fbpx

Ukens Bits & Bytes

Hva robothundene i Norskehavet kan gjøre; lokasjonsdata - den nye norske gullgruven; Snøhetta-huset som går verden rundt. Og andre snakkiser i ukens oppsummering fra teknologiens verden.

Dette er et ukentlig nyhetsbrev med de mest spennende tingene vi har lest om hvordan teknologi påvirker livene våre. Abonnerer du ikke allerede? Gjør det her. Mye spennende norske nyheter å gripe tak i denne uken, men først ukens sitat:

“Disse selskapene har gått fra å være selskaper med kommersielle interesser til å bli de facto utenrikspolitiske aktører.”

-Kasper Klynge, verdens første ambassadør til teknologiindustrien, forklarer New York Times hvorfor Danmark sendte ham til Silicon Valley.

SNAKKIS 1

INNSIKT I OFFLINEVERDEN ER GULL VERD PÅ NETT

Lokasjonsdata lokker. Telia skal bruke plattformen til norske Unacast til å bruke sine store mengder anonyme lokasjonsdata om hvordan folkemengder beveger seg.

Med en smarttelefon i hver lomme produseres det enorme mengder data om hvordan vi lever. IoT, lokasjonsdata, lokasjonsintelligens, stordata: Hva enn du kaller det er det vanskelig å ikke se mulighetene på tvers av industrier, i det presis, sensordrevet data tar førersetet.

Alt som gjenstår er å kommunisere hvor bra alt dette blir for oss forbrukere.

SNAKKIS 2

NORGE TAR IMOT ROBOTHUNDER

Robotene kommer. “Boston Dynamics roboter er klare til å forlate laboratoriet – er verden rede?” spør The Verge.

Ja, svarer Aker BP, som denne uken annonserte at to robothunder av typen Spot skal gå rundt og lese av instrumenter på produksjonsskipet til oljefeltet Skarv.

Det var i mai i fjor at Boston Dynamics endelig – etter en lang rekke morsomme videoer – faktisk skulle sende Spot på markedet (men ikke den berømte humanoide roboten Atlas). Spørsmålet er: Hva kan Spot faktisk gjøre?

BONUS.

SNAKKIS 3

DET NORSKE HUS REDDER VERDEN

Dette liker verden. Et nytt kontorbygg i Trondheim følger en mal prosjektpartnerne håper skal hjelpe Smart City-bevegelsen å besvare klimaspørsmålene. Det finnes nærmest ikke den livsstilsbibel som ikke har omtalt prosjektet allerede.

“Energipositive bygg er fremtidens bygg. Designindustriens mantra bør ikke være ‘form følger funksjon’, men ‘form følger miljø'”, sier Snøhetta-sjef Kjetil Trædal Thorsen.

Stadig flere vil ha ukens største snakkiser og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen hver søndag. Hvis du liker dette nyhetsbrevet, anbefal gjerne andre å abonnere. Les mer i arkivet og del tips og tanker.

SETNINGER TIL MORGENMØTET

“Du kan velge å ikke ha en Facebook-profil, men du kan ikke velge bort å ha et fjes”, og andre rykende ferske utspill om og med norsk digitalisering.

“Du kan velge å ikke ha en Facebook-profil, men du kan ikke velge bort å ha et fjes”, hevder Ida Aalen, som påpeker at etterlyser muligheten til å forsvinne i mengden tross ansiktsgjenkjennings-teknologi (DN). Private aktører aldri vil tjene penger på å strekke fiber innerst i Brekkom eller Venabygda”, konkluderer Hilde Trosvik (SP) og mener Norge, som både verdens rikeste land og medlem FN bør ser på internett som en menneskerettighet. (Nationen). “Det er galskap at et lite land skal måtte involvere tre forvaltningsnivåer for å gi folk fibernett”, mener Gudbrandsdølen (GD).“Digitale plattformer bidrar til å skape nye bedrifter, arbeidsplasser, mangfold og vekst – og må derfor primært sees på som en mulighet til å gjøre noe bra”, sier Håvard Bungum og Kristian Gulli Larsen, som synes problematiseringen av plattformøkonomien går over styr (Shifter). “Litt dyrere diesel og litt billigere hydrogen så er vi der”, sier Anstein Aa om hva som skal for at hurtigbåter med nullutslipp også skal være besparende (TU). “Den kinesiske modellen for etikk og dataforvaltning lager bedre AI enn vår, og dette tvinger oss inn i et digitalt dilemma. For hva har vi egentlig å stille opp med i utviklingen, når grunnverdier som personvern settes på spill?” spør Inga Strümke og Leonora Bergsjø (Dagbladet). “Administrerende direktør i Digital Norway Tor Olav Mørseth har rett når han roper ut: vi vil ha mer helsedata! Nå!” skriver John-Arne Røttingen og Christine Bergland, som mener at liv går tapt fordi  prosessen for å bruke helsedata til forskning er komplisert og tungvint (DN). “Elbuss-satsing kan koste oss fremtidens løsninger” skriver Gunnar Eskeland og Malin Arve ved NHH, som mener vi ikke vil se fremtiden for bare buss (DN). “Jeg undrer, er det beviser for at elevene lærer bedre med skjermen enn boka?” spør lektor Liv-Tone Nilsen, og undrer vel egentlig ikke så mye som hun gir uttrykk for (Dagbladet). “Oppgraderte vannkraftverk, pumpekraftverk, eksportkabler og fornuftig strømprising kan bli Norges beste bidrag til energiskiftet, hjemme og i EU” mener Even Bakke i Besteforeldrenes klimaaksjon (DN). “Er livet som småbarnsforeldre en eneste lang motbakke?” spør TU. Det måtte jo komme: el-barnevognen.

VERDENS BESTE TEKNOLOGIARTIKLER

Danskenes ambassadør til Silicon Valley sliter; AI’en som er smartere enn en åttendeklassing; døgenikten som hacket en million dingser. Og andre perler fra ukens verdenslitteratur.

1.
New York Times

Er du smartere enn en åttendeklassing? Et gjennombrudd for AI: For første gang har en kunstig intelligens stått på en naturfagprøve i 8. klasse. Den forstod språk og etterlignet skolebarns logikk og beslutninger. (For fire år siden strøk samtlige 700 deltagere).

2.
Forbes
Come on over to the dark side. I kampen mot hackerne må noen lefle med den mørke siden for vår alles skyld. Det er et farlig spill, men det finnes en måte den gode siden kan holde seg i ledelsen på.

3.
The Atlantic
Snart i en krig nær oss: Roboter som dreper. Morgendagens kriger blir raskere, mer høyteknologiske og mindre menneskelige enn før. Velkommen til en ny æra av maskindrevet krigføring. Ikke den første artikkelen om temaet, men denne er bra.

4.
The Economist
Innovasjon om innovasjon. Det er mer enn et buzzord selskaper bruker for å virke dynamiske. Men hva betyr det egentlig? Kan det studeres som en vitenskap om fremskritt? Kan det hjelpe fremtidens innovatører? Kenneth Cukier er vertskap for denne podcasten.

5.
VOX
Du vet den “Right there! Zoom in! Ehance!”-funksjonen etterforskerne bruker i tv-seriene for å gjøre sinnsykt kornete overvåkingsbilder utrolig tydelige? Det er blitt virkelighet nå. Slik har AI lært å fylle inn detaljer i ansikter.

6.
Daily Beast
Slik hacket en døgenikt en million dingser. Tenåringen bak det nå famøse Satori botnet ble med i et nettsamfunn som hadde det kult med utnytte svakheter i Tingenes Internett. (Han så ikke så formidabel ut da han ble arrestert i pysjen).

7.
Vanity Fair
“Jeg er et fryktelig menneske”. Den episke kollapsen som gjorde slutt på Travis Kalanick. På høyden av Ubers PR-mareritt måtte noen fortelle sjefen at han forgiftet selskapets merkevare. Det gikk virkelig ikke bra, og den onde spiralen var i gang.

8.
New York Times
Verdens første ambassadør til teknologiindustrien. Danmark har utnevnt Casper Klynge til å representere i Silicon Valley som om det var en supermakt. Utfordringene han møter viser hvordan små land – altså som Norge – strever med å påvirke store selskaper.

9.
Fast Company
Slik motvirker du ulempene ved fjernjobbing. For det er ikke bare solskinn og joggebukser, nemlig. Det er flere utfordringer med samarbeid, produktivitet og følelsesliv.

10.
The Week
Hvorfor Tesla ikke er fremtiden. Elbilen er en evolusjon. Men det vi trenger er en revolusjon.

HELT TIL SLUTT

Også denne uken finner du på DigitalNorways hjemmeside rykende ferske case om hvordan norske bedrifter går frem for å benytte muliggjørende teknologi, og en rekke digitale nyheter fra våre innholdspartnere og eiere:

23 oktober: I samarbeid med Vitenskapsakademiet inviterer DigitalNorway til møte om hvilke gevinster AI kan gi ved bedre utnyttelse av kraftnettet. Møtet er gratis og åpnet for alle interesserte. Les mer her. Meld deg på her.

GOD HELG!

 

“If it keeps up, man will atrophy all his limbs but the push-button finger. “

-Frank Lloyd Wright

 

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.