Ukens Bits & Bytes

Hvordan hvem som helst kan få hvem som helst til å si hva som helst. Den norske skattefuten med nøkkelen til teknologigigantenes skattebinger. Det er 20 år siden The Matrix ga oss den blå pillen, og vi feirer med noen store nyheter fra DigitalNorway. Her er ukens største snakkiser og anbefalinger fra teknologiens verden.

Før vi går løs på Ukens bits & bytes har vi noen spennende nyheter å dele: Utforsk våre splitter nye nettsider og la deg inspirere. Nå kan du engasjere deg i DigitalNorway Community – et nettsamfunn for digitalisering av norsk næringsliv. Ikke minst kan du bli kjent med Digitaliseringsguiden – et bredt spekter av praktiske metoder, relevante verktøy og inspirerende caser. Gå inn på DigitalNorway.com og sett i gang. Men nå, ukens sitat:

“Toyota has announced it will start integrating Microsoft technology into their vehicles. It’s perfect for the person who wants a car that crashes every ten minutes.”
– Conan O’Brien

SNAKKIS 1
FAKE THE WORLD GREAT AGAIN

Introducing: deepfake audio. Dette må du teste selv (kult partytriks): Ved hjelp av kunstig intelligens kan du deepfake din egen stemme til å høres ut som Barack Obama. Eller Ellen DeGeneres, for den saks skyld.

Teknologien bak. Stemmer kan etterlignes på to måter.

Føre var. Store teknologiselskap, toppuniversiteter og etterretningsorganisasjoner jobber hardt for å utvikle metoder for å avsløre deepfake-video – altså de AI-redigerte videosnuttene som får det til å høres og se ut som noen sier noe de ikke har sagt.

Foreløpig har deepfake-audio gått under radaren selv om det utgjør en like stor fare som videoene.

 • «Om noen få år kan vi få en stemme som overbevisende etterligner hvem som helst som sier hva som helst. Vi har en unik mulighet akkurat nå til å utvikle teknologien som avslører deepfake-audio samtidig som vi bygger stemmeteknologien som gjør den mulig», sier forsker Siwei Lyn til Axios.
 • For å oppdage deepfakes må man trene datamaskiner til å lytte etter de bittesmå sporene i stemmen som ikke kunne kommet fra et ekte menneske. For eksempel hvordan mennesker klarer å uttale overganger mellom lyder og ord
 • Eksperter sier at selv om teknologien er mektig, så er den ikke uslåelig. Noen håper at forskerne kan holde seg foran forfalskerne.

“If this technology got into the wrong hands…” Er deepfake propaganda bare oppblåst?

Eller hvor mye avhjelper det egentlig den potensielle samfunnsskaden at deepfakes de kan avsløres? Vi spør fordi sprengkraften i dagens falske nyheter ikke akkurat kommer fra innholdets gode og overbevisende kvaliteter. Det virker nok at innholdet finnes og publiseres for at det skal få gjennomslag: verden vil bedras.

 • Kan overbevisende deepfake-audio gjøre fake news enda mer effektivt, være en godbit for kriminelle og gi uhederlige politikere verktøyene de trenger fort å påvirke valg? I land som India og Brasil, der falske nyheter spres som gressbrann, er grobunnen for politisk kaos enda bedre enn i land som USA og Norge.
 • Reprise fra forrige Bits & Bytes: den falske vidoen som fikk Gabons president i trøbbel.

SNAKKIS 2
JAKTEN PÅ TECHGIGANTENE: SKATTEFUTEN ER NORSK

Teknologigigantene anklages ofte for å skvette unna sin rettferdige skatteandel. Men det de driver med er helt lovlig. Inntil videre.

 • De nye digitale forretningsmodellene er gjerne drevet av annonsering og abonnementer, og begrenses ikke av nasjonale grenser. Skatteøkosystemet er derimot byråkratisk og har ikke adaptert til den digitale verden.
 • Som vårt eget Skattedirektoratet skriver: «Digitaliseringen av økonomien innebærer at selskap i økende grad kan betjene et marked uten nevneverdig fysisk tilstedeværelse der. Dette setter press på de internasjonale reglene om hvilke land som skal kunne beskatte inntekten».

Hit men ikke lenger. Men godviljetanken er snart tom, mener Viktor Mayer-Schoenberg, professor ved Oxford Internet Institute:

“Store, digitale superstjerner ble sett på som innovatører og fikk stort spillerom fordi de helt enkelt ble sett på som kule. Land tolererte dem og tilbød til og med ‘sweetheart rates’ fordi de skapte arbeidsplasser og investeringer. Nå er vi på vei inn i den digitale normaltilstanden, og politikerne tenker: ‘Hva har vi gjort? Vi har skapt et monster!’”

Når Stordalen blir energisk. Den merkelige alliansen av hotellinvestor Petter Stordalen og Miljøpartiet de grønne har frontet saken her hjemme.

 • Stordalen fortalte Klassekampen at nettgigantenes praksis truer både norske bransjer og velferdsstaten: «Før annonserte jeg i Schibsteds aviser. Nå betaler jeg 80–100 millioner kroner alene i Google-klikk. Hvor mye tror du Google betaler til fellesskapet? De tar vekk fundamentet for det mange norske virksomheter driver med, men de gir ingenting tilbake til velferdsstaten […] Norske, svenske og danske myndigheter sier det er vanskelig, og ja, det er godt mulig det er vanskelig. Men vi har faen meg klart å bore etter olje på 4000 meter.»
 • Google Norway AS hadde i 2017 en skattekostnad på 3 millioner kroner.

Ensomme ulver. Mens EU har diskutert digital skatt siden 2012, har noen land gått solo.

 • Storbritannias finansminister Philip Hammond sier landet vil gå foran med en 2% skatt på store digitale selskaper.
 • Verdensbank-leder Christine Lagarde sa i Washington at det må reageres på at digitale selskap unnslipper skatt i land der de opererer.
 • Frankrike innfører en 3% skatt mot om lag 30 store teknologiselskaper, de fleste amerikanske, som vil dra inn rundt 500 millioner euro per år.
 • Denne uken hevet Østerrike terskelen med 5% skatt på inntekter fra digital annonsering.

Skattefuten er norsk. Skattene representerer en brøkdel av selskapenes inntekter, men vil kunne åpne for bredere europeisk regulering av digitale selskaper. Skattedirektør Hans Christian Holte leder OECDs skatteforum, og var denne uken i Chile for å finne løsninger for skattlegging av globale selskaper som kan drive virksomhet og tjene penger uten å være fysisk til stede i et land.

 • Aftenpostens Joachim Lund forklarer fint bakgrunnen: «Det er konkurransehemmende. Selskaper som samvittighetsfullt har betalt inn sin skatt til fellesskapet må konkurrere mot selskaper som viser til at de har liten eller ingen fysisk tilstedeværelse i markedene de henter ut penger fra, og utnytter nasjonale hull i skattereglene og svakt internasjonalt samarbeid for å vri seg unna skatten.»
 • «Det vi alltid er opptatt av er hvordan vi skal sikre den gode tilliten til skattesystemet som vi har i dag. Derfor er det viktig at vi har et system som vi ser fungerer for alle typer selskaper», sier skattedirektør Holte til NRK.

SNAKKIS 3
I KNOW KUNG-FU: THE MATRIX 20 ÅR

Herregud, hva om ikke noe av dette er ekte? Hva om alt sammen er programmert?! Det er 20 år siden en science fiction-film kom og svarte på noen veldig store filsofiske spørsmål. Vi så den nettopp på nytt, og den er fortsatt dypt original. Noen gode betraktninger den siste uken:

Gizmodo: Øyeblikket i The Matrix som endret alt. (Hint: Det er Trinity. Hun flyr, liksom.)

The Atlantic. Ville risikoaverse Hollywood laget noe slikt i dag? (+Will Smith som sa nei til rollen som Neo fordi han ikke skjønte pitchen: “Imagine you’re in a fight. And then you, like, jump—and imagine if you could stop jumping in the middle of the jump.”

The Guardian. Filmen som endret hele filmindustrien og hvordan vi ser på teknologi.

Wired. Slik bygget The Matrix en skuddsikker arv.

Wired. Husker du de grønne kodene som regner ned i filmen? Viser seg at det var sushioppskrifter.

Variety. Å se ‘The Matrix’ igjen er å forstå noe essensielt om den tilkoblede verden vi lever i – og så koble oss rett på den igjen. The Matrix is all those things.

 

Stadig flere av dere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden, rett i innboksen hver søndag. Hvis du liker det du leser her, anbefal gjerne andre å abonnere på Bits & Bytes. Les mer i arkivet og del tips og tanker.

 

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

Norske meninger og hendelser verd å videresende 

pEn annen nordmann leder an når EU skal utfordre Microsoft, Amazon, Google og Facebooks suverenitet i nettskyen (Titan). Kardemommeloven finnes ikke på nett, sier Christoffer Hestad, og ber norske teknologer tro det verste om folk (DN). Snart blir laserskannere så billige at alle byggeplasser vil skannes 24/7, sier sivilingeniør Håkon Reisvang, som tror det bare er få år til alle bygg får ekte digitale tvillinger mens de bygges (TU). FOlk som ikke tror 100 prosent fornybar oppvarming og kjøling i Europa i 2050 er mulig er feige, sier Øyvind Skreiberg (SINTEF Blogg). Om noen var i tvil så er ikke skiftende tider noe nytt – men det er et paradoks at vi har mange ledige med IKT-utdanning samtidig som vi har mange ledige stillinger, sier statsminister Solberg (Regjeringen). SVs nye satsing på “tømmer, alger og digitalisering” har et guffent, gammeldags drag av statskapitalisme over seg, mener Øystein K. Langberg (Aftenposten/Klassekampen). Det hadde jo vært praktisk, da, om litt mer datadeling «i oljå» kunne gitt oss en sikrere, mer effektiv og mer miljøvennlig industri, hevder Anne-Grete Ellingsen og Jan Helge Viste (DN). Hvis du er trønder og skeptisk til vindmøller, blir det tøffe tak fremover, oppsummerer Trine Eilertsen (Aftenposten). Vi har de beste vindressursene, de største havarealene, den fremste kompetansen i verden. Likevel ser vi ut til å gå glipp av tidenes industrieventyr! påpeker to direktører og en professor (Aftenposten). Denne uken gikk startskuddet for Nikolai Astrup og regjeringens satsing på kunstig intelligens, og ministeren ba akademikerne om råd (Uniforum). Oslo kommune ønsker mer fysisk nærhet mellom studenter, forskere, oppstartsselskaper, investorer og næringsliv – i det første av tre nye innovasjonsdistrikter i Oslo (Shifter/Aftenposten). Hvis du da ikke har noe briljant nytt å komme med, så møter du tøff konkurranse fra bankene, sier DNB-sjef Rune Bjerke, som frykter Google og Facebook mer enn fintech-startups dagen etter at EUs betalingsdirektiv trådte i kraft. (E24). Kahoot er priset til tre milliarder kroner og skal snart på børs (Shifter). Møt den bergenske startupfabrikken New, som har gründet og gitt fart til mange teknologiprosjekter, inkludert en superhet transportyngling (Shifter). Regnskapsprogrammet Fiken lanserte finansakrobat-modul for skjuling av penger, Conta Faktura tilbyr betaling i VR, Foodora lanserte henting av mat & kunde på tandemsykkel og har jammen tyskerne plassert ut elsparkesykler på Hardangervidda. Neida (Shifter).

 

VERDEN I UTVALG
10 utvalgte artikler egnet til helge- og høytlesning. Mindre av hva som er hendt. Mer av hva som er tenkt.

1.
Facebook
Mark Zuckerberg Vs. Mathias Döpfer. Dette er snadder. Döpfer er administrerende direktør i tyske Axel Springer, Europas største utgiver, og har lenge vært en av Facebooks og de store innholdsplattformenes tydeligste kritikere med tanke på journalistikkens fremtid. Her intervjues han av Zuckerberg selv om teknologi og journalistikk. Og han får kjørt seg litt. Zuckerberg, altså.

2.
Forbes
Andreessen Horowitz – investorguruene bak en haug av Silicon Valley-enhjørninger – vender ryggen til egen suksessformel om hvordan du finansierer startups og satser på opprørerne. Verd å lese fordi det er Marc Andreessens første ordentlige intervju på flere år.

3.
Gizmodo
5 fabelaktige AI-greier du kan teste ut i nettleseren akkurat nå. Kule partytriks, ja, men også spennende teknologi.

4.
Ella Alderson/Medium
Det bare høres ut som science fiction. Fra linser og skjermer til transport og helse: Her er teknologien som vil endre livene våre de neste 10-15 årene.

5.
Technology Review
‘OL for dyre-AI’ skal behandle AI som en laboratorierotte. Å slå mennesker i sjakk og Go er barneskirenn. Denne konkurransen skal teste AI med utfordringer som først ble utviklet for å måle forståelse hos dyr – for å se hvor nære maskiner egentlig er å utvikle sunn fornuft.

6.
Wired
Den stygge sannheten om livet under Gang Matrix, London-politiets kontroversielle prediksjonsverktøy. AI og maskinlæring skulle gjøre politiarbeidet både mer rettferdig og etterprøvbart, men slik gikk det altså ikke.

7.
Technology Review 
Oppgave: Demonstrer hvor enkelt det er å manipulere systemene i en Tesla Model S og få den til å dra over i motsatt kjørebane ved hjelp av noen klistremerker i veien. Måloppnåelse: god.

8.
New York Times
Den glemte historien om et av verdens merkeligste vitenskapseksperiment. Lenge før Elon Musk snakket om kolonisering av Mars sjekket folka i Biosphere 2 om det i det hele tatt var mulig å bo der (rask oppsummering: døde kolibrier, masse kakkerlakker).

9.
Zander Nethercutt/Medium
Vi optimaliserer oss selv til døde her. For hva skjer når teknologi gir oss mer fritid? Vi jobber.

10.
TechCrunch 
Det er tøft å være tech-gründer. Nimrod Back hentet inn 5 millioner kroner til et nytt produkt, men crowdfundingkampanjen var ikke en gang over før copycatene slo til og drepte selskapet hans. Hvordan ett produkt kan spore hundrevis av etterligninger.

UKENS PODCAST 

NRK Krig & Fred. Donald Trump blir ikke tiltalt for å ha samarbeidet med russerne for å vinne valget i 2016. Men Facebook får knallhard kritikk og lover bot og bedring som faktisk kan forandre livene til deg og meg.

Untangled. dyptpløyende todelt podcast om smarte byer, energi og stiftelsen IOTA (via Wilfried Pimienta de Miranda/DigitalNorway Community)

GOD HELG!

 Give a man a fish, and he will eat for a day. Give a man Twitter, and he will forget to eat and starve to death.
– Andy Borowitz

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.