fbpx

Ukens Bits & Bytes

Tiåret det ble så bratt for tech. Amazon, Apple og Google - sammen om å hente data fra huset ditt. Skal teknologi som gjenkjenner følelser være lov? Velkommen til Bits & Bytes, vårt ukentlige vanningshull for tørste teknologikameler.

Tiåret begynte så rosenrødt for teknologioptimistene, og ender langt mer lunkent. Samtidig senkes terskelen stadig for virksomheter som er åpne for å bruke denne teknologien for å drive forretningene bedre. Et eksempel er Factory Tøyen, et nytt coworking-space i et 100 år gammelt bygg som tar i bruk relativt enkel sensorteknologi for å bedre drift og inneklima. Vi har besøkt Amalie Kristoffersen og hennes lille stab i denne videoreportasjen, i anledning den pågående lanseringen av vår nye proptech-gruppe i Digital Norway Community. Bits & Bytes tar juleferie, men før vi pakker inn all teknologien som skal under treet, ukens sitat:

«Vi er ikke maskiner. Vi er mennesker. Vi har følelser, og de følelsene blir skadeskutt ved å se på barn som voldtas hele tiden, og folk som blir kappet av hodet på.»

—Daisy, en tidligere moderator for Google som utviklet posttraumatisk stressyndrom, forteller The Verge hvordan hun mistet det da sjefen hennes ba henne bli mer produktiv.

SNAKKIS 1

TIÅRET  DET BLE SÅ BRATT FOR TECH

Det begynte jo så rosenrødt. For et tiår det har vært. Først på godt. Så på vondt. I hvert fall når det gjelder Big Tech – det er lett å glemme alle mulighetene virksomheter av alle størrelser nå kan ta i bruk. New York Times’ redaktører oppsummerer hva mange tenker: «Ved tiårets begynnelse var teknologi ensbetydende med løfterikhet – selvkjørende biler, sosiale nettverk som kunne velte diktatorer. Teknologien bandt oss sammen på måter vi knapt kunne se for oss. Men et eller annet sted på veien ble teknologiens baksider akk så tydelige. Hva skjedde?»

 • 2010-tallet: En muntlig historie.  New York Times har sluppet en hær av talentfulle skribenter løs på de som ledet tech-begivenhetene og kan fortelle om dem fra innsiden – Mark Zuckerberg, Edward Snowden, Ellen Pao, Phil Schiller, Kevin Systrom, Brianna Wu, Tyler “Ninja” Blevins, Mike Judge, Jonah Peretti, Diane von Furstenberg. Det er så deilig lesing.
 • Enhjørningens tiår. Wall Street Journal gir oss analysen av tiåret da selskapene bak noen av verdens mest brukte apper så dagens lys – og gikk på børs med vanvittige prisvurderinger. Men magien avtar.
 • Fremmedgjort, ensom og sint: Hva den digitale revolusjonen egentlig gjorde med oss. Vi ble lovet community, samfunnsdeltagelse og beleilighet. Isteden ble vi isolerte, tvilende og apatiske, mener Joseph Bernstein.
 • Stratecherys tilbakeblikk. En av teknologiens aller beste analytikere, Ben Thompson, om et år som snudde opp ned på hans forhold til teknologi – og hvordan han skriver om det.

Kanskje optimistene kommer sterkere nærmere nyttår.

SNAKKIS 2

OG NÅ SKAL AMAZON, APPLE OG GOOGLE SAMARBEIDE OM DATA. HURRA?

Dataens treenighet. Konkurrentene Amazon, Apple och Google går sammen om et nytt prosjekt som skal gjøre det enklere for oppkoblede produkter å snakke sammen uavhengig av hvem som produserte dem.

 • Gigantene har gått sammen med produsenter som IKEA i en arbeidsgruppe de håper skal bli enige om felles standarder i løpet av noen måneder.
 • Målet er gjøre smartprodukter for hjemmet kompatible med hverandre, og sikrere.
 • Hvis alle storspillerne adopterer standardene kan det bli en rakett i rumpa for bruk av IoT og smarte hjem. I dag må du nærmest velge en produsent og holde deg i deres univers fordi andre produkter ikke kan kobles til. Et åpent økosystem, bedre sikkerhetsstandarder og 5G kan være en vinnende kombinasjon.

Hva gjør dere nå, Microsoft og Facebook?

Billy, Sonos og köttbullar. The Verge tar en titt på innsiden av møbelgiganten for å forstå selskapets kjempesatsing på smarte hjem – som heter Home Smart fordi hjemmet kommer først.

SNAKKIS 3

DERFOR MÅ TEKNOLOGI SOM GJENKJENNER FØLELSER FORBYS

Mye følelser nå i jula. Vi har hørt om teknologi som gjenkjenner følelser ved å studere ansiktet ditt og andre ting. Feltet er vitenskapelig kontroversielt og må derfor forbys, mener forskningsinstituttet AI Now.

 • Til tross for manglende bevis på at maskiner kan lese følelser, regner en med at markedet allerede er verd 20 milliarder dollar og vokser fort. Teknologien brukes blant annet til å vurdere jobbsøkere og mistenkte i kriminalsaker.
 • Techgiganter som IBM, Microsoft og Amazon bruker AI for å selge det de kaller “følelsesgjenkjenningsalgoritmer”

Som med annen AI er det tegn på at teknologien kan forsterke ulikheter mellom raser og kjønn.

 • Flere mener lovgivere må begrense bruken av en teknologi som er «systematisk rasistisk, kjønnsdiskriminerende og mangfoldsfientlig».

SETNINGER TIL MORGENMØTET

Handler du på nett? Strømmer du musikk? Vet du hvor lite miljøvennlig du egentlig er?“. DigitalNorways egen Tor Olav Mørseth gir oss et lite dask av samvittighet inn i julen, i innlegget “Surfer på en bølge av kull” (DN).

Når beslutningen nå ble som den ble, fikk prosessen i hvert fall en gledelig slutt.” Aftenposten priser oss lykkelige over at Huawei ikke får bygge nasjonens nye 5G-nett (Aftenposten).

Jeg forstår ikke spørsmålet, men kan forsikre deg om at vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg. Vennligst spør bedre, så jeg kan forstå deg.” Peter Chr. Koren mener vi bør få en egen chatbot for politikere, basert på svarene til Bent Høie (Dagavisen).

“Når kirkevergen nærmest sier at det er hipp som happ med pipeorgler eller digitale orgler, kan det bli enda lettere for politikere å presse bevilgningene til kirken nedover.” Vinterens mest spennende føljetong fortsetter når historiker Jardar Seim melder om urent spill i kirkeorgel-gate (Vårt Land).

“Telenors samarbeid med Facebook bryter grunnleggende prinsipper for nettnøytralitet“. En av Pakistans mest kjente aktivister går hardt ut mot Telenors Facebook-samarbeid, og mener de gjør Facebook til hele internettet (Morgenbladet).

“Diskriminering, direkte eller indirekte, er neppe greit selv om ‘det er algoritmens feil’.” Anders Løland ved Norsk Regnesentral sjekker hva som skjedde da Apple ga en mann mye høyere kredittkortgrense enn kona hans (DN).

VERDENS BESTE TEKNOLOGIARTIKLER

Perler fra ukens teknologilitteratur

1.
New York Times
Vi er ikke klare for det neste desinformasjonsangrepet. Forrige valg svekket det amerikanske demokratiet. Så hvorfor forbereder de seg ikke til det kommende valget?

2.
Harpers Magazine
Kikk her for å myrde. Leiemorderens mørke, mørke onlineverden. God jul.

3.
New York Times
Hvordan Amazon bruker makten sin i teknologiverden. Startups har et helt eget språk for hva som skjer når Amazon kommer og tar dem. De blir ‘strip-mined’ for innovasjonen sin.

4.
Wall Street Journal
Pengefolka som gjorde Adam Neuman og WeWork-kollapsen mulig. De spyttet inn penger mens de ga stadig mer makt til grunnleggeren.  Veteraninvestorer og finansmenn gjorde WeWorks spektakulære opp- og nedtur mulig.

5.
New York Times
12 millioner telefoner, ett sett med data, null personvern. Hvert minutt hver eneste dag, over hele planeten, logger dusinvis av selskaper bevegelsene til titalls millioner mennesker gjennom mobilene deres og lagrer dataen i gigantiske datafiler. New York Times fikk tak i den største filen noensinne sett av journalister.

6.
Wired
Møt den gale vitenskapsmannen som skrev boken om hvordan man jakter på hackere. Det er 30 år siden Cliff Stoll skrev bok om om å leke katt og mus med KGB. Dagens internett er et langt mørkere sted, og Stoll er en cybersikkerhetslegende.

7.
First Round
Det nærmer seg slutten av året: det betyr at First Round publiserer sin årlige rapport om hvordan det egentlig føles å være en oppstartsbedrift anno 2019.

8.
Gismodo
Er det for sent å stanse Amazon? Det handler ikke lenger om å bare boikotte butikken som har alt. Så det er nok for sent, ja.

9.
Wired
Krigsveteranen, datingtjenesten og telefonsamtalen fra helvete. Jared Johns skjønte altfor for sent at meldingene til og fra den pene jenta på datingtjenesten betød trøbbel. Hadde han bare visst hvem hun egentlig var.

10.
Wired
Redd for hvordan 5G vil påvirke helsen din? Ikke vær det. Skremselshistoriene har, som dem om andre typer elektromagnetiske stråler, svært lite forskning som taler for seg.

HELT TIL SLUTT

 

 • Jobber din bedrift med robotisering, IoT, kunstig intelligens eller cybersikkerhet knyttet til produksjon? Nå kan du søke om opptil 3 millioner kroner fra EU gjennom oss! Søknadsfrist 28. februar. Les mer her. 
 • Hvordan får du til økt nyskaping og innovasjon gjennom bruk av kunstig intelligens? Sammen med NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet utvikler vi videreutdanning der du kan gå dypere inn i designtenkning og designprinsipper for interaksjon med systemer for kunstig intelligens. Andre samarbeidspartnere: Schibsted, Aker BP ASA, DNV GL, Statnett, Telenor Norge og Smart Innovation Norway.

GOD JUL!

I once bought my kids a pack of batteries for Christmas with a note on it saying ,’toys not included’.

-Bernard Manning

Stadig flere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver uke. Hvis du liker dette nyhetsbrevet må du gjerne anbefale andre å abonnere. Les mer i arkivet eller del tips og tanker.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.