fbpx

Ukens Bits & Bytes

Hvis vi ikke får likes, har vi levd da? Hva skal vi gjøre når big tech kommer etter bankkontoen vår? Velkommen til Bits & Bytes, vårt ukentlige vanningshull for tørste teknologikameler.

Fortsett å følge med på hva alle virksomheter kan gjøre med cybersikkerheten sin på hjemmesidene våre og inne i DigitalNorway Community (som også kan lastes ned på App Store eller Google Play Store). Alt dette mens vi lader opp til neste store tema: Proptech. Men aller først, selvsagt, ukens sitat:

«Jeg hadde aldri i mitt liv trodd jeg kom til å bli en eliteutøver. Det er litt surrealistisk.»

-22 år gamle Titus Bang forteller The Atlantic hvordan han fikk fullt stipend til Harrisburg University som e-sportutøver.


SNAKKIS 1

BIG TECH MØTER BIG BANKING: ER NORGE TRYGT?

Det norske fortet. Allerede på begynnelse av 2000-tallet samarbeidet de norske bankene om opprettelsen av BankID og BankAxept – våre nasjonale systemer for identifisering og betaling som nå er gått sammen under Vipps-paraplyen.

  • «Banksamarbeidet har satt Norge helt i front for utvikling av nye betalingsløsninger og en betalingsformidlingsstruktur som både fungerer over alt og er mer brukervennlig enn de internasjonale konkurrentene», sier Berit Svendsen i dette DigitalNorway-intervjuet.
  • Vipps-samarbeidet har satt norsk banknæring i en unik posisjon til å konkurrere både hjemme og ute.
  • Vipps inngikk først partnerskap med kinesiske Alipay. Google Pay og Apple Pay er tilgjengelig for norske kunder.

Men hva skjer når gigantene kommer etter bankkontoen din også?

Gigantene kommer. Google er den siste tech-giganten som vil la brukere åpne egne kontoer. Prosjektet med kodenavnet Cache lanseres neste år, og skal gi brukerne tilgang til egen konto gjennom Google Pay. Hva det betyr? Teknologiselskapene ser åpenbart finanstjenester som en god måte å rekruttere brukere – og hente inn mer informasjon om dem.

I bank handler likevel alt om tillit. Slik mange nybanker har fått erfare. Forbrukerne frykter at teknologiselskapene ikke klarer å sikre persondataen deres. Bankenes lobbyister kan stikke kjepper i hjulene. Og det kan også politikerne, som allerede slår ned på big techs dominans. Google starter likevel forsiktig, i motsetning til Facebook: «Det er kanskje en lengre vei, men den er bærekraftig», sier Google-sjef Caesar Sengupta.


SNAKKIS 2

WILD, WILD WEB: MÅNEDENS HETESTE LESETIPS

Vilt bra. New York Times’ Tech & Design-utgave er en innertier i år. Den utforsker ‘den ville weben’ med blant annet et særs godt åpningsessay av redaktør Bill Wasik – «The Future of Internet» – som er vel verdt et kvarter i sofakroken:

«Den kanskje største kraften på nettet akkurat nå er rett og slett at tiden går. Alle som vokste opp før nettet fortsetter å eldes og forsvinne, mens nye generasjoner ikke bare vokser opp som ‘digitale innfødte’ men som livslange vitner til nettets beste og verste sider. For dagens tenåringer er nettet både en scene som de modig kan tre opp på, og et minefelt de varsomt må tråkke gjennom – en dobbel utfordring som har skapt helt nye normer for hvordan man skal leve online, og der å uttrykke seg selv og beskytte seg selv er to sider av samme sak.»

Ellers i utgaven ser Liren Yu på det tungt regulerte kinesiske nettet; Jamie Lauren undersøker det merkelige fenomenet nett-berømmelse når selv noksagter har fans; og Kevin Rose vurderer ulikhet på nettet.

SNAKKIS 3

HVIS INGEN LIKER DET, HAR DET EGENTLIG SKJEDD?

Se hvordan big tech vil roe oss ned. Mange av de største sosiale mediene tester løsninger som skal gjøre bruken mindre belastende, mer koselig, skriver Axios’ Sara Fischer.

Å fjerne populære funksjoner som ‘like’ kan bety mye på bunnlinjen både for disse gigaselskapene – og for de millioner av merkevarene som lever av disse funksjonene. Sosiale medier spiffet opp folks engasjement ved å belønne fargerike bilder og gjøre tommel opp til et ikon på størrelse med korset. Mange mener taktikken har ført til overbruk av sosiale medier og dårlig effekt på brukernes mentale helse. Som Axios skriver: Endringene er ikke nødvendigvis altruistiske – det er ikke bra når brukere brenner seg.

  • Denne uken tester Instagram tester fjerning av ‘like’-telling for en del kontoer.
  • Facebook rullet ut tilsvarende test i Australia i september.
  • Youtube endret måten de viser antall abonnenter.
  • Og Twitter tester om de kan få brukere til å engasjere seg mer positivt, og kutte ut trolling og uthenging.

Vår spådom: Hvite menn som pusher femti vil alltid finne en vei til å hate.

SETNINGER TIL MORGENMØTET

“Schibsted, mener jeg, er Norges mest vellykkede digitale bedrift. Det er den eneste digitale bedrift som er mer verdt i dag enn for 10-15 år siden”. Dag Sletmo, direktør i DNBs sjømatavdeling, har en oppsiktsvekkende vinkling på digitaliseringen (ilaks).

“Det er sosiale medier som er hatmaskinene,” sier Leandro Demori, redaktør i The Intercept Brasil. Journalister og redaktører utsettes for stadig flere digitale trusler (Morgenbladet).

“Fremtiden ser bra ut!” Dronning Sonja er beroliget etter besøk hos SINTEF og blant annet hilst på en robot (Nordre Aker Budstikke)

Emojis blir utskjelt, elsket, hypet og hatet. Er de et nyttig språklig virkemiddel, eller gjør de at du fremstår inkompetent? Sannsynligvis begge deler.” Med 398 nye emojis blir det enda vanskeligere å vite om du skal smile eller ikke, tror Kaja Gilje Sekse (DN)

“Informasjonsteknologi er ingen nyhet. Tenk deg alle de reaksjonære og trege virksomhetene som i virkeligheten står i veien for fremskritt og påfører oss alle enorme kostnader som kunne vært spart.” Frank Johnsen synes ikke vi fortsatt skal belemres med at helsevesenet kommuniserer med telefax og  disketter. (CW)

“Vi må slutte å snakke om digitalisering som et rent generasjonsspørsmål.” Kari Slåtnes vedgår at fremtiden er digital, men ‘at dette fra et sivilisasjonshistorisk perspektiv også skulle være et fremskritt’ kjøper hun ikke (Morgenbladet)

“Vi må tenke nytt. Og digitalt. Om ikke vil helsetjenesten og samfunnet knekke sammen under vekten av behov og økte forventninger.” Adm. dir. Hans-Henrik Merckoll i IBM Norge mener vi trenger varme hender og digitale grep. (Digi)

VERDENS BESTE TEKNOLOGIARTIKLER

Perler fra ukens teknologilitteratur

1.
The Verge
Vi trenger offentlig eide nettverk. Eli Pariser, mannen som først snakket om filterbobler, tror ikke private områder kan gi os alt vi trenger fra nettet. En fyr verd å lytte til.

2.
Tech Crunch
Disse skoene vibrerer. Noen ganger føler du at du kjenner musikken helt ut i tærne. Nå gjør du det.

3.
Vulture
På innsiden av verdens første populære album laget med AI. Holly Herndon forklarer hvordan AI ble en vesentlig del av Proto.

4.
Citylab
Prisen vi betaler for transportanarkiet. Alle trafikkappene har endret trafikkpolitikken, skriver Laura Bliss i sin nye bok om fremtidens transport.

5.
Stratechery
Da Google hadde 2.8 milliarder dollar overskudd i tredje kvartal 2014 skrev den ellers treffsikre Ben Thompson at vi var “peak Google”. Så feil tok han. Tredje kvartal i år var overskuddet nesten 7 milliarder, men som han sier selv: “What truly missed the mark, though, was the suggestion that Google’s relevance has in any way decreased.”

6.
The Guardian
Onlinepolitikk må absolutt renses opp i. Men ikke bare av Facebook og Twitter. Sosiale medieplattformer spiller en viktig rolle, men skal vi få reell endring må de politiske partiene ta ansvar.

7.
The Ezra Klein Show
Podcast: Andrew Marantz er skribenten som lenge har gravd i konservative nettroll og nettkonspirasjoner. Boken “Antisocial” er en brilliant gjennomgang av alt-right-bevegelsen og hvordan den har knekket hvordan en manipulerer sosiale medier.

8.
The Hustle
Hvordan jeg ble trukket inn i kryptovalutagalskapen og tjente 13 millioner dollar. Mellomlederen Dan Conway satset alt han eide på kryptovaluta og vant.

9.
Medium
Techselskapene leder an mot fremtidens landbruk. Enda en gang endrer ny teknologi landbruk fra bunnen. Her er noen eksempler.

10.
BBC
Hvordan kinesiske selvmord ble hindret av kunstig intelligens langt, langt borte.

EKSPERTINTERVJU

“Den høye graden av tillit vi har til både hverandre og institusjoner blir en utfordring å ta med seg inn i det man kaller en ‘Zero trust’-tilnærming til cybersikkerhet.” Tilliten i det norske samfunnet trekkes ofte frem som unik og er noe vi er stolte av. Men hvordan spiller dette inn på cybersikkerhet? Vi har snakket med Jan Petter Torgersrud, Telenors sikkerhetsambassadør.

EVENTS

  • 19. november stiller DigitalNorway til digitaliseringsdebatt sammen med Visma Software Norge, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Vipps og IKT-Norge! Her er det mulig å delta digitalt; debatten vil streames fra Vismas Facebookside.

HA EN GOD UKE!

TV and the Internet are good because they keep stupid people from spending too much time out in public.

–Douglas Coupland

Stadig flere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver søndag. Hvis du liker dette nyhetsbrevet må du gjerne anbefale andre å abonnere. Les mer i arkivet eller del tips og tanker.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.