Ukens Bits & Bytes

Silicon Valleys badestampkultur jager kvinner ut av tech. Facebook rider igjen opp en storm. En manns kamp for å suge utslippene ut av luften. Her er ukens beste snakkiser og anbefalinger fra teknologiens verden.

Velkommen til Ukens Bits & Bytes! Mange gode likestillingssnakkiser denne uken, når velmenende folk bare bekrefter alle skjevhetene. Mark Zuckerberg setter også dagsorden, men vi tror ham ikke nå heller. Aller først, ukens sitat:

“I realized that certain things that I thought were impossible for someone my age aren’t impossible.”
 —14 år gamle Jackson Oswalt bygget en atomreaktor på lekerommet

SNAKKIS I
ÅRET DET BLE SÅ BRATT FOR KVINNER I TECH

Kvinner og tech er blitt fast tema på 8. mars. Konferanser, grupper og organisasjoner jobber for å få kvinner inn i realfag og programmering. Selv om det er flere kvinnelige entreprenører enn noen gang, er kvinner fortsatt ekstremt underrepresentert i tech. De tjener mindre, har det tøffere med å skaffe kapital og møter kulturelle barrierer som blokkerer veien til topps. Flere internasjonale saker er blitt snakkiser denne uken.

Året det ble så bratt. Faktisk var en gang dataprogrammering like mye kvinnens domene, skriver Clive Thompson i New York Times Magazine. Det endret seg i 1984.

 • På syttitallet var like mange kvinner interessert i kodingkarrierer, med en kvinneandel på informatikk på nesten 40 prosent i 1983.
 • Så kom datarevolusjonen hjem til oss. Hjemmemarkedet for PCer eksploderte og godt befestede kjønnsroller styrte guttene mot byggesett og datamanualer, mens jenter fortsatt hadde dukkene sine. Guttene hadde dermed mer kodingerfaring da de kom til universitetene, og fikk dominere feltet. I 2014 var bare 18 prosent av kodestudentene kvinner.

Mannskultur og nerdedyrking. Dramatiske lønns- og maktforskjeller har skapt en kultur for misbruk. Det kan forklare hvorfor nesten halvparten av kvinnene som jobber i tech forlater sektoren, mer enn det dobbelte av menn. I boken “Brotopia” forteller Emily Chang om hvordan Silicon Valley har skapt en mannskultur for tech som har spredd seg over hele verden:

 • Techindustrien skapte sin egen rekrutteringskrise da de for flere tiår siden satset på personlighetstester for å identifisere gode kodere: «De bestemte seg for at programmerere ikke likte folk. Disse testene ble ekstremt innflytelsesrike og har forsterket stereotypien av den antisosiale hovedsakelig hvite nerden som mange tenker på når de tenker på datamaskiner og grunnleggere av selskaper som Facebook.»
 • Til “CBS This Morning” utdypet Chang: «Så mye av forretningene i Silicon Valley skjer på utsiden av kontoret – på fest, på bar, i hotellobbyen. Noen ganger i badestampen. Det skaper en gråsone der kvinner settes i ubehagelige situasjoner, enten de er ingeniører i Uber eller entreprenører som henter penger».

Pinlige greier. Stor snakkis denne uken: Det velmente 60 Minutes-episoden om kjønnsgapet i teknologi, om hvorfor antallet kvinner som koder er på vei ned.

 • Problemet? Bare menn snakket i saken. Alle kvinnene havnet på klippegulvet, slik grunnleggeren av Girls Who Code, Reshma Saujani, skriver. 60 Minutes presterte å forsterke problemet det mente å belyse fordi produsentene ikke innså at de med sine gode intensjoner kunne være del av problemet.
 • The Atlantic fikk også pepper for en sak om CRISPR der kun 6 menn siteres til tross for at to av CRISPR pionerer er kvinner.

8 MARS-BONUS 1. Er Kolonial.no, Vipps, Skype og Tinder like viktig for frigjøringen av dagens kvinner som p-piller og vaskemaskin var for deres mødre?

8. MARS-BONUS 2. Tre norske kvinner er med når Forbes kåret de 50 viktigste kvinnene i teknologi i Europa: Christine Spiten, Karen Dolva og Anita Schøll Brede.


SNAKKIS II
FACEBOOK VIL BLI WECHAT

Igjen snakker alle om Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Onsdag publiserte han et essay om selskapets fremtid, der han tegner opp «en personvernfokusert visjon for sosiale nettverk». «Offentlige sosiale nettverk vil fortsatt være meget viktige i folks liv […] men fremtidens kommunikasjon vil skifte mot krypterte tjenester. Fremtidens Facebook vil derfor «lage en enklere plattform som fokuserer på personvern, først og fremst».

 • Legge til rette for privat kommunikasjon mellom folk og mindre grupper.
 • «Redusert permanens», med andre ord at innhold automatisk forsvinne á la Snapchat.
 • Beskjeder, videochat, transaksjoner og alle mulige tjenester som «krypteres hele veien».

Hmm. Har Zuckerberg som respons på alle personvernskandalene dratt i nødbremsen, grepet rattet og satt selskapet i revers? Neppe. Blir man ikke mistenksom når et selskap utfordrer sin egen forretningsmodell uten nærmere forklaring?

 • Noe fundamentalt mangler, mener Wired: «Zuckerberg sier lite om hvordan Facebook skal tilnærme seg deling av data og annonsering i den personvernfokuserte fremtiden. Det er tross alt flyten av data mellom Facebook og tredjeparter som har fått mediehaiene til å bite seg fast i selskapets bein.» Wired fikk intervjue Zuckerberg rett etterpå.
 • Les ikke for mye inn i omleggingen før vi ser hvordan det sosiale nettverket faktisk endrer seg, råder Bloomberg.

Ser østover. Igjen serverer New York Times den foreløpig mest treffsikre analysen av hvor Zuckerberg vil. Visjonen hans eksisterer allerede…i Kina.

 • Meldingsappen WeChat eies av internettgiganten Tencent, brukes av over en milliard kinesere til å sende personlige tekst-, audio- og videosamtaler, og er et unikt økosystem med eget betalingssystem som lar folk shoppe, spille, betale regninger og bestille frisørtimer fra appen. Mange kinesere lever nærmest sine liv på WeChat, som finansieres av andeler av hver transaksjon. Dermed bombarderes ikke brukerne med reklame, som på FaceBook.
 • En gang landet for billige kopier, er Kina i ferd med å bli en guide til fremtiden. I en video så god at nesten bare New York Times kunne gjort det, forklares WeChat og hvordan Kina endrer internett.
 • WeChats betalingssystem WeChat Pay ligner på Vipps med sine overføringer, oppgjør og betaling. Dette har ikke Facebook, noe kan forklare selskapets tanker om å utvikle en egen kryptovaluta.

Bekymringsmeldinger. Axios mener mange av Facebooks verste aspekter blomstrer i de usynlige rommene utenfor Facebook-moderatorenes kritiske blikk, og at en styrking av private gruppechats vil mate ekkokamrene der falske nyheter lever og vokser.

SNAKKIS III
EN MANNS LANGE KAMP FOR SUGE UTSLIPP UT AV HIMMELEN

Ideen om å suge karbondioksid ut av luften ble sett på som tullete, men ser ut som en stadig viktigere bit i å løse klimautfordringene, skriver James Temple.

 • For å unngå katastrofal global oppvarming må vi fjerne opptil 1 billiard tonn karbondioksid i løpet av dette århundret. Treplanting og rewilding er blant løsningene som diskuteres. Men det er lovende resultater i fangstmetoder som den utviklet av Klaus Lackner, som kan suge ut samme mengde karbondiksid på mye mindre områder.
 • Han har kjempet en ensom kamp i tyve år, men endelig fått mer oppmerksomhet fordi verden jobber for å kutte utslippene raskt nok. Ingen, inklusive Lackner, vet om planen vil virke. Kan vi lage nok maskiner til å faktisk bremse klimaendringene? Hvem betaler? Og hva gjør vi med det de samler inn?

BONUS. Utslippsfangende fortau og elektriske varebiler. De beste grønne oppfinnelsene for å bedre luftkvaliteten. 


Heldigvis finnes det forskere, journalister og andre som initierer dialog om teknologi, innovasjon og samfunnsutvikling slik at resten av oss kan fatte informerte valg. I Ukens Bits & Bytes deler vi noe av det beste vi finner. Hvis du liker nyhetsbrevet vårt, anbefal andre å abonnere her. Les mer i arkivet herDel tips og tanker med oss her.

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

GUD (globalisering, urbanisering og digitalisering) er stor og løsningen på det meste, inkludert avfolkingen av Nord-Norge (iTromsø). Men kan du ikke logge deg inn, er du ferdig! Det er tøffe tider for teknologiske dinosaurer i møte med reservasjonsløs digitalisering (iTromsø). For eksempel risikerer 160 lokalradioer risikerer å måtte legge ned – for å beskytte DAB-kanalene (Fremover), som forøvrig vet hvem du er (DN). Norske forbrukere tviler på at IoT-enhetene ivaretar datasikkerheten (Digi) og en ny rapport sier at Norge er et av de mest utsatte målene for dataangrep i verden (Digi). Heller ikke for superstjerner er det lett: DN spurte superstjernemedeier Nicki Minaj om Tidal-avsløringene i en uspektakulær video (DN). Så ille kan dette med AI gå at Norge anno 2029 kan være preget av borgerlønn og høy arbeidsledighet (Fædrelandsvennen). Har rett og slett begeistringen for digitaliseringsministerens AI-strategi snudd? Dekanene ved UiO vil ihvertfall bytte ut den nasjonale strategien for kunstig intelligens med en strategi for kollektiv og inkluderende intelligens (Khrono), og DLA Piper synes at skattepolitikk er mye viktigere enn en slik strategi (E24). En så sentraliserende kraft er digitaliseringen blitt at Senterpartiet er blitt selve antidigitaliseringspartiet (Dagens Perspektiv). Dette til tross for at smarte vestlandsbygder er blitt tema i EU-parlamentet (Firdatidend). For helt reservasjonsløs er digitaliseringen ikke: Norge ligger på tiendeplass i Europa over meldte avvik fra personvernlovgivningen, som ”betyr at GDPR virker” (DN). Og digitale forkjempere – som oss i DigitalNorway – har mye å glede oss over: Smart oppdrettsteknologi skal for eksempel bli en større eksportvare enn laks (ilaks). Og Calpros e-helseløsning fører til bedre pasientbehandling og er på vei ut i verden (Ny Teknikk). Målet er at flere offentlige instanser får både stilige og lønnsomme digitale systemer (E24). Næringsministeren mener sågar at digitalisering vil sette norske SMBer fri (Nettavisen), selv om han blir skremt når han sammenligner norske og asiatiske teknologistudenter (E24). Og selv om teknologi skapte klimakrisen, skal den også løse den. Statens klimainvesteringsselskap Nysnø putter 20 millioner kroner i sensorselskapet Disruptive Technologie (DN), og Tingenes internett gjør digitalisering og sirkularisering til to sider av samme fenomen: Den datastøttede gjenbruksøkonomien (DN). Så fortsett og prat. Vi har allerede en samtale med alle de tingene som får bygg til å fungere – og den samtalen har bare så vidt begynt (Ny Teknikk).

VERDEN I UTVALG
10 utvalgte artikler egnet til helge- og høytlesning

1.
Financial Times
Europas 100 digitale frontløpere. Gå berserk med denne definitive kåringen av saftige digitaliseringscase, inkludert én norsk: AutoStore.

2.
New York Times Magazine
AI-dietten. Glem myndighetenes pedagogiske matpyramider. Lag en algoritme som forteller deg hvordan du skal spise. En god diett må være individuell, og AI kan gjøre jobben.

3.
The Ringer
Et velv av fintech-apper for sparing, investering og kreditt markedsføres mot unge folk. Men de kan være både ubrukelige og invaderende.

4.
INC Magazine
Elon Musks idiotiske løgn om smarte biler. Hvorfor hevder han at førerløse biler er rett rundt hjørnet når det åpenbart ikke er tilfelle? Teknologien trenger noen kvantesprang med utvikling først.

5.
Technology Review
Smarte biler kjører deg med større sannsynlighet ned hvis du har mørk hud. 5 prosent høyere sannsynlighet, faktisk.

6.
Fast Company 
Den virkelige grunnen til at Facebook og Google ikke endrer seg. Overvåkingsøkonomiens fremste herrer har avlet frem en mutasjon av kapitalismen som gjør dem uinteresserte i å gjøre noe med alle skandalene.

7.
OneZero
Vi designer allerede babyer. Godt skrevet av Emily Mullin om hvordan utvidet gentesting av embryoer representerer en ny æra i familieplanlegging. Men hvor langt bør teknologien gå?

8.
New Scientist
Back versus AI-Bach. Vil konsertgjengere kunne høre forskjell den virkelige mesteren og den AI-lærte studenten?

9.
The Guardian
Kan roboter gjøre oss til bedre mennesker? Maskinene skriver musikk og slår oss i sjakk og Go. Men fremveksten av kunstig intelligens burde inspirere håp så vel som frykt, sier Marcus du Sautoy.

10.
Forbes
En ny kvinnelig techmilliardær er et sjeldent funn i Silicon Valley. Møt Safra Katz.

UKENS PODCAST

Witty: Women In Tech Talk to Yaz. Festlig podcast om kvinner som disrupter teknologiverden. Vertinne Yasmin Alameddine har morsomme, dønn ærlige samtaler med gjester som deler historier om hvordan de oppdaget teknologi, industriens utfordringer og tanker om de siste teknologinyhetene. Gode råd som “Prøv å ikke føde på scenen” og “Slik deler du intellektuelle betraktninger om Kim Kardashian”.

HELT TIL SLUTT

 

GOD HELG!

 

“It has become appallingly obvious that our technology has exceeded our humanity.”

-Albert Einstein

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.