fbpx

Ukens Bits & Bytes

Når Jeff Bezos kan hackes kan alle hackes. Robotene som ikke trenger kart for å finne frem. AIen som argumenterer deg i senk. Velkommen til Bits & Bytes, vårt ukentlige vanningshull for tørste teknologikameler.

Hadde det ikke vært for riksrettssaken mot Donald Trump ville det faktum at en saudiarbaisk kronprins har hacket telefonen til en amerikansk megagründer eid forsidene. Heldigvis finnes det også kattevideoer og enda mindre viktige ting å bruke tiden på, slik ukens sitat demonstrerer:

“We now have this world where cats are an emerging audience.”

—Earnest Pettie, sjef for trender og innsikt hos YouTube, forteller Wired at videoer for katter er en stadig mer populær kategori.

SNAKKIS 1

HACKET HØRT VERDEN RUNDT

Hva gjør du nå, Jeff? Menneskerettighetseksperter i FN mener USA bør etterforske nyhetene om at telefonen til Amazon-grunnlegger Jeff Bezos ble hacket kort tid etter at han mottok en video på WhatsApp fra en konto som tilhørte den saudi-arabiske kornprinsen Mohammed bin Salman.

Giftbegeret er fullt. Amazon-grunnlegger Besoz eier nemlig også Washington Post.

 • Det var i denne avisen regimekritiker Jamal Khashoggi jobbet, som ble myrdet av saudi-arabiske agenter i 2018. Bezos’ telefon ble hacket i 2019, samtidig som kronprinsen selv etterforsket drapet. Kongefamilien, og særlig bin Salman, har sterke tradisjoner for å drive med personlig overvåkning.
 • Den 4 april 2018 var Besoz på en middag med kronprinsen der de utvekslet telefonnumre. I mai sendte kronprinsens konto en videofil til Bezos. FN-ekspertene mener filen «høyst sannsynlig» infiserte Bezos’ Iphone X med en liten kodesnutt som de neste månedene hentet ut data fra telefonen i en salig strøm.
 • Det begynte mens Khashoggi fortsatt var i live og skrev kritisk om Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia benekter anklagene. Også på Twitter.

 • Det er da også noen tekniske spørsmål som ikke er besvart. Som fraværet av malware på telefonen til Bezos, samt at ingen vet hvor dataen har tatt veien.
 • Ifølge analysen er det mest sannsynlig benyttet malware fra NSO Group eller italienske Memento Labs, tidligere kjent som Hacking Team.

Hvis Bezos kan hackes kan du det også. Her er fem gode råd om hvordan du kan holde telefonen din trygg.

SNAKKIS 2

FACEBOOK-ROBOTENE SOM NAVIGERER UTEN KART

Som å segle foruten vind? Facebook AI har skapt en selvlærende algoritme som gjør at roboter finner veien uten kart ved bruk av et kamera med dybdesyn, GPS og kompassdata.

 • Algoritmen lar roboter finne korteste rute i ukjent terreng. Noe som kan la roboter funke også innendørs – hjemme eller på jobb.
 • Algortimen leder roboten til målet 99.9 prosent av gangene, en stor forbedring fra tidligere forsøk.
 • Kartløs ruteidentifisering er helt avgjørende for neste generasjons roboter, som leveringsdroner eller roboter som jobber innendørs.

Death of the unfittest. Facebook trente robotene i tre dager inne i en simulasjon av en bygning.

 • På den tiden tok robotene til sammen 2.5 milliarder skritt, tilsvarende 80 år for et menneske.
 • De speedet opp prosessen ved å fjerne de tregeste robotene slik at de raskeste slapp å vente ved mållinjen etter hver runde.
 • Facebook tester nå algoritmen i ekte fysiske lokaler ved å bruke en LoCoBot.

Kjør debatt!

SNAKKIS 3

IBMs KRANGLETE AI BLE NETTOPP OVERBEVISENDE

Lite skritt for en maskin, et stort skritt for maskinheten. Vi fatter avgjørelser ved å veie fordeler og ulemper. Kunstig intelligens har mulighet til å hjelpe oss med dette ved å sortere gjennom stadig større hauger med data. Men for å være virkelig nyttig må den også kunne argumentere som folk.

Ai til unnsetning. En teknikk som kalles ‘argument mining’ innebærer å la programvare analysere tekstdokumenter og hente ut nøkkelsetninger som beviser eller motbviser en påstand. Disse settes deretter sammen til et argument.

Siri, hvorfor er ikke jorda flat? IBM har tatt et stort skritt.

 • Selskapets Project Debater-prosjekt har bygget en AI som kan bygge argumenter ved å jobbe seg gjennom 400 millioner artikler med omtrent 10 milliarder setninger.
 • Den selges inn til selskaper og myndigheter som en skytjeneste.

Det er ikke vanskelig å se for seg en ny og mer overbevisende smartassistent.

SETNINGER TIL MORGENMØTET

«La digitaliseringsministeren leve!».
Tallet på statsråder bør uten tvil kuttes når Frp forsvinner ut av regjeringen. Men Nikolai Astrup – eller mer spesifikt ministerposten han har bygget uten å ese byråkratier – bør bevares, mener Bergens Tidende. (BT)

«Nå bør staten sikre fullt eierskap over denne infrastrukturen».
SP-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det er en ‘kjernepolitisk oppgave’ å ha kontroll over telenettet, og vil kjøpe opp Telenor utskilte selskap for passiv infrastruktur (E24).

«Det Vedum foreslår er ren symbolpolitikk, og vil være å kaste penger ut av vinduet. Her skrur han klokken tilbake til en tid der Telenor var monopolist».
Nikolai Astrup mener Vedum glemmer at markedet er kommersielt (E24).

«Men vi er en av verdens mest digitale nasjoner».
Ingrid Somdal-Åmodt Vinje om hvorfor vår konkurransekraft er avhengig av hvordan vi behersker overgangen fra teknologi til gevinstrealisering raskere enn konkurrentene våre (Abelia).

«Trenger IT-bransjen virkelig flere kvinner?».
Spør Cathrine Marstein Engen. Og i tilfelle du lurer er svaret ja (ITB Aktuelt).

VERDENS BESTE TEKNOLOGIARTIKLER

Perler fra ukens teknologilitteratur

1.
The Privacy Issue
Personvern: En krise. Ansiktsgjenkjennelsesteknologi er ute av kontroll. Ringvirkningene er gedigne. Lovgivere må ta seg sammen.

2.
Medium
Grunlegger-blues. Interessant oppgjør med grunnleggermyten fra en fyr som har startet to selskaper og gjort gode exits: “Til tross for dette er de viktigste følelsene jeg sitter igjen fra gründerdagene mine ensomhet og stress.”

3.
Brookings
Den som leder verden i AI i 2030, vil være verdessjef frem til 2100. Det vil kreve voldsom investering, heftig innovasjon og…fine skattesystemer.

4.
The Intercept
Dette er den viktigste saken akkurat nå. The Intercept fordømmer brasilianske myndigheters kriminalisering av journalist Glen Greenwald som et angrep på pressen. Greenwald mottok hackede arkiver.

5.
The New Yorker
Twitter-historikerne som prøver å de-Trumpisere amerikansk historie. Lykke til med det.

6.
Authenticated
I 2020 må du lansere selskapet ditt som et hip hop-merke. Hvordan en karriere i hip hop lærte denne fyren å forstå tech-spillet.

7.
Fortune
 AI i Kina. TikTok er bare førstemann til å gjøre det skarpt i Vesten. Kina håper andre AI-konger som Tencent, Baidu og Alibaba følger på.

8.
New Yorker
Å leve i Alan Turings fremtid. Gitt at verden er blitt en eneste gigantisk Turing-maskin, er det ikke rart at vi fortsatt er besatt av den engelske matematikeren.

9.
New York Times
Det hemmelige selskapet som vil endre personvern for alltid. Det hjelper lovens lange arm med å matche bilder av ukjente med bilder av dem på nettet, og vil i følge en av investorene “føre til en dystopisk fremtid eller noe”.

10.
Last Week Tonight
John Oliver forklarer hva slags nyheter som fortjener et pushvarsel – og ikke.

 

HELT TIL SLUTT

 • “Den største utfordringen med innovasjon er at nødvendige ingredienser er fantasi, stayerevne og usedvanlig god ledelse”, sier Per Anders Folladal i Proneo, i Digital Norway Community.

Nysgjerrig på innovasjon og nyskaping? DigitalNorway Veiviser Nyskaping gir deg de praktiske verktøyene du trenger når du skal gå fra utfordring eller idé til produkt eller tjeneste.

One machine can do the work of fifty ordinary men. No machine can do the work of one extraordinary man.

–Elbert Hubbard

Stadig flere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver uke. Hvis du liker dette nyhetsbrevet må du gjerne anbefale andre å abonnere. Les mer i arkivet eller del tips og tanker.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.