Ukens Bits & Bytes

Norge er under angrep. Techselskapene er på randen av borgerkrig. Billy-Bokhylle-as-a-Service. Her er ukens beste snakkiser og anbefalinger fra teknologiens verden.

Velkommen til Ukens Bits & Bytes. En normal uke i teknologiens verden, mye drama, litt bekymring, noen gjennombrudd. Ukens sitat:

“I told him, ‘It’s all public information, but there is somehow a point at which aggregation of too much public information begins to feel like an invasion of privacy.’ So ‘invasion of privacy’ was actually in the very first email that I wrote to Mark Zuckerberg in 2004 in response to the first glimpse of the prototype.”

—Harvard-professor Harry Lewis til The Atlantic om reaksjonen da student Mark Zuckerberg fortalte om ideen til Facebook (via The Download).

 

SNAKKIS I
NORGE UNDER ANGREP: 
HISTORIEN OM OPERASJON CLOUDHOPPER 

Teknodrama på norsk. Visma ble utsatt for det etterforskere mener var et angrep fra Kina.

Mer om angrepet. Visma var et av flere mål – deriblant to ikke navngitte amerikanske virksomheter – for angrepet som fant sted mellom november 2017 og desember 2018.

 • Den utpekte kinesiske hackergruppen for “Operation Cloudhopper” heter APT10/Stone Panda. De angriper skyselskaper fordi de hvis de lykkes så kan de ta kundene deres i samme slengen.
 • Det amerikanske justisdepartmentet har tidligere anmeldt to kinesiske hackere som angivelig er knyttet til gruppen.
 • Kinesiske myndigheter avfeier at er involvert i cyberinnbrudd.

Litt dypere? Svenske Tech World har lest hele rapporten og gjengir hvordan angrepet skjedde.

Enda dypere? Technology Review forklarer 5 cybertrusler som bør bekymre oss i 2019.


SNAKKIS II
DEN TREDJE VERDENSKRIG – ELLER BUSINESS AS USUAL?

 • Det varte bare et øyeblikk: Apple sparket ut folk som jobbet hos Google og Facebook fra en utviklerplattform fordi de tøyde strikken.
 • Det var bare den siste krangelen mellom fire av de største techselskapene: Apple, Google, Facebook og Amazon.
 • De holdt seg til eget kjørefelt mens de ble giganter. Nå støter de stadig borti hverandre med ambisjonene sine.

Google-formann Eric Schmidt snakket om krigen for 8 år siden. Fiendtlighetene illustrerer hvor fullstendig og komplisert forholdet mellom teknologigigantene er. The Information mener at “æraen for statsmenn i big tech er over“.

Bakgrunnen. Etter at Apple sparket ut Facebook kom det frem at Google drev med det samme. Vrient. Google betaler Apple milliarder av dollar for at søkemotoren er førstevalget på alle Apple-produkter.  Dermed ble utestengelsen kortvarig. Det er noen av bindingene:

 • Facebook og Amazon distribuerer appene sine i Google Play og Apple Store.
 • Google, Facebook og Apple selger produktene sine på Amazon, selv om alle krangler med Jeff Bezos.
 • Google og Amazon konkurrer innen blant annet skytjenester og annonser.
 • Amazon har sluppet Android-baserte produkter i egen butikk, heller enn å bruke Googles. De konkurrerer på smartassistent-markedet.
 • Amazon og Apple krangler om alt mulig, men nå er plutselig Amazons Prime Video på Apple TV, og Amazon selger flere Apple-produkter igjen.
 • Google og Facebook deler verdens onlineannonsemarked mellom seg, og konkurransen maskeres delvis av den gedigne veksten. Samtidig har Google ligget veldig lavt mens Facebook har gått gjennom skandale etter skandale.

Axios konkluderer: “Krangling vil overskygge samarbeidet, særlig ettersom hver av de fire selskapene prøver å overbevise lovgivere om at det det er de andre som trenger regulering.

Vil du lese mer? Tyske lovgivere forbød nettopp hele Facebooks annonseplattform i Tyskland, på bakgrunn av “misbruk av markedsmakt”.

 


SNAKKIS III
BILLY-BOKHYLLE-AS-A-SERVICE: 
DELINGSØKONOMIENS NESTE SKRITT?

New wrapping. Noen kaller det KaaS (Kitchen-as-a-Service) eller BBaaS (Billy-Bokhylle-as-a-Service). Slik blir det når Ikea kaster seg over delingsøkonomien. Denne uken kunngjorde møbelgiganten at de skal lease ut møbler via «skalerbare abonnementsløsninger». Pressen kaller det selvsagt «Netflix for møbler».

 • Fortune spør om delingsoptimismen til Ikea er pynt: «Er WeWork en ny modell for arbeid eller bare en utleier pyntet med fancy begreper? Kan IKEAs nye plan ende opp som de tvilsomme leie-for-å-eie-oppleggene som beriker seg på lavinntektsnabolag…?»

Sirkulærøkonomien så klart. Ideen er å redusere avfall og være grønnere. «Når leasingperioden er over leverer du møblene tilbake og så kan du lease noe annet. Og istedenfor å kaste det kan vi pusse det opp og selge dem igjen, og dermed forlenge produktenes livstid», sier IKEA-sjef Torbjörn Loof til Financial Times.

 


Heldigvis finnes det forskere, journalister og andre som initierer dialog om teknologi, innovasjon og samfunnsutvikling – slik at resten av oss kan fatte informerte valg. Vi dele noen perler hver uke i Bits & Bytes. Anbefal gjerne kolleger og venner å abonnere på dette nyhetsbrevet her.
Del tips og tanker – send en epost.

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

Vi må jo ikke glemme det gamle Norge bare fordi vi bygger det nye Norge, sier en IBM-sjef (Adressa). Likevel klarer bare en av fem norske ledere og kommunikatører å forklare hva AI er (Shifter). Da er det bra at Regjeringen endelig er i gang med nasjonal strategi for kunstig intelligens (DN). Norge kan ta en digital lederrolle, forsikrer digitaliseringsministeren (Tekna). Bare ingen stjeler hemmelighetene våre: PST peker på Kina og Russland som cybertrusler, og ber myndighetene holde et øye med Huawei (NRK). Kina ber Norge unngå å være latterlige og tar avstand fra cyberspionasje (Kinas ambassade). Men det var kanskje før norske Visma ble forsøkt hacket og granskerne pekte på…Kina (Aftenposten). Forsvaret og Statsbygg frykter dessuten at nye strømmålere kan avsløre militære hemmeligheter (TU). Men alt er ikke svart: Norske oppstartsbedrifter kom på pallen i Kinas største innovasjonskonkurranse (Innomag). Mens andre land får invadere oss i fred: Netthandelgiganten Amazon etablerte seg i Norge samtidig som James Bloodworth lanserte boken sin om de begredelige arbeidsforholdene i Amazon på norsk (DN). Á propos trivsel, så tester Posten og Telenor en tjeneste der postbud besøker folk som har behov for besøk (Innomag). Økende standardisering og større sikkerhet gjør at intelligente transportsystemer frister mange (CW). Mens for deg som sverger til sykkelen lar norske Bikefinder deg spore den når de blir stjålet, med Stordalen på laget (DN). Vi feier også at internett fyller 30 år – mens noen av dens fremste innovatører og kritikere nå gjør ting som å bygge orgler (CW). Det er ikke så rart, så lenge det oppstår  store misforståelser om bleiesensorer! (Sykepleien). Heldigvis har EU vedtatt nye rettigheter for forbrukere som kjøper digitale tjenester og innhold, som vil gjelde også i Norge, bleiesensorer og alt (DN). Mito.ai forstår forskjellen på apple og Apple (Shifter). Digitalisering, sensorer og tingenes internett har faktisk inntatt hele verdikjeden også i treindustrien (Treindustrien).  For eksempel var denne ti år gamle plankefabrikken gått ut på dato. Nå grunner tre sprøyteroboter 200 meter plank i minuttet (TU).

VERDEN I UTVALG
10 utvalgte artikler egnet til helge- og høytlesning

1.
Motherboard.
Stor snakkis: Hundrevis av dusørjegere hadde tilgang til geolokasjonsdata fra de store teleoperatørene.

2.
Wired
.
Verden kan lære en ting eller to fra Frankrikes plan om å skattelegge Amazon, Facebook Google. Får du ikke med deg EU, gjøre det selv.

3.
New York Times.

Tech splitter arbeidsstyrken i to. Fascinerende innblikk i hvordan folk med høy utdannelse øker lønningene, mens de fleste forblir i lavtlønnede yrker uten klatremuligheter.

4.
Wall Street Journal
.
Slapp av og se på trærne. Kan virtual reality fjerne smerten ved barnefødsel? VR er på vei inn i fødestuen.

5.
DN.
Planet of the apps. Smarte indiske bønder erstatter mellommenn med apper og kunstig intelligens. Høyere pris får de også.

6.
The Verge/TechCrunch.
Spotify tjener penger! Helt sant. De trengte bare 96 millioner brukere først. Og i år regner de med å tape penger igjen.

7.
CNET
Tech helt borte fra Trumps tale. Ikke én om nettnøytralitet, persondata, 5G i State Of The Union-talen. Ingenting.

8.
Strategy + Business
På innsiden av Symantecs teknologitransformasjon. Godt case om en av Silicon Valleys mest fascinerende teknologiske reiser.

9.
The Conversation
Hvorfor bruker folk fortsatt faks? Altså, det er 2019. Likevel er faksen fortsatt sikrere, enklere og fin med innarbeidede vaner.

10.
Wired.
15 år senere og hva er Facebook? Husker du alle gangene Facebook gikk fort i svingene og ødela ting? Det er ikke bare et sted der en tredjedel av menneskeheten sjekker inn regelmessig, nemlig.

UKENS PODCAST

Sam Harris. I denne utgaven av podcasten Making Sense snakker Sam Harris med Jack Dorsey om dobbeltrollen hans i Square og Twitter, om Twitters betydning for journalistikk, hvordan Twitter suspenderer folk, argumentet for å sparke Trump agv plattformen, og mye annet.

UKENS VIDEO

MIT. Roboter har allerede erobret sjakk og Go. Nå kommer de for Jenga. Denne videoen fra MIT viser hvordan en robot spiller JEnga med forbløffende presisjon, og snart kommer til å bli bedre enn folk.

HELT TIL SLUTT

Vi i DigitalNorway søker ny kollega til en fulltid prosjektstilling som Innovation Project Manager.

Et grep alle selskaper bør ta er å kjøre hele ledelsen gjennom øvelser som tar inn over seg det nye konkurranseklimaet som oppstår i en digitalisert verden, sier Walter Qvam til Ledernytt. Og med det ønsker vi:

 

GOD HELG!

“Once a new technology rolls over you, if you’re not part of the steamroller, you’re part of the road.
-Stewart Brand

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.