Ukens Bits & Bytes

Førerløse fartsdumper. Facebooks fortsatte fall. Fremtiden er 5G. Her er ukens snakkiser, anbefalinger - og alt du trenger for å skinne på morgenmøtet.

God Fredag! Velkommen tilbake til Ukens Bits & Bytes.

Vurder gjerne å anbefale kolleger og venner å abonnere på dette nyhetsbrevet her. Hvis du vil dele tips eller tanker, send gjerne en epost til post@digitalnorway.com.

Vår ukentlige radar på hva ‘alle’ har snakket om i digitaliseringens verden preges fortsatt av det globale opprøret mot Big Tech, og snakkiser innen både mobilteknologi og selvkjørende kjøretøy. 

—0—

SNAKKIS 1: SELVKJØRENDE NYHETER

Vi feirer ny testkjørebane på Notodden – som blant annet skal benyttes til testkjøring til førerløse kjøretøy – med mye førerløst snadder denne uken.

I mars tok en av Ubers førerløse biler livet av en fotgjenger. Nå som Uber skal sette bilene på veien igjen, har Business Insider avdekket heftige interne konflikter og press på å ta igjen konkurrentene: «Dette kunne tatt livet av et barn…Det er ulykken som ikke skjedde men som kunne ha skjedd.»

I en industri preget av kappløp og hard konkurranse har ingen bevist at teknologien deres kan understøtte masseproduksjon av selvkjørende kjøretøyer i relativt nær fremtid. Derfor, i sikkerhetens navn, «er det på tide å dele dataen», skriver Kevin Guo på TechCrunch.

Og mens Daimler og Bosch lanserer en førerløs drosjetjeneste i deler av San Diego allerede neste år, anslår Brookings denne uken at 9.5 millioner amerikanere – eller hver tyvende ansatte – vil få arbeidsdagen direkte påvirket av førerløse biler. Dette underbygges av en KPMG-rapport som anslår at førerløse kjøretøyer vil levere varer rimeligere og raskere – gjerne innen en time eller to – og få enorm effekt på forbrukeradferden vår og store konsekvenser for økonomien.

SINTEF undersøker for tiden hvordan hjemmelevering og e-handel vil gjøre transportvanene våre mer bærekraftige.

—0—

SNAKKIS 2: HALVANNEN MILLIARD PÅ 5G I 2024

Telenor har åpnet Skandinavias første 5G-testnett på Kongsberg, med tre basestasjoner, ti 5G wifi-rutere og fem familier.  “5G fyller mange behov som ingen mobilgenerasjon før har kunnet levere på. Dette handler både om veldig høy sikkerhet, ekstremt lav forsinkelse, samtidig som vi trenger teknologi for å håndtere den enorme veksten i data,” sier Telenor-sjef Sigve Brekke.

Dette er viktig fordi: Det er så lav forsinkelse på 5G at en lege kan sitte på den andre siden av verden og styre en sonde under en operasjon over mobilnettet. Selskapet har også store forventninger for førerløse biler, hvor mobilnettet vil kunne håndtere kjøretøyer i rask bevegelse.

Hvordan ligger verden an? 5G-bølgen vil begynne med litt skvulping neste år, men nå mer enn 1 milliard forbrukere innen 2023, og 1,5 milliarder året etter. 5G vil da dekke 40 prosent av kloden og bære en fjerdedel av den mobile datatrafikken. Alt dette ifølge en duggfersk rapport fra Ericsson.

Hvis du vil vite mer:

Tips 1: Axios’ glimrende rapport «The next tech wave rides on 5G”

Tips 2: Wall Street Journals “Why being first in 5G matters

—0—

SNAKKIS 3: MER FACE-PLANT FOR FACEBOOK

“Gentlemen, you can’t fight in here, this is the war room.” — Dr. Strangelove

Facebook går fra landmine til landmine. Senest i oktober erklærte selskapet at de hadde opprettet et «War Room» for å bekjempe valgkampsjikane og rense opp i møkkakommunikasjonen som preger plattformen. Mange mente det var et PR-stunt, og nå rapporterer Bloomberg at Krigsrommet er nedlagt – i nok en pinlig sak for COO Sheryl Sandberg.

Mens nesten alle Big Tech-selskaper har et mangfoldsproblem, har Facebook åpenbart et «black people problem», ifølge et notat fra tidligere Facebook-ansatt Mark Luckie som gikk viralt på tirsdag. Luckie beskriver en krypende rasisme og en kultur der det i mange bygninger er flere «Black Lives Matter»-plakater enn svarte mennesker. For Facebook er det bare enda en sak hvor de må forsvare seg.

Samtidig sto en Facebook-sjef – men ikke Mark Zuckerberg selv – foran Det britiske parlamentet der ni land (!) i en spesielle høring konfronterte selskapet med blant annet ny informasjon om at en ansatt hadde advart om russiske operasjoner på plattformen allerede i 2014. Facebook har sagt  de ikke visste om slike forsøk før i 2016.  Spørsmålene var basert på dokumenter beslaglagt av britiske myndigheter fra en leder for et selskap som har saksøkt Facebook.

Hvorfor har ikke Facebook klart å oppfylle sin rolle som utgiver? Emily Bell skriver godt i Columbia Journalism Review: «Fordi Facebook fortsatt ser på seg selv som et teknologi- og ingeniørselskap er ikke den interne organisasjonen rigget for utgiverens daglige risiko. Facebook-krisen har sitt utspring i selskapets tilbakeskuende holdning til teknologi som en nøytral kommersiell plattform heller enn en potent kulturell intervensjon.»

—0—

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

Språkrådet mener vi må prate skikkelig om digitalisering (Computer World). Norge er i tet på utvikling og bruk av avansert fartøy- og fiskeriteknologi (Fiskeribladet). «Kva slags arbeidsliv er det vi ser for oss med alle dippeduttar og appar og digitalisering her og digitalisering der, og som skal gjere kvardagen vår så mykje enklare? Digitaliser og døy.» (BT). Fremtiden kommer uansett om man vil eller ikke (BT). Norsk petroleumsindustri må ta seg sammen med å bruke ny teknologi (Forskningsrådet). Digital21-strategien bør vekke betydelig mer engasjement enn den har gjort til nå! (Digi). Her er 4 råd til toppledere om kunstig intelligens (Aftenposten) . Zivid har lært roboter å se (Aftenposten). Denne kvinnen har hele Sverdrup på mobilen (DN). Denne mannen søkte på jobb med 3D-printet egg printet på 3D-printet printer (Digi). Watson-sjef: Uten ny og smartere teknologi får vi et helsevesen som ikke er bærekraftig (TU). SINTEF vil redusere naturfare med digitalisering (Gemini).

 —0—

VERDEN I UTVALG
Internasjonale artikler som egner seg til høytlesning

New York Times Magazine: Les denne. Fem ledende tenkere prater om hvordan teknologi vil forandre menneskeheten.

Axios: Noen techledere holder barna sine unna teknologi. Andre mener det kommer til å skje likevel og mener det er vårt ansvar å sørge for at den lærer bort mest mulig.

Quartz: Flyvende klasserom, elektrodestimulering, og andre spådommer. «Ekspertene som spådde utdanningens fremtid ville stått til stryk».

New York Times. Hvordan billig arbeidskraft driver Kinas AI-ambisjoner. «Two dozen young people go through photos and videos, labeling just about everything they see. That’s a car. That’s a traffic light. That’s bread, that’s milk, that’s chocolate. That’s what it looks like when a person walks.»

Technology Review: Skal en selvkjørende bil drepe babyen eller bestemoren? Kommer an på hvor du kommer fra.

Pro Publica. «You snooze, you lose». Den amerikanske helseforsikreren som bruker telemetri for å avgjøre om du bruker det medisinske apparatet de ga deg nok, og nekter deg dekning hvis ikke. And so it begins.

Music Ally: «Jeg skjønte veldig tidlig at teknologi dikterte musikkstiler, ikke omvendt». Jean Michel Jarre om teknologi, kunstig intelligens og musikkens fremtid.

Wall Street Journal: «Big Tech kommer til helse». Amazons ferd inn i analyse av pasientjournaler er bare det siste eksemplet på teknologiselskaper som rykker inn i helsetjenestemarkedet.

New Scientist: Britisk politi vil at AI skal forhindre voldelig kriminalitet før det skjer. Og tråkker inn i etisk minefelt.

—0—

UKENS VIDEO

Wired: Superhackeren Samy Kamkar analyserer 26 berømte hacker-scener fra filmer og vurderer hvor autentiske de er. Deilig.

 —0—

UKENS PODCAST

Exponential View: “We’re missing the big picture!” Nydelig samtale med Anousheh Ansari, den første kvinnelige og iranske astronauten i verdensrommet, nå CEO for X Prize, om hvordan hun reagerte på å komme ned på jorden igjen.

—0—

OG HELT TIL SLUTT

En oppfordring på tampen: Hvis dere ikke har lest Digital21-rapporten, gjør det nå. Det er det beste veikartet norsk næringsliv kunne fått for hvordan vi som nasjon skal satse på digitalisering. Det er en meget god oppsummering av hvor Norge står i digitaliseringsløpet, hvordan landet skal være ledende på utvalgte teknologier, og helt konkrete tiltak – ført i pennen av landets fremste teknologer.
Vi bygger også opp til Digitreff 5. desember (vil du være med? Passord: digitreff), der vi sammen med gode teknologihoder peiler ut retningen for DigitalNorway Community. Sett deg på venteliste nå.

 

GOD HELG!

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.