det er komplisert å få robotene til å identifisere ulike typer objekter, og hvordan de skal gripe dem. Alphabet X hevder robotene nå sorterer mindre enn 5 prosent av søppelet feil.
  • Wired beskriver hvordan 30 robotprototyper tilbringer dagene med å sortere søppel i hauger for kompost, dynga og resirkulering. Om natten øver de på å gripe gjenstander i simulerte bygninger. Den simulerte dataen kombineres deretter med data fra den virkelige verden, som serveres roboten i ukentlige oppdateringer.

Hellig gral. Roboter er dyre og har gjerne begrensede bruksområder. Å få roboter som kan operere uavhengig i rotete menneskelige miljøer som kontorer eller boliger er en hellig gral i robotikk.

SNAKKIS 3

GIGANTISK AI-BRIKKE FINNER BEDRE KREFTMEDISIN

Tung skyts mot kreft. Forskere ved Argonne National Laboratory ved Chicago prøver å forstå intet mindre enn universets opprinnelse og evolusjon, batterier med lengre levetid og presis kreftmedisin, rapporterer Technology Review. Felles for utfordringene: De er av en viss skala.

  • Nå tester laboratoriet en ny datamaskin fra oppstartsbedriften Cerebras som skal akselerere treningen av deep-learning-algoritmer voldsomt, og dermed øke frekvensen av vitenskapelige gjennombrudd ved å sortere gjennom enorme mengder data.
  • Maskinen har verdens største databrikke og er del av en ny generasjon AI-maskinvare.

Det første Argonne skal gjøre er å utvikle en datamodell som kan predikere hvordan en svulst vil reagere på et medikament eller en kombinasjon av medikamenter.

 

SETNINGER TIL MORGENMØTET

“Forsøk på å snu en allerede etablert digital praksis, framstår fort både som reaksjonære og moraliserende.” Dagsavisen kaller det ‘mild moralisme’ når digitaliseringsminister Astrup tar til orde for kollektive regler for barnas mobilbruk (Dagsavisen).

“Kybernetikere er teknologiens styrmenn […] og kan også kalles teknologiens poteter fordi de kan brukes til så mye og i mange forskjellige sammenhenger.” I anledning biografien ‘Alltid rabiat’ om Jens G. Balchen plasserer NTNU-instituttleder Morten Breivik kybernetikere der de hører hjemme i samfunnet (Gemini).

“Staten skal investere 11 milliarder i Norges største digitaliseringsprosjekt – 3 ganger hva det kostet å bygge Operaen i Oslo. Men i motsetning til Operaen vet en  ikke hvordan bygget skal se ut, hvordan det skal finansieres eller hvordan det skal tas i bruk.” Arild Haraldsen i Digi drar linjer til kulturlivet (Digi).

“Vi har hatt flere eksempler på at programmet har funnet særdeles vanskelig tilgjengelig informasjon som lett kunne blitt oversett i en travel hverdag.” Overlege Arthur Halvorsen tror Sørlandet Sykehus har utviklet et AI-basert system som kan redde liv, men kan ikke ta det i bruk på grunn av personvernet (Aftenposten).

“Sensorer og kameraer i hjemmet kan følge og vurdere beboernes fysiske og psykiske og sosiale velvære og diagnostisere og varsle sykdom tidlig. Men kan kunstige, kalde maskiner overta for ekte, varme hender?”. NTNU-professor Bjørn Hofman mener det er forskjell å øke sikkerheten din – og gjøre at du føler deg trygg (Forskersonen.no).

“Hvordan regulere en verden i rask endring? Regulatoriske sandkasser er blitt et populært virkemiddel for å fremme ansvarlig innovasjon.” Datatilsynets Catharina Nes om hvordan man regulerer en revolusjon (DN).

VERDENS BESTE TEKNOLOGIARTIKLER

Perler fra ukens teknologilitteratur

1.
Gizmodo
Forbrukertester av DNA er den aller største svindelen. Hvis du vil ta ditt genetiske horoskop i høysesongen, ikke la denne artikkelen stoppe deg (det gjorde ikke vi). Men les den og tenk deg om et par ganger i det minste.

2.
CNET
Google Stadia vil være gamingens fremtid. Det vil Microsoft, Sony og Amazon også. Fremtidens strømme-gaming er her, men hvem skal du kjøpe den av?

3.
TED
Kryptografer, kvantemaskiner og den store informasjonskrigen. Kryptograf Craig Costello er midt i et heftig kappløp om å gjenoppfinne kryptering og gjøre nettet sikkert.

4.
Wired
Massevis av hackene og diettene på nettet er både falske og farlige. Disse innflytelsesrike faktasjekkerne bruker Youtube og Instagram for å nedkjempe dårlig info.

5.
McKinsey
Podcast: Slik skalerer du med kunstig intelligens. Virksomhetene som adopterer AI i organisasjonen investerer like mye i folk og prosesser som i teknologien.

6.
The Atlantic
De sosiale nettverkenes mørke psykologi. Hvorfor det føles som at alt holder på å gå i stykker.

7.
Wired UK
På innsiden av den forbløffende og kaotiske fremveksten av Singles Day – Alibabas kinesiske shoppingbonanza. Alt er ikke som det ser ut.

8.
Businessweek
På innsiden av verdens mest populære Youtube-kanal. Indias T-Series bygget et kongerike på Bollywood. Nå må kanalen overleve Netflix.

9.
Manhattan Institute
Dataalderen går mot slutten. Superinvestor og megainvestor Peter Thiel holder årets Wriston-foredrag.

10.
McKinsey
Hvorfor synes ikke all denne digitale transformasjonen på bunnlinjen min? McKinsey tror de har svaret.

HELT TIL SLUTT

Vi trenger hjelpen din. Vi i DigitalNorway jobber med et produkt som skal hjelpe små og mellomstore bedrifter i Norge til å komme i gang med sin digitalisering. Vi stiller en digital diagnose og gir deretter noen anbefalinger. For å komme videre trenger vi data! Dataene danner grunnlag for algoritmene vi bruker for å kunne gi gode anbefalinger.

Vi håper du kan bruke 10 minutter på å svare på noen spørsmål om digitalisering i din bedrift. Svar så raskt og ærlig du kan slik at vi får reelle data å jobbe videre med. Det tar 10-15 min å gå igjennom. Alle data anonymiseres og deles kun med Handelshøyskolen BI som bygger algoritmene for oss.

På forhånd tusen takk. Her er skjemaet.

 

HA EN GOD UKE!

“Technology frightens me to death. It’s designed by engineers to impress other engineers. And they always come with instruction booklets that are written by engineers for other engineers — which is why almost no technology ever works.”

–John Cleese

Stadig flere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver søndag. Hvis du liker dette nyhetsbrevet må du gjerne anbefale andre å abonnere. Les mer i arkivet eller del tips og tanker.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.