Ukens Bits & Bytes

Tidal gir musikkbransjen en ny betydning av 'anmeldelse'. Huawei bare første offer i Den kalde teknologikrigen. Fyll elbilen som du fyller tanken. Her er ukens viktigste snakkiser og anbefalinger fra teknologiens verden.

Velkommen til Ukens Bits & Bytes.

Det er ikke lenge siden teknologiens verden ble sett på som en felles global frontier, hvor alle gjennombrudd skulle være til menneskehetens felles beste. Nå har den litt ugne følelsen som har lagt seg med det siste årets “techlash”,  for alvor gjort seg gjeldende også på geopolitikkens arena. Men bak storpolitikken kommer det fortsatt et og annet teknologisk gjennombrudd med løfter om, tja, å redde planeten.

Hvis du liker dette nyhetsbrevet, anbefal kolleger og venner å abonnere her. Hvis du vil dele tips eller tanker, send gjerne en epost.

UKENS SITAT

“Det Russland har gjort er å forberede slagmarken uten å røre avtrekkeren.”

 —Robert P. Silvers, en tidligere for cybersikkerhet ved Homeland Security forteller Wall Street Journal at russiske hackere kommer seg inn i deler av USAs elektrisitetsstruktur ved å gå gjennom hundrevis av mindre kraftselskaper. 

-O-

SNAKKIS I
TIDAL GIR ‘MUSIKKANMELDELSE’ NY MENING

Datamanipulasjon. Svindelsaken rundt Jay Z-eide Tidal, som Dagens Næringsliv gravde frem i fjor, gjør igjen den globale medierunden.

Etterforskningen. Denne uken sa Økokrim at de etterforsker musikkstrømmetjenesten for å ha blåst opp strømmetallene for Beyoncés ‘Lemonade’ og Kanye Wests ‘The Life of Pablo’. Det pikante er selvsagt at norskutviklede Tidal ble kjøpt av Beyoncés mann Jay Z, med blant annet Kanye West på investorlisten.

  • DN omtalte først funnet av 320 millioner falske avspillinger av Beyoncé og Kanye West på en harddisk avisen fikk overlevert med selskapets lytterlogger. Rundt 1,3 millioner brukerkontoer skal ha vært brukt for å blåse opp avspillingstallene med «flere hundre millioner» – som igjen førte til høyere royalty-utbetalinger.
  • Musikkrettighetsorganisasjonen Tono og tre andre organisasjoner har anmeldt forholdet.
  • Tidal mener de er utsatt for en svertekampanje, men har like fullt hyret en ekstern sikkerhetsekspert for å gjøre en intern gjennomgang, som fortsatt pågår.

Økokrim bekrefter til DN at de har avhørt minst 4 tidligere Tidal-ansatte i minst 25 timer med dommer til stede. Tre av dem skal ifølge DN ha observert tegn på at dataen på Beyoncés og Kanye Wests albumer ble tuklet med. De kontaktet en advokat før de sa fra til Tidal, der de ble innkalt til et internt møte. Alle tre sa opp i selskapet i 2016 etter å ha undertegnet «gullstandarden for taushetskontrakter». Tidal tror en av de tre stjal harddisken.

-O-

SNAKKIS II
HUAWEI OG DEN NYE KALDE KRIGEN. SKAL VI BLOKKE ALLE KINESERE?

Kald Krig II. Den norske regjeringen diskuterer tiltak for å begrense sårbarheter i norsk telenett, og følger tilsynelatende Trump-administrasjonens anmodning om å ekskludere kinesiske Huawei fra å bygge deler av vårt nye 5G-nett, bekrefter justisminister Tor Mikkel Wara. «Vi deler de samme bekymringene som USA og Storbritannia om spionasje på private og offentlige aktører i Norge,» sa Wara til Reuters.

  • Telenor har 173 millioner abonnenter i Norden og Asia og signerte sin første intensjonsavtale med Huawei i 2009, og benytter, som Telia, allerede selskapets teknologi i sitt 4G nettverk.

Huaweis mange problemer. Denne uken snakket endelig Huawei-grunnlegger Ren Zhengfei med internasjonale medier. Den 74-årige milliardæren bak Kinas største teknologiselskap har mange, mange problemer: Blant annet er datteren, som er CFO i selskapet, arrestert i Canada, mistenkt for banksvindel. En polsk ansatt er arrestert mistenkt for spionasje. Denne uken åpnet USA etterforskning mot selskapet for industrispionasje i 2014.

Det store spørsmålet. Dette stopper jo ikke med Huawei? Hvordan opprettholder du din globale verdikjede uten å vikle deg inn i internasjonal geopolitikk? Er ikke andre kinesiske selskaper i verdikjeden «guilty by association»?

  • Kinesiske deler er skjelettet i global massetransport. Det fryktes at kinesiskbygde togvogner kan brukes som rene overvåkingsmaskiner av Beijing. Amerikanske lovgivere utreder kollektivsystemets sårbarhet, og foreslår å forby kjøp fra Kina.
  • Kinesiske solceller. «Hvis vi snakker om nasjonal sikkerhet, hvorfor skal elektrisitet være noe annet enn telekommunikasjon?». Frykten er at Kina skulle kunne slå ut vestlige elektrisitetsnett. Det ville i tilfelle vært en aggressiv krigshandling – og sier noe om mistenksomheten som for tiden råder i internasjonale handelsrelasjoner.

-O-

SNAKKIS III
GJENNOMBRUDDET ELBILEN TRENGER?

Gjennombruddet. En startup som heter GBatteries har gjort en modig kunngjøring: De sier de kan lade litiumbatteriene som allerede brukes i elbiler like fort som det tar å fylle ved pumpen.

Dette er viktig fordi: Teknologien kan hjelpe elkjøretøy til et gjennombrudd i massemarkedet ved å løse det største problemet ved ultrarask lading: slitasje og kort levetid på batteriene.

Hvem står bak? Grunnleggerne har bakgrunn fra romfart og batteridesign, og er blant annet finansiert av Airbus Ventures og Initialized Capital. De har utviklet teknologien i «stealth mode» i 6 år.

Hva teknologien gjør: GBatteries har utviklet en adapter som gjør bruken av ladestasjoner like rask som å fylle bensin. Løsningen benytter kjemiske gjennombrudd som allerede brukes kommersielt.

  • «Den AI-drevne ladealgoritmen…er den første teknologien som er kapabel til høyere netto laderate med lavere oppheting og degradering av litium ionbatterier», sier selskapet i en pressemelding.

Hold an: Det vil ta flere år før løsningen kan kommersialiseres, men GBatteries sier de har pilotprosjekter med flere ledende bilprodusenter.

-O-

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

Om 100 år er Altinn glemt (Computerworld). Verdens smarteste ladestasjon for elbiler kommer i…Sarpsborg (TU). Bitcoins største fiende er mangelen på idioter (DN). Mange ser ikke potensialet i bitcoin: Hva skulle man nå med epost, en treg variant av telefaksen? (DN) I tidenes største oljeprosjekt, Johan Sverdrup, overføres dokumentene som for 30 år siden (EnerWe). Med disse sensorene trenger du ikke løsne en eneste flis for å vite fuktighetsnivået bak membranen (TU). Sverige forbyr fossilbiler fra 2030 – jobber for det samme i Norge (TU). Utreder nasjonalt dronesenter – på Andøya flyr de videre (Shifter). Farvel gamle kjøledisk: Norge har spart 16 milliarder på ny energiforskning (DN). Norsk biometri-teknologi i fremtidens betalingskort (Nettavisen). Brekke: Kunstig intelligens vil redusere behovet for noen jobber, men legge grunnlaget for nye (Aftenposten)Elkjøp vil fase ut kontanter – Norges Bank steiler (E24). Telenor stenger 3G. Og så 2G. RIP. (Computerworld).  Norsk it-selskap kan ha «ødelagt» et av de beste argumentene mot skatt på flybonuspoeng (DN). Digital postkasse nummer 2 millioner ble nettopp opprettet (Computerworld). Norsk teknologi skal få lungeceller til å vokse i verdensrommet (Norsk Romsenter)

-O-

VERDEN I UTVALG
Internasjonale artikler egnet til helge- og høytlesning

Economist. Hva er det egentlig som skjer med smarttelefonene? De revolusjonerte alt fra shopping og dating til politikk og databehandling. Nå sier analytikere at herredømmet er over.

Nieman/Washington Post. Derfor donerer Facebook $300 millioner til lokaljournalistikk. Bare ett år etter at Google ga det samme til kampen mot falske nyheter.

Reuters. Glem ‘retten til å bli glemt’. Google kommer til å vinne kampen om å begrense europeernes rettigheter.

Fortune. Kinesiske leger brukte 5G til å utføre fjernkirurgi på et testdyr (video). Forsinkelsen mellom kirurgen og roboten som utførte operasjonen var 0,1 sekund.

Washington Post. Ford og Volkswagen skal lage biler for hverandre. Alliansen kan flyte over til selvkjørende og elektriske biler.

LinkedIn. Microsoft-president Brad Smith løfter blikket og ser på “Top 10 Tech Issues for 2019”. Ingen dingser, bare samspillet mellom samfunn og teknologi. Verdt en helgelesning.

Technology Review. Hater du advokater? Eller har bare ikke råd til en? Blockchain smartkontrakter til unnsetning.

World Economic Forum. Havene kan overleve likevel. Teknologiene finnes. Det som mangler politiske vilje.

Axios. The Dark Overlord, et cyberkriminelt kollektiv kjent for noen høyprofilerte innbrudd, trenger folk. Og har en annonse ute.

Wall Street Journal. USAs elektrisitetsnett har en sårbar bakdør. Russland spaserte nettopp gjennom.

LA Times/Politico. SpaxeX sier opp 10% av de ansatte. Kina har tilbudt Elon Musk grøntkort.

Teknisk Ukeblad. Byton-sjefen bygger fallhøyde før han lanserer sin første elbil. “Bare de aller mest entusiastiske vil godta så mange problemer som Tesla har slitt med.”

Reuters. Reuters Digital News Project.. Den årlige må-leses-rapporten om journalistikk, media og teknologi. Hvor mange vil betale for nyheter?

Wired/Technology Review. Teknologien som lot AI spille Go kan ikke lære biler å kjøre, fordi det er farlig å la en bil lære av sine feil. Utviklingen stopper opp, så kanskje en mer gradvis tilnærming er klokt.

Bloomberg/Wired. En dings på størrelse med en ert skal lukke hull i babyhjerter. Og bio-printere lager ting som kan fikse ryggrader.

New Scientist. Dette pannebåndet skanner studenthjerner for å se hvordan de konsentrer seg.

Wall Street Journal. Det gikk jo dårlig. Verdens første robothotell bytter allerede ut droidene med mennesker. En manns snorking tiltrakk seg stadig en overivrig robot.

-O-

UKENS PODCAST

Oslo Business Forum. Her et godt tips: I podkasten ‘Teknologi. Av og for mennesker’ blir du kjent med virksomheter landet rundt som skaper en smartere hverdag enten det er i Dyreparken i Kristiansand, fiskemerder i Midt-Norge, rakettforskning på Andøya eller omsorgshjem i Tromsø. I denne episoden lærer vi om prosjektstyring i byggnæringen gjennom ny teknologi og hvordan VR revolusjonerer bransjen.

Axios. Techlashen vokser. God podcast om den voksende antipatien mot big tech, hvordan vi kom hit og hvor vi skal nå.

-O-

UKENS VIDEO

Wired. Hvordan Pixar hjalp med å vinne 27 av de siste 30 Oscar-statuettene for visuelle effekter. For du har kanskje ikke hørt om Renderman?

-O-

HELT TIL SLUTT

Hvilke digitale grep er viktige for norsk verdiskapning? “Digital teknologi kan føre til mer produksjon og verdiskapning i Norge. Vi må satse på kompetanse for å få et digitalt løft fra vugge til grav. Samtidig må teknologiutdanningen styrkes”, sa konserndirektør Morten Dalsmo i SINTEF Digital på Solamøtet på mandag. Og med det sier vi:

GOD HELG!

“Never trust a computer you can’t throw out a window.”

Steve Wozniak, medgrunnlegger av Apple Inc.

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.