Ukens Bits & Bytes

Gigantinvesteringer i maskiner som tenker som deg; den selvkjørende robotapokalypsen er utsatt igjen; sommerens aller beste om månen; og andre snakkiser og anbefalinger i ukens oppsummering av teknologiens verden.

Vi håper sommeren var god og teknologifri, og ser frem til en ny høst i teknologiens tegn. I Ukens Bits & Bytes vil vi i DigitalNorway fortsette å oppsummere de store bevegelsene i norsk og internasjonal teknologi ved å fremheve de gode tankene, store gjennombruddene og lure utspillene som driver debatten videre. Fortsett å sende oss tips og tanker. Men først, ukens sitat:

«Synes du FaceApp er skremmende. Bare vent til du hører om Facebook!»

-Wireds Brian Barrett setter den siste tidens FaceApp-hysteri i kledelig kontekst (se ukens leseliste under)

SNAKKIS 1

KOMMER DEN INTELLEKTUELLE DATAMASKINEN NÅ?

Smarte maskiner. Med en gigantinvestering på en milliard dollar fra Microsoft skal OpenAI – en lab for kunstig intelligens startet av Elon Musk og Sam Altman i 2015 – etterligne hjernen.

 • OpenAI håper å bygge det som heter artificial general intelligence, AGI (på norsk GKI) – en maskin som kan gjøre alt det en menneskelig hjerne kan gjøre. Altså at vi får en intellektuell maskin på linje med deg og meg, der det er umulig å vite om noe er gjort av menneske eller maskin.
 • Det er denne typen kunstig intelligens Torbjørn Eik-Nes i Accenture mener er helt fraværende i den norske AI-debatten: «’Best case scenario’ er at generell kunstig intelligens kan bidra til å løse de virkelig store utfordringene vi som mennesker står overfor. GKI kan for eksempel finne nye medisiner, løse våre klimautfordringer eller bekjempe fattigdom i fremtiden. Denne maskinen vil også være i stand til å ta høyde for samfunnsøkonomiske, teknologiske og politiske prosesser som vi mennesker ikke er stand til å gjøre på egen hånd.»
 • Regjeringen har bedt om innspill fra fageksperter og næringsliv i arbeidet med den nasjonale strategien for kunstig intelligens, uten at det er kommet innspill om generell kunstig intelligens.

Down, boy. Noen advarer at dersom man ikke er varsom, så vil det bli en katastrofe på en flere områder.

Ekstra lesestoff:

SingularityHub: Herfra til menneskelig kunstig intelligens på 4 (litt vanskelige) steg.

VentureBeat. Hvordan AI kan komplementere menneskelig kløkt.

Medium. Den store hvite robot-guden. Hva med koblingen mellom AGI og kampen for hvitt herredømme?

SNAKKIS 2

DEN EVIGE MÅNELANDINGEN

Med oss for alltid. Ingen som var relativt bevisste den lørdagen i 1969 kan glemme bildene og lydene fra den episke måneferden. Med unntak av NRK, som har visket sendingen fra arkivet. Heldigvis lar ikke de suverene artiklene og dokumentarene publisert de siste ukene oss glemme en eneste detalj.

 • CNN: Bjørge Lillelien, go home. “Well, man’s dream and a nation’s pledge have now been fulfilled. The lunar age has begun. And with it, mankind’s march outward into that endless sky from this small planet circling an insignificant star in a minor solar system on the fringe of a seemingly infinite universe.” Den legendariske ankermannen Walter Cronkite behersket kunsten å sette ord de store øyeblikkene.
 • Orlando Sentinel: Det krevde 4000 forskere, ingeniører og teknikere til å taklet det uoverkommelige: Få en romfarkost til å bryte fri fra atmosfærens jerngrep, komme seg ut i rommet, og derfra med knappenålsnøyaktighet lande på det vi nå vet er månens sandete overflate. Her er noen av historiene.
 • The Atlantic: En liten kontrovers om Neil Armstrongs gigantiske sprang. For når, nøyaktig, satte astronauten sin fot på månen? Ingen som vet.
 • New York Times. “Rett før The Eagle landet, ankom et romvesen stuen vår. Inntil Apollo 11 hadde ikke familien vår TV. Men den helgen ble vi en del av resten av planeten». Mathew Purdys fine essay om hvordan teknologien fikk mennesket til månen, og TVen inn i stuene.
 • Popular Mechanics. Slik ble månelandingen filmet. Et minikamera og bittelitt strøm fraktet klare bilder 384.000 kilometer av gårde.
 • City Lab. Det er 50 år siden Apollo 11 puttet mennesket på månen. Hvorfor ble vi ikke og bygget en mer permanent månebase? (Hint: Hvorfor bygger vi ikke hytter på Antarktis?).
 • The Guardian. Uten disse kvinnene kunne ikke menneskeheten satt sine føtter på månen.
 • Popular Mechanics. Don’t stop denying. Slik er det å være en månekonspiratoriker i 2019.
 • The New Yorker. I internettets tidsalder lever konspirasjonene i beste velgående. Andrew Marants utforsker betydningen av å være skeptisk når vi nærmer oss vippepunktet for et totalitært sammenbrudd. (Podcast).

 

 

SNAKKIS 3

ROBOTAPOKALYPSEN ER UTSATT. IGJEN.

Den selvkjørende fremtiden er lengre unna enn bilmakerne lovet. Ford og andre selskaper sier industrien overvurderte hvor fort selvkjørende biler skulle innta veiene, fordi bilene sliter med å forutsi hva andre sjåfører og fotgjengere skal gjøre.

Stadig flere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver søndag. Hvis du liker dette nyhetsbrevet, anbefal gjerne andre å abonnere. Les mer i arkivet og del tips og tanker.

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET

“Hvis kunstig intelligens er så kraftfullt som mange sier, hvorfor ser vi ikke mer norsk kunstig intelligens?” og andre rykende ferske utspill om norsk digitalisering.

«Mange ledere i offentlig byråkrati har navigert hierarkiske strukturer og mangler digital organisasjons- og endringserfaring. Derfor blir det mest etter gamle-måten,» konstaterer dosent Helge Høivik (Khrono). «Skulle man startet i forbrukermarkedet ville vi vært i Silicon Valley, men i bedriftsmarkedet og med de industrikundene vi har så er det faktisk kanskje Norge som er det beste stedet å være», forteller Cognite-sjef Markus Lervik, som lever av å koble teknologi med industrikompetanse, som vi har mye av i Norge (E24). “Vi har kommet langt ved å sette strøm på papir. Nå må vi opp en divisjon», sier Nikolai Astrup, som tror norsk helseteknologi kan bli den neste store eksporten (TU). «Hvis kunstig intelligens kan trenes opp til å ha empati, vil interaksjonen bli mer naturlig og intuitiv. Men det kan ta tid før vi får maskiner med eq», tror Kaja Gilje Sekse (DN). «542 mennesker har de siste fem år druknet i Norge. ‘Ingen skal drukne’ er vår visjon. For å lykkes med dette, må en sterkere kultur for omstilling og nytekning etableres», skriver Redningsselskapets Rold Edmund Lund, som mener en digital kultur uten siloer er nøkkelen (Altaposten). – For oss er papirløs byggeplass egentlig så enkelt at du tar digitaliseringen ut på byggeplassen, sier Anett Andreassen i Statsbygg, som vil kvitte seg med arbeidere med tegninger i baklommen (Byggeindustrien). «Digitalisering kan åpne for dobling av avlingene hos mange av verdens fattige småskalabønder», sier Yaras Svein Tore Holsether og IBMs Hans-Henrik Merckoll (DN). Hvem er egentlig smart jordbruk smart for, spør forsker Egil Petter Stræte, som mener det kan være grunn til å stikke fingrene i jorda (Nationen). «Hvis kunstig intelligens er så kraftfullt som mange sier, hvorfor ser vi ikke mer norsk kunstig intelligens?» spør Anders Løland, og peker på 5 årsaker til at Norge ikke har lyktes med dette enda (DN). «Mens deepfakes kan være en gave til kunst og kultur, er de som pesten for alle som lever av tillit til sannferdig informasjonsformidling», mener Kjersti Løkens Stavrum, som sier vi går inn i en hundreårskrig (DN).

 

VERDEN I UTVALG

Emojienes fortreffelighet; farvel treningsstudio, hallo headset; den triste sannheten om søvndingser; og andre perler fra verdenslitteraturen.

1.
Wall Street Journal
Ja, du bør faktisk bruke emojis på jobb. En gang sett på noe lettvektersk, regnes emojis nå som tydeliggjørende og klar kommunikasjon, noe som utvikler en felles organisasjonskultur.

2.
Esquire
Michael Collins er Apollo 11s glemte astronaut. Han svevde rundt månen mens kollegene hans gikk på den. Og synes det er helt ok.

3.
Cold Fusion
Elon Musk-prosjektet Neuralinks såkalte brain machine interface (BMI) har vært med oss som ide en stund. Nå får vi en snititt på hva teknologien faktisk kan innebære (video).

4.
Tech Radar
Kan du komme i form i virtual reality? Farvel treningsstudio, hallo headset.

5.
Wired
Slik har en romvesen-jagende russisk milliardær investert en formue i å løse et av universets store mysterier. I over et tiår har forskere fundert på de kosmiske lysglimtene som utstråler energien til 500 millioner soler. Nå skal det bli andre boller.

6.
The Guardian
The Great Hack er Netflix-dokumentaren om Facebooks Cambridge Analytica-skandale. Carole Cadwalladr, som sto bak avsløringen, ser på hva som skjedde og hvorfor “overvåkningskapitalismen” er ute av kontroll.

7.
Washington Post
Panikken over den russiske appen FaceApp (den alle avisene advarer oss mot samtidig som de spør om vi kjenner igjen alle disse kjendisene som gamliser) er et tegn på den nye mistroen på nettet. For du har vel prøvd?

8.
McKinsey
Storskala automatisering er nå tilgjengelig for de som kan betale for det. Når teknologien kombineres med andre nye digitale verktøy spår McKinsey at operasjonelle kostnader kan reduseres med 30 prosent innen fem år.

9.
Wired
Synes du FaceApp er skremmende. Bare vent til du hører om Facebook!

10.
New York Times
Den triste sannheten om søvn-dingser og søvn-apper. Teknologijournalisten overvåket egen søvn i to uker med en Apple Watch og noe programvare. Det tok ikke fra ham nattesøvnen.

 

HELT TIL SLUTT

 • På DigitalNorways nettsider og community (meld deg inn nå!) finner du fortsatt mange gode saker om norsk og internasjonal digitalisering, skrevet av vår egen redaksjon og flere av våre eiere og partnere.
 • Har du en plan for automatisering og digitalisering i din bedrift? 19. august kjører Industrinavet i Trøndelag, Verdal Næringsforum, DigitalNorway og Proneo en 2 dagers workshop for beslutningstagere i trøndersk industri.
 • I samarbeid med Tekna inviterer vi til Digitreff den 20. august fra kl. 17.00, på Teknas takterrase på Ingeniørenes Hus. Her møter du nøkkelpersoner og eksperter fra DigitalNorways nettverk, som i tillegg til å holde innlegg er tilgjengelig for spørsmål, diskusjon, og en-til-en samtaler. Følg med på DigitalNorway Community for mer informasjon.

FORTSATT GOD SOMMER!

 

“We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.”

-Carl Sagan

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.