Ukens Bits & Bytes

Det er globaliseringsblues i Davos. Handelskrig og teknologisk kald krig legger en demper på den ellers euforiske sveitsiske fjellstemningen. Her er ukens viktigste snakkiser og anbefalinger fra teknologiens verden.

Velkommen til Ukens Bits & Bytes.

Uken preges av World Economic Forum i Davos, der de som mener de betyr noe (minus noen høyprofilerte fravær) i politikk, finans og teknologi møttes for sin årlige hyllest av markeder, innovasjon og hverandre. Men noe er annerledes i år. En langvarig handelskrig og realpolitisk geopolitikk preger teknologioptimismen. Men først, ukens sitat:

“Internet fame will save us from the next mass extinction”
 —InspiroBot, norskutviklet AI som genererer parodier på inspirasjonssitater, men også mye mer (se Ukens Podcast)

Anbefal gjerne kolleger og venner å abonnere på dette nyhetsbrevet her. Hvis du vil dele tips eller tanker, send en epost.

SNAKKIS I
GLOBALISERINGSBLUES I DAVOS

Den årlige kapitalismefeiringen i fjellbyen Davos er uvanlig dempet.

  • For to år siden erklærte Xi Jinping i Davos at frihandel var ustoppelig. Donald Trump var innom og sa at USA «is open for business!».
  • I år vokser Kina langsommere enn på 20 år, Xi holder seg hjemme. USA gjennomgår sin mest langvarige byråkratriske krise, Trump holder seg hjemme. Frankrike lammes av protest, og selv ikke Emmanuel Macron tar turen.

Teknologisk kald krig. Ikke engang den innflytelsesrike investoren Seth Klarman er i Davos. Men hans 20 siders brev til investorer gjør runden og kalles av New York Times «en massiv rød klut om globale spenninger, økende gjeldsgrad og minkende amerikansk lederskap».

  • Kan Alibabas Jack Ma bidra med litt optimisme? Dessverre. Han sa at teknologi kan føre til en ny verdenskrig, etter at teknologisk innovasjon sto bak også de to foregående. Han sa det ikke er nok for tech-selskaper ikke være onde, med referanse til Google-mottoet «Don’t be evil».
  • Tesla-sjef Elon Musk har tidligere sagt noe lignende, da han tvitret “Konkurranse om AI-hegemoniet mellom stater vil føre til Den tredje verdenskrig».

Handelskrigen dominerer. Atlanterhavskomiteens Fred Kempe har vært der i 25 år og har «aldri sett slik bekymring blant deltagerne for risiko». Han skriver også: «Bekymringen vokser for hvordan ny teknologi – og den kinesisk-amerikanske kampen om herredømme – vil definere eller disrupte industrier og land».

BONUS. Kampen om teknologihegemoniet som driver handelskrigen (Financial Times). «Teknologikonkurranse er i sentrum for handelskrigen, og vil fortsette enten landene når en ny handelsavtale eller ikke».

SNAKKIS II
NORGES FØRSTE DIGITALISERINGSMINISTER

Høyres Nikolai Astrup er blitt Norges første digitaliseringsminister. Norske eksperter er fornøyde, som rektor ved Universitetet i Bergen. Og dels avventende.

  • Astrup kan ikke koding, men tror ikke det skal stå i veien: «Jeg har lært at det beste trikset er å slå av og på», sa Astrup da han mottok nøkkelen til sitt nye departement tirsdag. «Digitalisering er ikke mål i seg selv, men det handler om mulighetene teknologien tilbyr.» «Med økt digitalisering og de mulighetene som da åpner seg, så tror jeg statsministeren har sett at vi kan få enda mer ut av dette hvis vi har en statsråd som kan koordinere statens innsats», sa Astrup ifølge NTB.
  • Abelias leder for teknologi og digitalisering gir 10 tips til Astrups første 100 dager.
  • «Det må være fokus på gjennomføringskraft og gevinster i ulike offentlige IKT-prosjekter. Og så forventer vi at arbeidet med sikkerhet og AI-strategi vil få topp prioritet», kommenterer administrerende direktør Heidi Austlid i IKT-Norge.
  • «Det pågår store digitaliseringsprosesser på mange ulike områder, og disse har ikke vært tilstrekkelig samordnet. Flere land har hatt en slik ministerpost i flere år allerede, blant annet Kina, India og Canada», sier YS-leder Erik Kollerud.
  • Astrup har fått makt og kan bli ministeren IT-bransjen har savnet. Men da må han øve press på resten av regjeringen, skriver Digi.nos Marius Jørgenrud i en kommentar.

SNAKKIS III
INFLUENCERE OG KIDFLUENCERE

Influencer-gate. Med ujevne mellomrom tar tradisjonelle medier oppgjør med stjernene i nye mediekanaler som ikke følger gamle regler. Spesielt gjelder gjelder det den skjulte innflytelse annonsører utøver gjennom produktplassering hos sine utvalgte influencere.

  • Da Norwegian for to uker siden fraktet norske bloggere til Dubai for å promotere solsiden ved et land med åpenbare skyggesider, skrev Amensty Internationals Frida Marie Grande blant annet:

«Mens de norske influencerne tok bilder av hverandre og publiserte det på Instagram, satt lokale folk buret inne for å ha gjort akkurat det samme som influencere lever av: Å uttrykke seg i sosiale medier og på andre plattformer.»

Viktig fordi: Den globale «influencer marketing»-industrien antas å omsette for 50-100 milliarder kroner i 2020.

Unger i dag…

DIGITALNORWAY-INTERVJUET
BERIT SVENDSEN: MED NORGE FRA TEKNOSINKE TIL UTSTILLINGSVINDU 

Hun hadde hånden på rattet da Norge gikk fra dreieskivetelefon i de fleste hjem til supersmart mobiltelefon i alle lommer. Men fortsatt synes ikke Berit Svendsen vi snakker nok sammen.

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

Sigve Brekke til Norge: Skjerp dere! (“Når du går på teknologi-seminarene her i Davos, så skjønner du hva slags teknologi du har i vente”) (VG). Maskinlesbare lover vil endre advokatbransjen (Advokaten). Når teknologien svikter er det sårbare mennesker som bærer kostnaden (Shifter). Norge rundet 100 millioner e-fakturaer (Computerworld). Mobildings fra Yara skal løfte landbruket i Afrika – og begeistrer Davos (DN). Ny digitaliseringsminister. Nå ordner det seg nok. Eller? (Computerworld). En utskjelt eksvisestatsminister fra Storbritannia (og et cocktailselskap i Alpene) skal hjelpe Facebook (DN). Ny teknologidirektør i Schibsted (E24). -Gjør læreren til IT-direktør (Digi). Storaktører til norske datasentre likevel (Computerworld). Schibsted– og Amedia-selskap først ute med taleassistert kjøp på Google Home (Kampanje). Det finnes ikke spesialfartøy for tarehøsting – før nå snart (SINTEF). Nå er bølgekraft den nye oljen (Stavanger Aftenblad).  Stort potensial for reduksjon i energibruk og klimagassutslipp fra den norske bygningsmassen (Bodøposten). Aker og Equinor kjemper om løsniknger i Nordsjøen (E24). Det er ny vår for virtuell virkelighet (Computerworld). Regjeringen vil bruke halv milliard på IT-sikkerhet (Shifter). Telenor hadde i snitt verdens raskeste mobilnett i hele 2018 (Telenor).

VERDEN I UTVALG
10 utvalgte artikler egnet til helge- og høytlesning

1.
Wall Street Journal. Den hete nye kanalen for å nå ut til folk: Epost. Virksomheter og andre er frustrert over sosiale medier og vender seg til en gammel kjenning.

2.
New Yorker. Har journalistikk en fremtid? Journalister som har overlevd overgangen fra print har nye fiender (som sosiale medier og fake news). Meget lesbart fra Jill Lepore.

3.
New York Times. To måneder er gått siden en kinesisk forsker skal ha skapt genredigert babyer. Nå prøver forskningen å få på plass hindringer.

4.
GQ. Digital minimalisme: Hvorfor vi kommer til å se tilbake på smarttelefonene våre som vi ser på sigaretter. En tankevekkende samtale med dataforsker Cal Newport.

5.
Venture Beat. Amazon tester en selvkjørende pakkelevererende robot i Seattle. Den heter Scout og er en kasse på seks hjul, og vil ledsages av mennesker til alle føler seg sikre på at det går fint (se også Ukens Video).

6.
CB Insights. Droneteknologi kommer til en bransje nær deg. Fra avfallshåndtering til utdanning til gaming – 38 industrier som kan disruptes av en industri verdsatt til 127 milliarder dollar.

7.
TechCrunch. Ny teknologi! Xiaomi viser frem “verdens første dobbelbrettbare telefon”. Ikke helt klar for produksjon enda.

8.
Wall Street Journal. På innsiden av Googles team som kriger mot hackere. 27 mennesker prøver å beskytte all den dataen.

9.
New Yorker. En studie om etikk i førerløse bilder gir et bekymringsfullt innblikk i verdiene våre. For  forstå hvordan bilene skulle reagere måtte de forstå hva slags beslutninger menneskelige sjåfører ville tatt.

10.
Dagens Næringsliv. Hun var fødselshjelper for Amazon, og bakspiller for ektemannens eventyrlige suksess. Nå kan ekteparet Bezos være på vei mot en annerledes milliardærskilsmisse.

UKENS PODCAST

This American Life. “Each day is another chance to be dreadfully dysfunctional”. “First comes the limbo, then comes the life.” This American Life er en av verdens aller beste podcaster, med talløse etterligninger. I denne episoden snakker de med Peder Jørgensen og Jesper Sundnes, guttene bak InspiroBot, en AI-drevet programvare som genererer slagord som er både morsomme og merkelig innsiktsfulle.

UKENS VIDEO

Amazon. Scout er et fullelektrisk, selvkjørende leveringssystem som skal levere pakkene trygt og automatisk til kundene. Så søt at du helst vil hjelpe den med å bære?

HELT TIL SLUTT

DigitalNorway har gleden av å være med i Nettverket av Digitale Toppledere, som har satt seg som mål å få mer fart på digitaliseringen i Norge. I januar er det ekspertgruppen “Datadeling og regelverksforenkling” etablert, som skal bidra til at flere prosjekter basert på datadeling ser dagens lys i Norge. Les mer om Digitale Toppledere og de ulike ressursene som er tilknyttet nettverket her.

Ekspertgruppen inviterer nå til gratis workshop om datadeling og regelverksforenkling den 28. februar klokken 09-11, på Grev Wedelsplass 9. Alle som tror de kan ha kompetanse som kan komme til nytte oppfordres til å søke om deltagelse i ekspertgruppen. Send en epost til dt@norstella.no.

GOD HELG!

 

“Hardware: The parts of a computer system that can be kicked.”

-Jeff Pesis

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.