fbpx

Ukens Bits & Bytes

Bruker blod til å gjenskape ansikter. Den hemmelige CRISPR-rapporten. Kinas mange skumle hensikter. Velkommen til Bits & Bytes, vårt ukentlige vanningshull for tørste teknologikameler.

Denne uken ser vi til Kina. Dessverre. I sak etter sak demonstrerer supermakten teknologiens to ansikter – noe som preget ukens snakkiser. Samtidig fortsetter vi lanseringen av vår nye proptech-gruppe i Digital Norway Community med relevante videoer og artikler. Men før vi går i gang, ukens sitat:

«Jeg trodde det var åpenbart at jeg ikke mente han var pedofil».
—Elon Musk sier til dommeren i en ærekrenkelsessak at han ikke mente den britiske dykkeren Ben Upsworth var pedofil da han kalte han «pedo guy» på Twitter (via The Download).

SNAKKIS 1

KINA BRUKER DNA FOR Å GJENSKAPE ANSIKTER 

Tvilsom kreativitet. Kinesiske forskere kjører hardt å bruke DNA-prøver til gjenskape en persons ansikt. Forsøkskaninene: De bruker blodprøver fra uighurer, den muslimske minoriteten som særlig New York Times har dokumentert systematiske overgrep mot.

  • Teknikken kalles DNA fenotyping. Den analyserer gener assosiert med egenskaper som arv, hudfarge og øyefarge for å predikere hvordan opphavet ser ut. Foreløpig er ikke bildene gode nok til å positivt identifisere folk – selv om noen hevder det.
  • Mange tror Kina vil bruke DNA fenotyping som enda et våpen i arsenalet mot Uighurene. På lang sikt kan teknikken lenkes til masseovervåking og systemet for ansiktsgjenkjennelse som som Kina bygger.

Den britiske forskeren Darren Byler forkset på Uighurene i Kina i 8 år og så hvordan teknologi ga helt nye muligheter – før det ble en felle.

SNAKKIS 2

NY MOBIL? SKANN ANSIKTET DITT HER, TAKK 🙂

Jasså er det deg? Kinesere som vil ha nytt SIM-kort eller registrere seg for nye mobiltjenester må nå skanne ansiktene sine. Dette i henhold til en ny lov som trådte i kraft denne uken. Myndighetene sier at loven skal «beskytte borgernes rettigheter i cyberspace».

Hva føler kineserne selv? Det er tegn på økt uro over bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi i Kina.

SNAKKIS 3

SPIONEN SOM HERMET MEG

I krig og fred. Kvanteteknologi kan endre krigføring gjennom ultrasikker kommunikasjon, radar som kan oppdage ‘stealth’-fly og nye navigasjonssystemer.

Kvantedragen kommer. En ny rapport denne uken hevder at Kina strekker forspranget sitt ved å utdanne kinesiske forskere ved vestlige forskningsinstitusjoner.

  • I sentrum for strategien er Jian-Wei Pan, som ifølge rapporten kalles «Kvantens far» i Beijing.
  • Rapporten beskriver forholdet mellom ved det kinesiske USTC-universitetet og flere vestlige institusjoner, og forholdet mellom USTC og kinesisk forsvarsindustri.

Bevisene virker tynne. Men det anstrengte forholdet mellom USA og Kina blir uansett ikke ebedre av dette.

  • Forskere på begge sider avfeier anklagene og advarer mot å stenge ned det vitenskapelige forholdet de har brukt karrierene på å bygge opp.

SNAKKIS 4

DEN HEMMELIGE CRISPR-BABY-RAPPORTEN

Technology Review fikk tidligere i år hendene på to upubliserte manus som beskriver hvordan kinesiske forskere skapte verdens første genredigerte babyer, som ble født i fjor. De er holdt hemmelig til nå, når Antonio Regalado i Technology Review har offentliggjort utdrag.

  • «Birth of Twins After Genome Editing for HIV Resistance” er på 4,699 ord og er skrevet av He Jiankui – den nå famøse biofysikeren som ‘skapte’ tvillingjentene.
  • Et annet manus beskriver kinesisk laboratorieforskning på embryoer til både mennesker og dyr.

TR viste manusene til fire eksperter, som opprettholder verdens nærmest unisone fordømmelse av He. De mener han ignorerte etiske og vitenskapelige normer.

SETNINGER TIL MORGENMØTET

“Facebook gjør mye bra…men er det parfyme på bæsj?” . Selv om Facebook gjør mye for å stoppe og blokkere innhold som bryter reglene, så er plattformgiganten fortsatt en propagandamaskin, mener Joachim Lund (Aftenposten).

“Det er ikke greit i det hele tatt – det er svært problematisk”. Digitaliseringsminister Nikolai Astrup er bekymret for misbruk av «deepfake» (Teknamagasinet).

“Maktubalansen i den digitale økonomien vokser, og det er kontrollen over nordmenns data og norske selskapers fremtid som ligger i potten”. Tinius-styreformann Ole Jacob Sunde mener Norge er i ferd med å bli en digital tilskuer og vil vite hvorfor vi ikke gjør en helhetlig vurdering av nasjonens interesser i den digitale økonomien (Aftenposten).

“Norge står i fare for å sakke akterut i den digitale utviklingen i offentlig sektor. Manglende mekanismer for koordinering og nødvendig lederskap til å følge opp vedtatte strategier er bekymringsfulle hindringer”. Andreas Sinding Aasen i Devoteam mener dagens strukturer hindrer digitaliseringen av det offentlige (Digi).

“Regjeringens nye læreplan er et godt utgangspunkt for å skape en moderne skole der kunnskap, skaperglede og forståelse er vektlagt”. Men Tekna Realistene mener fortsatt Regjeringen har en vei å gå (Khrono).

“Vi ser konturene av et digitalt klasseskille”. Redaktør Ingeborg Volan lurer på hvor det digitale sikkerhetsnettet er (DN).

“Det er lyse utsikter for innovative teknologibedrifter i Europa. Men Kina og USA har to vekstingredienser vi ikke har: Hypervekst og felles språk”. Anne Worsøe mener Europa er et bra nabolag (DN).

VERDENS BESTE TEKNOLOGIARTIKLER

Perler fra ukens teknologilitteratur

1.
Vice
Grusomheter, knivstikking og barneporno. Hvorfor Facebook-moderatorer saksøker selskapet for traumatisering.

2.
McKinsey & Company
Hvordan teknologi kan forbedre pasientopplevelsen. Slik Tencents Alex Ng ser det.

3.
The Daily Beast
TikTok sender data til Kina? En student i California saksøker den kinesiske megatjenesten fordi hun mener den samlet inn data om henne fra videoer hun ikke en gang hadde postet og sendte til kinesiske servere.

4.
New York Times
Ingen er bestandig – ikke engang på nettet. Annalee Newitz gjør alt hun makter for å forestille seg et bedre internett. Vi må forberede oss på livet etter sosiale medier.

5.
ZDNet
Hackerens tiår. Her er det siste tiårets mest oppsiktsvekkende datainnbrudd, cyberangrep og malware-bølger.

6.
Monday Note

Slik bygger du et selskap på 1-2-3-4-5. Denne artikkelserien tar for seg hvordan startupen Done ble skapt – fra den aller første ideen til det endelige produktet – med de beste og verste øyeblikkene underveis.

7.
Andreessen Horowitz
Podcast: Disse ideene og menneskene bygger merkevare. Mange teknologigründere tror storartede ideer selger seg selv. Men de trenger faktisk PR. Ironisk nok er PR usynlig fra utsiden. Hvordan funker det?

8.
VOX
Podcast: Slik har teknologi endret scenekunst til det bedre. Deborah Rutter ved John F. Kennedy Center for the Performing Arts snakker med Kara Swisher.

9.
CNBC
Kirurger ser på Youtube for å lære nye prosedyrer. Titusenvis av videer ligger ute. Videoene er ikke kvalitetssikret.

10.
The Verge
Slik avslører du falske greier på nett. Vi er alle mottagelige, spesielt når det passer så fint inn med verdensanskuelsen vår.

HELT TIL SLUTT

-I en fysisk butikk har dei fleste lås på døra, og kanskje til og med gitter som dei dreg ned når dei går for dagen. Mange gløymer at dei må ha lås på døra, alarm på varene og gitter framfor porten også på nett, seier Elisabet Haugsbø, etisk hacker i DNV GL.

HA EN GOD UKE!

So much technology, so little talent.

–Vernor Vinge

Stadig flere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver uke. Hvis du liker dette nyhetsbrevet må du gjerne anbefale andre å abonnere. Les mer i arkivet eller del tips og tanker.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.