fbpx

Ukens Bits & Bytes

Slik tror de 5G endrer verden. Snart skal xenobotene inn i kroppen din. Forskerne som registrerer alt du gjør på mobilen. Velkommen til Bits & Bytes, vårt ukentlige vanningshull for tørste teknologikameler.

Det blir et spennende år med nye muligheter for en lang rekke industrier med bred utrulling av 5G, nye mikroroboter laget ac celler og forskere som vil vite hvordan faktisk bruker mobilen din. Men akkurat nå, ukens sitat:

“There is a woman in my office whose name is Melissa who drives me crazy and gets angry at me all the time.”

—Bernie Sanders til New York Times om strenge sikkerhetskrav på dingsene hans.

SNAKKIS 1

ÅRET 5G-REVOLUSJONEN SETTER INN

Nå skjer det. Utrullingen av 5G setter opp farten i år. Fjernkirurgi og nedasting av filmer på noen sekunder er blant tjenestene vi har hørt om lenge. Enda har vi ikke fått hodene rundt alt som vil endres av 5G. Her er noen av områdene det snakkes mest om:

 • Industri. Private nettverk for fabrikker og industrifasiliteter. Dette inkluderer det 5G-drevne Tingenes Internett (IoT) med en masse dingser, sensorer, applikasjoner og mobilløsninger som skal bedre produktiviteten, sikkerheten, kvaliteten og prisen i industrien. Bra for fabrikker utenfor byer – der begrenset mobilforbindelse foreløpi har vært en hindring.
 • Landbruk. Hvordan 5G kan øke og styrke nettforbindelser uten å gå på bekostning av batterilevetid vil være spesielt gunstig for bønder. Det har allerede bedret evnen til gode veterinærdiagnoser, gitt bedre beskyttelse av avlinger, redusert bruk av gjødsel og økt bruken av smarte vanningssystemer som reduserer vannbruk. 5G forventes også å jevne ut forskjellene mellom grisgrendte og mer sentrale strøk.
 • Bærekraft. 5G brukes for mer effektiv bruk av energi og vann. Byer vil bruke 5G for å bedre luft- og vannkvalitet i sanntid. Ny teknologi i biler vil redusere køer og utslipp samtidig som det øker sikkerheten.
 • Bærbar kunstig intelligens. Kombinasjonen av AI og 5G kan for eksempel føre til at kroppsnær helseteknologi og mobiltelefoner jobber i tandem for å oppdage vesentlige endringer i helsebildet ditt (og varsler legen).
 • Extended Reality (XR). 5G utvider videobåndbredden for XR radikalt slik at forsinkelsen mellom den virkelige og virtuelle verden fjernes. Utdanning, helse, detaljhandel, turisme og industri er bare noen av områdene som vil tjene på dette.

Bare vent. Husk at da 3G og 4G kom var det ingen som hadde spådd alle forretningsmulighetene som kunne bygges på toppen: Bildelingstjenester, strømming av filmer og direkte begivenheter rett på mobilen og alt mulig annet vi nå tar for gitt.

http://

SNAKKIS 2

TAR OPP ALT DU GJØR PÅ TELEFONEN DIN – HVERT 5. SEKUND

Følger med. The Human Screenome Project sikter på å kartlegge vårt nøyaktige digitale fotavtrykk ved å benytte en ny metode: Programvare som løper i bakgrunnen og registrerer skjermdumper av frivillige deltageres mobiltelefon hvert femte sekund – mens den er aktivert, vel og merke.

 • Motivasjonen er å gi oss en bedre ide om hvordan teknologi henger sammen med sosiale problemer. Tanken er at «skjermtid» er en måleenhet med begrenset verdi fordi folk grupperes i grupper uavhengig av hvordan de faktisk bruker telefonen.
 • Forskerne fra Stanford håper å få innsikt i sosiale medier-avhengighet og problemer knyttet til mental helse.

Misbruk? Den største hindringen for prosjektet er knyttet til personvern. Det er ikke vanskelig å se for seg hvem som gjerne vil ha en app som i stillhet registrerer hvordan du bruker telefonen din hvert femte sekund.

 

SNAKKIS 3

XENOBOTENE KOMMER!

Xenoboter? Bittesmå roboter bygget av celler fra froskeembryoer. Hver xenobot er ca en millimeter i diameter.

 • En type beveger seg gjennom vannet ved hjelp av to ‘bein’. En annen har en slags pose den kan bære en liten last i.
 • Det er fortsatt tidlig i prosjektet, men forskerne tror slike myke roboter kan hele seg selv når de blir skadet.
 • En dag kan de kanskje brukes til å rense opp mikroplast, suge til seg giftige materialer, eller levere medisin inne i kroppen vår.
 • De lages av hudceller og hjerteceller og har nok energi til å jobbe i 10 dager.

Hvordan lager man noe slikt? En algoritme analyserte seg frem til tusenvis av kombinasjoner av hud- og hjerteceller som ble testet i virtuelle omgivelser. Mange ble ubrukelige klumper. Men de som kunne bevege seg ble justert videre og brukt til dyrke frem neste generasjon. Etter omtrent 100 gjentagelser hadde forskerne fått avlet frem de beste variantene av levende celler.

SETNINGER TIL MORGENMØTET

“Regjeringen gjør etikk kult igjen.”
I forbindelse med den nye meldingen om kunstig intelligens mener Leonora Bergsjø og Inga Strumke mener Norge har et utmerket utgangspunkt for å lykkes med kunstig intelligens, takket være digital kompetanse i befolkning og næringsliv (Digi).

“Folkens, vi har beveget oss inn i The Wonderful Year of No!
Helena Brodtkorp mener vi i år kan si nei takk til både folk og muligheter, og pushvarsler, uten å komme med så mye som en halvdårlig unnskyldning (DN).

“Jeg sendte mitt DNA til USA. Nå angrer jeg”.
For 20 år siden sendte Eirik Solheim spyttet sitt til 23andme. I dag angrer han. Mest på prinsipielt grunnlag (NRK Beta).

“Politikere, teknologileverandører og glade amatører har sauset sammen et dataopplegg i barneskolen som i beste fall kan kalles uansvarlig.”
Christian G Falch synes han møter “en lite gjennomtenkt offentlig IT-cocktail” hvor ansvaret for den såkalte digitale dannelsen blir overlatt til de store programvareleverandørene (NRK Ytring).

“Det er ikke bare den kunstige intelligensen som feiler som bør bekymre oss, også den som aldri gjør feil bør vekke vår uro”.
Catharina Nes mener vi kan havne i intelektuell gjeld til kunstig intelligens, som vil kunne finne ut av hva som løser problemer lenge før vi forstår hvorfor det faktisk virker (DN).

VERDENS BESTE TEKNOLOGIARTIKLER

Perler fra ukens teknologilitteratur

1.
The Verge
Browserkrigen er tilbake. Men denne gang er det annerledes. Edge, Chrome, Safari, Firefox. Alle er revitalisert og tilbake i kampen. (Men hva med Opera?)

2.
The Guardian
Bygg dumme byer! Høyteknologiske smartbyer lover effektivitet ved å overvåke alt fra søppelkaser til broer. Men hva om vi ditchet all dataen og gikk tilbake til eldgammel teknologi i steden?

3.
Marker
Slik bygget mormonere det neste Silicon Valley uten at noen oppdaget det. Velkommen til en verden av søkkrike startups, eks-misjonærer og et gedigent mangfoldsproblem.

4.
Slate
Hva er verdens ondeste selskap? Vi sa vi ikke skulle være så fiksert på onde selskaper. Men her er en deilig rangering av de 30 verste vi ikke kunne gjemme bort, gjort av folk som kjenner bransjen fra innsiden.

5.
The Atlantic
Husker dere da lite var deilig? Silicon Valley har forlatt strategien som gjorde det til verdens navle.

6.
New York Times
Apple står fortsatt opp mot myndighetenes kamp for å dekryptere telefonen til morderen i Pensacola, Florida. Men det er ikke så lett å holde seg på god fot med justisdepartementet samtidig.  

7.
Wired
Sånn ødela Slack arbeidslivet
. Det skulle ta livet av intern epost. Isteden har samhandlingsplattformen endret oppførselen vår på jobb.

8.
Wall Street Journal
På innsiden av Googles jakt på millioner av pasientjournaler. Selskapet har laget avtaler som gir tilgang: “Vi vil bare hjelpe”.

9.
Wired
The Tokyo Job. På innsiden av Carlos Ghosns flukt til Beirut. Hvis du ikke har lest denne historien før, må du i hvert fall gjøre det nå.

10.
Venture Beat
Moderne behandling. På teknologimessen CES lot flere seg bevege av oppmerksomheten viet til eldre pasienter – og de yngre menneskene som tar hånd om dem.

 

HELT TIL SLUTT

Med den nye veiviseren fra DigitalNorway kan bedriften gå fra utfordring eller idé til produkt eller tjeneste – med minst mulig risiko. “Alle kan føle på at tiden ikke strekker til. Og det gjelder absolutt alle bedrifter, enten de har én eller 20.000 kunder”, sier forretningsutvikler Sigri Sevaldsen i DigitalNorway i denne presentasjonen av tjenesten.

“Technology is teaching us to be human again.”

–Simon Mainwaring

Stadig flere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver uke. Hvis du liker dette nyhetsbrevet må du gjerne anbefale andre å abonnere. Les mer i arkivet eller del tips og tanker.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.