Ukens Bits & Bytes

Svensker tar teknologien rett i armen. Apples neste månelanding. Verdens mest hinsides teknologimesse. Her er ukens viktigste snakkiser og anbefalinger fra teknologiens verden.

Velkommen til Ukens Bits & Bytes.

Alle som er noe i teknologi har vært i Las Vegas denne uken for å vise frem hva som kommer, og le av hva de andre tror kommer. Det mest overraskende i år er en helt ny hang til å samarbeide om teknologi, også blant selskaper tidligere kjent for å vanne kun sin egen hage. Dette er åpenbart godt nytt for forbrukerne. Vi tar også turen til Sverige, der tilliten til ny teknologi – så lenge det er i myndighetenes hender – nesten ikke kjenner grenser.

“In Sweden, we like to use new tech in our daily lives.”

– Claes Radojewski til Fortune, sekunder etter at han, som en av 4000 svensker, fikk injisert en microchip i armen.

Hvis du liker dette nyhetsbrevet, anbefal kolleger og venner å abonnere her. Hvis du vil dele tips eller tanker, send gjerne en epost

—0—

SNAKKIS I
LAS VEGAS + TEKNOLOGI = KLODENS MEST OVERSTIMULERTE STED

Glem dystre økonomiske utsikter og bli med til CES, verdens største messe for forbrukerteknologi som gikk av stabelen i Las Vegas denne uken. 180.000 teknologer gjorde det teknologibransjen er best til: å dure på. Tusenvis av nye produkter viser hvordan ryktene resten av året spiller ut for oss forbrukere, fra sammenrullede tv-skjermer til nye leker. Her er de fremste trendene vi har klart å trekke ut:

BONUS. Og dette var den beste smarte hjemmedingsen på hele showet: FoldiMates klesvaskbrettende robot.  

—0—

SNAKKIS II
I SVERIGE SYNES DE BIOCHIPPING ER SMART

Nyhetene om at et lite selskap i Wisconsin (frivillig) har implantert microchipper i sine medarbeidere skapte furore denne uken. Men visste du at 4000 svensker har slike chipper i kroppen allerede?

Fortune har sett på den lovende businessen bak folk som injiserer seg med microchips: Farvel nøkler, passord og billetter – de er alle på chippen.

“Jeg pleide å miste nøklene mine hele tiden. Nå låser jeg opp huset mitt med hånden», sier Aric Domi, en svensk-israelsk futorolog med en chip fra Biohax implantert i hånden. Han sitter i representantskapet til Hack for Sweden, Sveriges sammenslutning av offentlige organisasjoner som jobber for å bygge stordata inn i alle svenske offentlige tjenester.

Jowan Österlund, grunnlegger og CEO i Biohax International, tror biochipping kan endre hvordan mennesker fungerer i verden.

Det tror også Elon Musk, selvsagt. Han vil gjerne implantere en chip i alles hjerner. Målet med Neuralink er å gi deg den digitale intelligensen som Musk antar vil passere vår egen biologiske  intelligens. Mange foretrekker å forbli menneskelige.

—0—

SNAKKIS III
APPLES NESTE MÅNELANDING: HELSE.

Videoinnhold, AR og autonome systemer. Samarbeid med rivaler. For Apple-sjef Tim Cook er likevel helse Det neste store:

«Hvis du zoomer ut og ser tilbake fra fremtiden, og stiller spørsmålet ‘Hva var Apples største bidrag til menneskeheten?’, så vil svaret handle om helse. Vi demokratiserer helse. Vi tar det som har ligget i institusjonene og gir makten til individene slik at de kan passe på egen helse», sa Cook til CNBC denne uken.

Han var like entusiastisk da Axios og HBO intervjuet ham i fjor. Dette er viktig fordi Apple etter dårlige resultater er desperate etter å finne en ny vei. Smarttelefonmarkedet er såpass mettet at den virkelige innovasjonen må komme på tjenestesiden.

Axios peker på at Apple lenge har brukt tid på å forstå medisinsk teknologi og på å bygge kontakter i helsevesenet – ting som ikke enkelt lar seg duplisere av konkurrenter. De har en velfungerende forskningslab, et ResearchKit som lar Apple-produkter brukes i kliniske studier, og EKG-en i Apple Watch.

—0—

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

Huawei kan bli utestengt fra norsk 5G-utbygging (DN). Norsk teknologi var med på det kinesiske måneeventyret (Computerworld). Språkrådet vil vi skal si tjukksykkel, moro-fakta og klikkagn. Og trusebluse (NRK). Om få år kan kjørte kilometer bestemme hvor mye du skal betale i bommen (Shifter). Hvor tilfeldig og kvotert det gikk til at DN-spaltist Ida Jackson endte opp som en av få kvinner i tech (DN). Norge skal bli klimakonger med trøndersk teknologi (Adressa). Bærekraft er smart butikk, men myndighetene henger ikke med! (Lederne). Nå kommer vinnerne i kunstig intelligens, sier Equinors datasjef (Digi). De la inn gange i den bejublede Ruter-appen og fikk pris (Varden). Telenor tester bedre skredvarsling på Svalbard (Telenor). Mangelen på psykologisk kapital truer digitalisering (Kapital). Superenkel forskning: Dingser vi ikke stoler på vil vi heller ikke bruke (DN). Den etiske hackeren advarer mot angrep i norske hjem (E24).

 —0—

VERDEN I UTVALG
Internasjonale artikler egnet til helge- og høytlesning

Wired. Hvordan teknologi formet Munch. Munchs «Skrik», Klimts «Kysset» og Grant Woods «American Gothic» pulserer med angst for elektrisitet, hematologi og astronomi, skriver teknologene i Wired.

Technology Review. Smarte byer kan være pyton å bo i om du er funksjonshemmet. Men noen nye selskaper og teknologi gjør noe med det.

Gizmodo. Så du automatiserte bort noen av kollegene dine? Ikke så lett å føle seg bra etterpå.

Technology Review. Kinas fortrinn og ulemper. Et av de beste teknologimagasinene ser på hva Kina er gode på, og om landet kan nå sitt mål om teknologisk verdensherredømme.

New York Times. “Vi vil ikke bli feilene de lærer av i den virkelige verden». Folk i Arizona går til angrep på Waymos selvkjørende biler. En fascinerende politisk mølje.

500ish/New York Times. Apple bommet på målene. MG Siegler mener Apple må følge Microsoft inn i tjenestenes verden. Stjernekommentator Kara Swisher mener det signaliserer at vi har nådd et metningspunkt på innovasjon.

Edge. Den digitale revolusjonens barndom er over. Revolusjonen er blitt noe annet. Teknologihistoriker George Dysons godbit av et essay i Edge om hvordan ingen kontrollerer utviklingen lenger.

CB Insight og PwC. Det neste Silicon Valley er i Asia. Det er en av konklusjonen i onsdagens rapport Q4’18 MoneyTree, som sporer global VC-aktivitet. The Financial Times sammenligner investeringene i USA og Asia.

WSJ/CNBC. Big trouble in little China. Apples overraskende dårlige iphone-salg begynner å se ut som et bransjeproblem. Samsungs inntekter i 4Q sank med 11% og lønnsomheten gikk ned 29% fra året før. Så kunngjorde LG en reduksjon i overskuddet på 80%.

World Economic Forum tok drittjobben. De brukte AI til å finne og analysere verdens toaletter. Se hva de fant.

Ana Pitei/Medium. Skjermtid og tenåringshjerner. Den gyldne middelvei.

Motherborard. For et tiår siden visste ganske mange hva RSS var. Selv om den fortsatt brukes, er RSS i dag en ganske obskur teknologi.

Visual Capitalist. Unger i dag, ass, husker ikke bilder som lastet en pikselrad av gangen, lyden av en 56k modem og nettportaler. Her er de 20 gigantene som til enhver tid var konger av nettet – fra 1998 til i dag.

Superhype/Pitchfork. Ziggy Stardust sitter på skrivebordet ditt. David Bowie is – den nye Bowie-appen – er så Hunky Dory at den får voksne menn til å gå av skaftet.

The Economist. Hvordan Kina kan dominere vitenskapen. Burde vi bekymre oss?

Stat. Vi finner ikke løsningen på Alzheimer. I mellomtiden hjelper vitenskap og techselskaper pasienter å leve med sykdommen.

—0—

UKENS VIDEO

Wall Street Journal. Tre minutter oppsummerer hele CES i Las Vegas for deg. Masse teknologi “folk lager fordi de har klart å lage det”.

 —0—

UKENS PODCAST

Reply All. En telefonsvindler gjør en forferdelig tabbe. Han ringer Alex Goldman, en av folkene bak den fortreffelige og legendariske podcasten Reply All. I de to episodene som utgjør “Long Distance” følger de opp et indisk svindelselskap. Og ender opp i India.

—0—

HELT TIL SLUTT

Hvordan skal Norge digitaliseres? Vi har hatt workshop med tre av våre Regionale Partnere. Sammen leverer vi blant annet programmet Omstillingsmotor. Gjennom Omstillingsmotor fikk over 100 bedrifter i 2018 hjelp til eget kompetanseløft for økt konkurransekraft og vekst. Vi tilbyr skreddersydde arbeidssamlinger, rådgivning og andre former for tilpasset kompetanseheving, i regi av Norges skarpeste miljøer innen digitalisering og avansert produksjon. Innovasjon Norge gir støtte til ordningen, som leveres i samarbeid med iKubenSmart Innovation Norway og Kongsberg Innovasjon. Les mer på omstillingsmotor.no.

GOD HELG!

“For a list of all the ways technology has failed to improve the quality of life, please press three.”

-Alice Kahn

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.