Ukens Bits & Bytes

Finland viser verden AI-veien. Teknokrigen til nye høyder. Og hvilken Facebook-krise? Her er ukens viktigste snakkiser og anbefalinger fra teknologiens verden.

Velkommen til Ukens Bits & Bytes.

Den tidligere så kraftige teknologioptimismen som hjemsøkte vårt land har de siste årene latt seg dempe av nett-troll, falske nyheter, ekkokamre, valg-hacking, mektige techselskaper, personvernskandaler, jobbautomatisering – ting som tydelig viser at teknologien slår begge veier. Heldigvis finnes det forskere, journalister og andre som initierer dialog om teknologi, innovasjon og samfunnsutvikling – slik at resten av oss kan fatte informerte valg. Vi prøver å dele noen perler i Bits & Bytes. Men først, ukens sitat:

“AI would have the capacity to write a good song, but not a great one. It lacks the nerve.”
—Nick Cave om hvorfor musikk med personlighet fortsatt vil være en menneskelig greie..

SNAKKIS I
TEKNOKRIGEN ESKALERER – HVA GJØR NORGE?

Mer trøbbel for Huawei. USAs justisdepartment har åpnet to saker mot Huawei for industrispionasje, hvitvasking og bedrageri.

  • I den første er CFO Meng Wanzhou og et Hong Kong-selskap anklaget for bedrageri og omgåelse av handelssanksjoner mot Iran. Meng kreves nå utlevert fra Canada, der hun sitter arrestert.
  • I den andre saken er Huawei anklaget for å ha stjålet handelshemmeligheter fra T-Mobile.

Sakene er ikke nye. Men anmeldelsene kom på et kritisk tidspunkt i president Trumps handelsforhandlinger med Kina. Trump har attpåtil sagt at Meng kan brukes som forhandlingskort. Justisdepartementet har distansert seg fra Det hvite hus.

Det er blitt høy terskel for at kinesiske ledere besøker USA. «Slik er det vanskelig å drive internasjonale forretninger», som en kommentator sier.

Stadig flere land, inklusive Japan og Australia, ber lokale teleoperatører unngå Huaweis 5G-utstyr av frykt for kinesisk spionasje. Det har satt norske selskaper i en skvis. Telenor endrer ingen planer foreløpig.

Tysk Åpning. Deutche Telekom har foreslått en løsning: Et uavhengig sertifiseringslaboratorium som tester Huaweis (og andres) maskinvare og infrastruktur. Systemet ligner på et som allerede er operativt i Storbritannia.

SNAKKIS II
FACEBOOK-KRISE? HVILKEN FACEBOOK-KRISE?

Gråter hele veien til banken. Facebook publiserte strålende tall for fjerde kvartal. Inntekter bykset nesten 30% til $17 milliarder. Overskuddet vokste med 61% til nesten $7 milliarder og antall brukere vokste med 9% til 1,5 milliarder.

  • «Det er tydelig at alle Facebooks skandaler betyr forsvinnende lite utenfor de plaprende klassene», skriver Fortune. I den virkelige verden elsker millioner av mennesker å poste bilder av seg selv og katten.

Beholdt utbyttet selv. Ben Thompson, mannen bak den alltid langskrevne men ypperlige Stratechery, skriver om hvorfor Buzzfeed, Huffington Post og andre medier som har måttet sparke journalister i det siste – ikke minst norske – gjorde den fatale feilen å tro at Facebook ville bli redningen da Instant Articles ble lansert i 2015.

  • Facebook var bedre på annonser, og skulle dele overskuddet! Slik ble det ikke, for som Thompson sier: «Jeg tok helt feil om i hvilken grad Facebook ville hjelpe utgivere med å monetarisere Instant Articles.»
  • Buzzfeed har laget god journalistikk og har hatt masse trafikk. Men det spiller mindre rolle i en verden der Facebook og Google støvsuger inntektene.

Til værs. Facebooks aksje er opp 12% denne uken. Til tross for nyhetene om at selskapet betalte folk, inkludert tenåringer, for å la seg tracke, og attpåtil ble sparket ut av Apples App Store for å ha omgått personvernreglenes deres. (Nå har de fått lisensen tilbake). Zuckerberg hyret inn tre tidligere personvernforkjempere for å få problemet til å fordufte.

SNAKKIS III
FINLAND VISER VERDEN AI-VEIEN

Den inkluderende AI-revolusjonen. Siden et lite nordisk land ikke kan holde følge med AI-supermaktene Kina og USA prøver Finland en annen tilnærming – som kan få norske beslutningstagere til å kikke opp. Finland skal nemlig lære grunnleggende AI til 1 prosent av befolkningen – 55.000 finner. Deretter skal de pushe videre, som del av en plan om å etablere Finland i AI-verdenstoppen.

  • Myndighetene har i samarbeid med universiteter og private aktører rullet ut et nasjonalt nettkurs for ikke-teknologer. Foreløpig har mer enn 10.000 gjennomført. 250 selskaper har forpliktet seg til å trene alle sine ansatte.

Et demokratisk spørsmål. Det handler ikke bare om teknologiherredømme, men om selve kjernen i demokratiet, sier initiativtageren til kurset, teknologiprofessor Teemu Roos. Han vil gi velgere den nødvendige kunnskapen til å påvirke rollen ny teknologi skal ha i samfunnsutviklingen.

“Vi bruker AI som flaggskipprosjektet for et enda større rigg for digitalisering”, sier finansminister Ilona Lundström.

Hører du, Digitaliseringsminister?


Anbefal gjerne kolleger og venner å abonnere på dette nyhetsbrevet her.
Del tips og tanker – send en epost.

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

Stordalen krever at Facebook og Google skatter mer (DN). «Kunstig intelligens gjør det mer unikt å kunne noe maskinene ikke kan» (Shifter). Innen ti år vil de fleste nye norske bygg ha 3D-printede elementer (TU). Telenor endrer ikke 5G-planene til tross for Huawei (Inside Telecom). Spareroboter erstatter bankrådgivere i norske banker (DN). Deler ut 210 millioner kroner til åtte demoprosjekter av framtidens energisystemer (Samferdsel og infrastruktur). Dette norske møteromskameraet ser hvem som sitter i møtet – og om du har booket for stort rom (TU). Appen som skal hjelpe de småbedriftene å vokse (Innomag). Bøtene kommer: Datatilsynet med 1275 GDPR-avvik i 2018 (CW). På landets største sykehus får du knapt betalt med kontanter (ABC). AI-skeptiske norske ledere hindrer teknologisk utvikling (CW). 1,5 mill. norske passord lekket (Dagbladet). Kan Regjeringen smale digital-Norge? Mnja, kanskje (Cw). Huseier har ikke tenkt på strømpris siden han fikk solceller (DN).  Skal drive oppdrett på værutsatte steder (KSU). Slik får kraftverkene mest mulig strøm ut av vannet i demningene (DN). Små grep ga bedre kjøling av fisken (Fiskaren). Amerikansk it-gigant (Amazon) vil «overta» Norge (DN).

VERDEN I UTVALG
10 utvalgte artikler egnet til helge- og høytlesning

1.

Technology Review. Industrielle kontrollsystemer er fortsatt sårbare for cyberangrep. Mange systemer sender ubeskyttet data på kryss og tvers av nettet.

2.

The Verge. AI trenes opp til å stille diagnose på mental sykdom. Og viser hvor unøyaktig psykiatri er som vitenskap. (The Verge).

3.

New York Times. Trump vil gjerne, men en bitteliten skrue illustrerer hvorfor en iphone aldri vil bli laget i USA. Ingen matcher Kinas kombinasjon av skala, kunnskap, infrastruktur og pris.

4.

Science/IEEE. Hundre ganger raskere. En ny sci-fi-aktig 3D print-teknikk lar en lysprosjektor risse objekter inn i fotosensitiv gelé (med video). Geleen stivner der lyset treffer og gjør at du kan lage intrikate små gjenstander på minutter.

5.

Wired/Recode. Big Tech, møt Big Brother. Retten til privatliv begynner å se gammeldags ut. Google, Amazon og Facebook brukte dessuten store penger ($48 millioner) på lobbyister i fjor.

6.

Nature. Snart kan smarttelefonen din se rundt hjørner. Den nye algoritmen analyserer lys som treffer vegger. Veldig agentaktig.

7. 

CipherTrace. Hvor bedragersk er digital valuta-verden? Ganske bedragersk, ifølge denne nye rapporten, som sier tyver og hackere sikret seg 1.7 milliarder dollar fra fra kjøpere i fjor.

8.

Nieman Lab. 2009: Internett dreper (print-) journalistikk. 2019: Internett dreper (internett-) journalistikk.

9.

Benedict Evans. Amazons Alexa har vært en diger, imponerende og uventet bragd. Men virker den?

10.

Business Insider. Ikke undervurder verdien av fagfellevurdert forskning. Halvparten av dagens enhjørninger i helseteknologi har ikke publisert solid forskning. Har vi et nye Theranos på gang?

UKENS PODCAST

TU. Digitalisering gjør gjødselen mer effektiv. Alle jorder er forskjellig. Pål Stormorken snakker om hvordan Yara er blitt verdensledende på ny landbruksteknologi. Vil du vite mer? Les vårt eget intervju med Stormorken her.

UKENS VIDEO

Tech Crunch. Wanna Kicks fra Hviterussland bruker AR så du kan se hvordan de nye joggeskoene faktisk ser ut på føttene dine. Du kan ta dem med på tur til og med. Smart.

HELT TIL SLUTT

Digitalisering – nå eller aldri? DigitalNorways styreleder Walter Qvam ​holdt et innlegg på Norges Tekniske Vitenskapsakademis Teknologiforum i november – nå ute på YouTube.

Sammen med blant annet Kongsberg Innovasjon leverer DigitalNorway programmet Omstillingsmotor. 5. februar er vi sammen i Drammen for å fortelle om hvordan vi bistår selskaper til å få et digitalt løft. NB! Kun 50 plasser – meld deg på i dag til rune@bedriftsplassen.no

 

GOD HELG!

“The trouble with programmers is that you can never tell what a programmer is doing until it’s too late.”

-Seymour Cray

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.