fbpx

Ukens Bits & Bytes

Ville du betalt 1 million dollar om det kunne forlenget livet? Tror du ungene dine stoler på Alexa og Siri? Er mann eller maskin den beste poeten? Velkommen til Bits & Bytes, vårt ukentlige vanningshull for tørste teknologikameler.

Denne uken ser vi på teknologi som inspirerer både godt voksne (livsforlengende genetikk), barn (taleassistenter) og skribenter (slipper å gjøre arbeidet selv). Samtidig fortsetter vi lanseringen av vår nye proptech-gruppe i Digital Norway Community – med denne videoen med Henrik Taubøll, WeWork-direktør og ProptechNorway-grunnlegger med god oversikt over hvordan teknologien endevender eiendomsbransjen. Men før vi går i gang, ukens sitat:

“We will impose our will on you.”

—Senator Lindsey Graham til Facebook og Apple i denne ukens høring om å gi etterforskere en bakdør til kryptert informasjon hos tech-gigantene.

SNAKKIS 1

DIN MEDFORFATTER, THE DATAMASKIN

Så overbevisende, så raskt. Rundt påsketider lanserte OpenAI et AI-program som skrev superrealistisk tekst bare du matet det med velvalgte nøkkelord. Med på lasset fulgte sterke advarsler om misbruk. Den siste uken har  derimot flere spinoff-prosjekter demonstrert noen særs kreative oppsider:

  • En nytt tekstbasert eventyrspill – som de gamle spillene, du vet, der du leser en tekst og skriver inn hva du vil gjøre – er bygget på OpenAIs språkmodell. Spillere skaper et helt nytt eventyr fra scratch, hver gang. Det er første gang du kan si du vil spise tærne dine og få et semivettugt svar!
  • En diktsamling publisert denne uken består av AI-genererte avslutninger på begynnelsen til berømte dikt. Gøy.
  • Cards Against Humanity – et populært spill – brukte også språkmodellen til å komme opp med en bunke med nye spillkort. Du trenger ikke kunne reglene for å se at de veldig kreative.

Slik virker det. Programmet bruker sannsynlighet og enorme mengder menneskelig tekst for å imitere menneskelig tale og tankene som ligger bak, ved å predikere hva beste neste ord skal være. Så finslipes teksten mot et mindre tekstutvalg for å høres ut som en ekspert på området – for eksempel utenrikspolitikk.

  • Som Robin Sloan sier til Axios: «AIen overrasker deg hele tiden. Språket er så livaktig og det virker som den vet hva som foregår. Så bryter den sammen så du vet at det ikke er et menneske eller en dungeonmaster eller en poet – men en merkelig AI med en relativt begrenset forståelse av verden».

BONUS: Where will predictive text take us? (The New Yorker)

SNAKKIS 2

UNGENE STOLER IKKE PÅ ALEXA OG SIRI.

The human touch rules. Foreldre rapporterer skrekkslagent om barn som tar ipaden til sengs eller velger mobilen fremfor mat og favorittbamsen. Vi tenker at de stoler blindt på all informasjon de får. Det stemmer ikke.

De dårlige nyhetene. Siden barn ikke stoler noe særlig på teknologien, så vil de kanskje ikke lære så mye fra den heller.

SNAKKIS 3

DYRT OG TVILSOMT: GENTERAPIEN SOM FORLENGER LIVET

Hårete løfter. Libella Gene Therapeutics hevder de selger genterapi som kan forlenge livet ditt. Prisen? 1 million dollar per dose. To pasienter skal allerede ha betalt for behandlingen på en klinikk i Colombia.

Hvorfor vi skriver om det? Fordi vi vet at en telomer er et område med små repeterte sekvenser i enden av et kromosom, som blir litt kortere for hver celledeling. Det kan ha noe med hvordan kroppen eldes.

  • I noen typer vev jobber et enzym som kalles telomerase for å gjenoppbygge telomeren. Vi vet ikke om telomerase beskytter celler mot aldring. Forskning på telomer har gitt spennende funn på mus, men ingen har replisert dette på mennesker.
  • Libella injiserer pasienter med virus som bærer de genetiske instruksene for å produsere telomerase.

Ingen som reagerer? Jo! Dette er en utestet behandling som kan være helsefarlig, og som foregår utenfor USA fordi den ikke er godkjent. Eksperter sier de har mange ubesvarte spørsmål om behandlingen.

Men spennende er det.

SETNINGER TIL MORGENMØTET

“Å mene at et digitalt kirkeorgel kan erstatte et analogt er første skritt mot å mene at en digital kirke kan erstatte et fysisk kirkebygg”. Vårt Land tar stilling på lederplass og  forteller at kampen mot digitale orgler begynte på åttitallet (Vårt Land).

“Betongsperrer på Karl Johan hjelper ikke mot cybertrusler”, forklarer samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som innrømmet at passordet hennes til alt var Ingvil123 – før hun ble statsråd (Fri Fagbevegelse).

“Vi trenger en norsk teknologirevolusjon”. Terje Mjøs, konsernsjef i Visolit, sier han snakker på vegne av vanvittig mange når han etterlyser et kompetanseløft og flere satsinger i det offentlige, i utdanningsinstitusjonene og i privat næringsliv. Det stemmer jo at vi hørt det før (Finansavisen).

“Fasader er i ferd med å bli mindre viktige enn teknologien bak dem. Det glemmer mange næringsmeglerne.” Thomas Weeden, norgessjef Regus og Spaces, lurer på hvorfor meglere ikke selger proptech (Eiendomsmegleren).

«’Kunstig virkelighet’ er i siget – igjen. Men fortsatt finnes ingen ‘killer app’ som gjør at alle føler at de trenger VR-teknologien.” Kjetil Raaen ved Høyskolen Christiania stiller seg tvilende på om VR kommer lenger denne gang (DN).

“Det vil være like komisk å snakke om ‘digitalisering’ som et konkurransefortrinn som vi nå synes det er å snakke om ‘internett’ som en fordel”. Direktør for Innovasjon Norge i USA, Gro Eirin Dyrnes, synes det er på tide vi innrømmer at vi ikke helt har forstått hva digitalisering er for noe (Shifter).

“Norske elever trenger mer opplæring i å lese på skjerm, og de må utvikle gode digitale ferdigheter. Og hva med lærerne?”. Siw Olsen Fjørtoft ved Sintef Digital synes tiden er omme for debatt om skjerm eller papir i skolen (DN).

VERDENS BESTE TEKNOLOGIARTIKLER

Perler fra ukens teknologilitteratur

1.
The Guardian
Sorry, men nå jeg har mistet troen på teknologienvangelismen. Det er bare for mye dårlig utvikling – traumatiserte moderatorer, AI-forskjellsbehandling, ansiktgjenkjenning – til at vi kan være noe annet enn pessimistiske.

2.
Medium
På innsiden av det kjedelige sosiale nettverket. Linkedin, altså. Som alle sjekker hver dag selv om de ikke er på jobbjakt.

3.
Andreesen Horowitz.
I fremtiden kommer vi alle til å shoppe på TikTok. (Eller andre videotjenester). For enten du handler nudler eller gensere er det åpenbart at shoppingens fremtid er videodrevet.

4.
Columbia Journalism Review
Faktasjekkindustrien. Hvis det er en ting som overrasket mer ved presidentvalget i 2016 enn Trumps popularitet, var det den sørgelige forfatningen faktasjekkingen befant seg i. Har noe vi har gjort siden egentlig funket?

5.
Gen
Kjære, jeg vokste økonomien. Innovasjonseksperter har lenge oversett at mye innovasjon (PCen, mountainbike etc) faktisk ikke finner sted i de store laboratoriene, men hos folk som pusler i garasjen.

6.
One Zero
Influenseren og leiemorderen. Hvordan en årelang krig om et skarve domenenavn endte i en blodig revolverduell.

7.
Recode
Podcast: Hva 3D-printere trenger før de virkelig skal treffe oss forbrukere.

8.
Cnet
Møt Sundar Pichai, Alphabets nye toppsjef. Han leder moderselskapet til Google, verdens mektigste selskap. Likevel har ikke alle hørt om ham. Bra portrett.

9.
Google
Et brev fra Larry og Sergey. “Vi har aldri vært typene til å tviholde på posisjoner når vi tror det finnes en bedre måte å lede selskapet”. Les og lær Silicon Valley-språket.

10.
Bloomberg
The Bloomberg 50.  Fra finans til mote til teknologi. Folka som definerte verden i 2019.

HELT TIL SLUTT

  • DigitalNorway er tildelt støtte fra Regjeringen til å utvikle videreutdanning i digital kompetanse. -Videreutdanning er sentralt for å øke digitaliseringstakten i næringslivet. Vi er stolte av å ha fått innvilget støtte til samtlige fem prosjekter vi søkte om, sier Annita Fjuk, ansvarlig for samarbeid mellom forskning og næringsliv i DigitalNorway.
  • Arbeider du med agil produksjon og løsninger innen cybersikkerhet, kunstig intelligens og robotisering? Gjennom TRINITY kan vi tilby både teknisk støtte og kapital til utvalgte prosjekter! Søknadsfrist 28. februar. Les mer her. 

HA EN GOD UKE!

Once a new technology rolls over you, if you’re not part of the steamroller, you’re part of the road.

–Stewart Brand

Stadig flere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver uke. Hvis du liker dette nyhetsbrevet må du gjerne anbefale andre å abonnere. Les mer i arkivet eller del tips og tanker.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.