Ukens Bits & Bytes

My way or the Huawei i Barcelona. En helt egen 'AI-lash' seiler opp. Og har du glemt å ta backup av livet ditt? Her er ukens beste snakkiser og anbefalinger fra teknologiens verden.

Velkommen til Ukens Bits & Bytes. Denne uken har det vært mye buzz og storpolitikk fra mobilkongressen i Barcelona, og hektisk debatt om AI-verdens frykt for oppoverbakke á la Facebook og genredigering. Men først, ukens sitat:

“Det er neppe mulig å gjøre denne jobben og komme ut av den uten akutt stress eller PTSD”

-En tidligere Facebook-moderator forteller The Verge hvor utmattende det er å se hundrevis av hatefulle og truende meldinger hver bidige dag.

SNAKKIS I
THE BATTLE OF BARCELONA: MY WAY OR THE HUAWEI

Etter noen år med det samme gamle, er mobilen tilbake, folkens! De 100.000 deltagerne på Mobile World Congress i Barcelona fikk se de mest interessante nyvinningene på noen år. Brettbare mobiler og 5G stjal showet.

Pene 5G-telefoner, faktisk. Samsung og Huawei, klodens to største mobilprodusenter, dominerte som ventet med telefoner som Galaxy S10 og den brettbare Mate X. Noen overraskelser som Microsoft’s HoloLens 2 fikk også oppmerksomhet. Telefoner er i ferd med å bli skikkelig snåle.

  • Særlig hadde Qualcomm mye å feire. 5G-modemet deres er på plass i en rekke nye 5G-telefoner, som imponerer med at de verken er større eller styggere enn 4G-telefoner flest (som var særs ulekre da de kom for 10 år siden).
  • “Dette er den første overgangen til en ny trådløsgenerasjon der den vanskelige delen – maskinvaren – ligger foran nettverket. Det er utrolig”, skålte Qualcomm-president Christiano Amon.

Så da er det 5G-nettet det står på. Og villigheten til å rulle ut master. Det loves 5G i dusinvis av amerikanske og europeiske byer allerede i løpet av året.

Huawei på offensiven. Den kalde techkrigen skapte temperatur. En amerikansk delegasjon dro til Barcelona for å snakke europeiske telekomselskaper fra å  «kompromitteres av kinesiske myndigheter».

 


SNAKKIS II
AI! DEN SVIR 

Vi lanserer begrepet “AI-lash”. I år skal vi investere i mennesker, skriver Forrester, for nå er backlashen mot AI virkelig i siget.

Smart og farlig. Slik Bits & Bytes skrev forrige uke, lanserte forskningsorganisasjonen OpenAI et program som skriver sakprosa av så overbevisende kvalitet (sjekk dette argumentet om resirkulering) at de holdt koden tilbake av frykt for misbruk til masseproduksjon av falske nyheter.

  • Noen hyllet OpenAI for fremsynet, men de fikk også huden full. Ledende forskere anklager blant annet gruppen for å skape hysteri om noe som er et naturlig fremskritt.
  • Mediene står, slik vi skrev for to uker siden, ikke sist i køen når hysteriet skal deles ut.

På godt og vondt. Dette er del av en kaotisk debatt om hvordan vi bør håndtere såkalte «dual use technologies» – som kan brukes til både godt og ondt.

Utfallet av dual technology-debatten avgjør hvordan transformativ teknologi vil slippes ut i verden. AI-guru Stephen Merity tvitret: «Vi har ingen konsensus om verken ansvarlig lansering, dual use, eller hvordan vi skal snakke med mediene. Dette burde bekymre oss alle, både i og utenfor feltet.»

BONUS 1. I samtale med to AI-topper i Facebook sier Dario Modei i OpenAI at sosiale medier er et grimt eksempel på hvor galt det kan gå: «Folka som designet Twitter, Facebook og andre tilsynelatende harmløse plattformer forstod ikke at de forandret hvordan samtaler og informasjonsflyt foregår i et demokrati…og nå betaler vi prisen […]».

BONUS 2. Elon Musk, mannen som mener AI er en eksistensiell trussel mot menneskeheten, trakk seg ut av OpenAI for to uker siden.

 

SNAKKIS III
HACKERNES MARERITT: DETTE ER KVANTEKOMMUNIKASJON 

Masse prat om kvantekommunikasjon denne uken, faktisk. Etter at det ble rapportert et gjennombrudd som skal gjøre en bred implementering av teknologien mulig.

Så hva er det? Ifølge forskerne intet mindre enn løsningen på de for tiden nesten ukentlige mega-hackene vi hører om.

  • Aftenposten beskrev kvantekommunikasjon som en «spøkelseslignende prosess som kan komme til å revolusjonere kommunikasjonen over store avstander, og som kan føre til at mennesket vil kunne mestre telepatiske overføringer, noe som hittil kun har skjedd i science fiction-filmer». En av de som som studerte kvantekommunikasjon var Stephen Hawking.
  • I mange forskningsmiljøer over hele verden, inkludert NTNU, jobbes det for å gjøre kvantekryptering til et reelt alternativ.
  • I motsetning til dagens krypteringsteknologier, som sendes som nuller og enere på fiberoptiske nettverk, er kvantekommunikasjon basert på matematiske beregninger, gjerne kalt for QKD (Quantum Key Distribution). De er basert på kvanteegenskapene til partikler som lysfotoner.

Som Technology Review forklarer kan disse partiklene – qubits – representere mange kombinasjoner av nuller og enere samtidig, og vil endre seg (‘kollapse’) hvis en hacker prøver å se på dem underveis. Slik kan ikke hackeren røre qubitsen uten å legge igjen spor.

Kina først i løypen. Igjen. Landet har et 2032 kilometer langt kvantenettverk mellom Beijing og Shanghai, og skal blant annet benyttes av kommersielle banker.


Heldigvis finnes det forskere, journalister og andre som initierer dialog om teknologi, innovasjon og samfunnsutvikling slik at resten av oss kan fatte informerte valg. I Ukens Bits & Bytes deler vi noe av det beste vi finner. Hvis du liker nyhetsbrevet vårt, anbefal andre å abonnere her. Les mer i arkivet herDel tips og tanker med oss her.

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

Telenor-sjefen mener 5G utløser den perfekte stormen (E24) og lager sammen med Nokia 5G-pilot i Danmark (Telenor). Men digitalisering er så krevende. På sykehuset i Oslo skanner 30 personer papir på fulltid, til tross for hauger av datasystemer (TU). Ja faktisk herjes Helse-Norge av manglende digitalisering og helt elendig informasjonsflyt (TU). Da hjelper det heller ikke at Helse Midt-Norges nye IT-plattform til 2,7 milliarder kalles amatørmessig og elendig av danskene som allerede bruker det (Digi). Og faktisk er rask hjelp til pasienter viktigere enn at pasientjournalen deres kan komme på avveie (Sykepleien). Også årets Bylarm-konferanse handler om digitalisering – altså av musikkbransjen: Are we the robots? (Ballade). Og det er bra, for forskere sier at vi faktisk må snakke mer om digitalisering (Forskning.no). Det gjør heldigvis norsk næringsliv, som brukte totalt nær 40 milliarder kroner på forskning og utvikling i 2017, med IT-bransjen ensom i front (CW). Digitaliseringsministeren kunne med andre ord latt være å dra til Silicon Valley for å lære om digitalisering, men bare dratt til Brønnøysund (Dagensperspektiv). Så her er 3 ting virksomheter må gjøre for å lykkes med den plagsomme digitaliseringen (Innomag). Problemet er at nordmenns naive forhold til teknologi kan svekke vårt viktigste konkurransefortrinn, tillitsfullheten vår (Digi). For selv om internett er flaut, frustrerende og ydmykende, er det også nyttig for de av oss som ikke er tekniske vidundere (Digi). Ja, har du egentlig tatt backup av livet ditt, siden nettet lider av massiv hukommelsessvikt, er dement og råtner på rot? (D2). For hvis vi et sekund løfter blikket fra smarttelefonene våre så vil vi innse at konsekvensene av at et samfunn over tid ikke dokumenterer seg selv kan bli fatale (DN). Regjeringen har uansett lansert ny strategi for å styrke Norges digitale sikkerhet (Regjeringen) og et utvalg foreslår et nasjonalt IKT-sikkerhetssenter (Digi). Og kanskje er det en trøst at Telenor kobler Office 365 med telefoni- og mobilintegrasjon direkte i Microsoft Teams, slik at vi kan bruke pc-en som mobiltelefon (Bodøposten). Det er også andre smarte norske selskaper. Super Radio, for eksempel, utvikler 5G som lar båter «snakke med» hverandre (Smartinnovation). Mens norske droner både har samlet inn unike data om livet i sjøen (Akvaplan/Niva) og skal sjekke skip for sprekker og rust (Gemini). Noen norske studenter har lansert løsning for isfrie veier – for du har vel hørt om piezoelektrisitet? (Bygg.no). Vil du ha flere selskaper kan du  sjekke ut DNs nye database med 103 smarte norske løsninger som vil prege våre liv og jobb i fremtiden (DN).  Bare la lyset stå på til vi høres igjen neste uke: Et nytt nasjonalt datasystem i kraftbransjen gjør det enkelt (strømlinjeformet) å skifte strømleverandør – hver time om du vil (E24).

VERDEN I UTVALG
10 utvalgte artikler egnet til helge- og høytlesning

1.
Technology Review.
Endelig er den her. Technology Reviews deilige liste over årets 10 gjennombruddsteknologier. I år attpåtil gjesteredigert av Bill Gates, med alt fra laboratoriekjøtt og smidige roboter til skreddersydde vaksiner og rene toaletter.

2.
Wall Street Journal.
Motsatsen til Fortnite. Gamere finner fred med å stacke blokker i en new age-aktig versjon av den 35 år gamle klassikeren Tetris, nå med neondelfiner.

3.
New Yorker.

Hvorfor Storbritannia fordømte Facebook for å gi næring til falske nyheter. Det er ikke småtterier, og det er så godt skrevet av Sue Halpern.

4.
NRK.
Amerikanske myndigheter frykter en bølge av «deepfake»-angrep. og har fått det travelt med å bekjempe manipulerte videoer i forkant av presidentvalget neste år.

5.
Wired.
Nei, data er ikke Den nye oljen. Forslag om å betale brukere for verdien av persondataen deres bare reflekterer ikke hvordan giganter som Facebook og Google faktisk opererer.

6.
Ars Technica.
En ny ion-basert kvantedatamaskin tar innersvingen på andre kvantedatamaskiner. Debuterer ved beregne vannets grunntilstand. 

7.
Technology Review.
Hvorfor AI er en trussel mot demokratiet. Og hva vi kan gjøre for å stoppe det. Ifølge tydelige professor Amy Webb.

8.
Forbes
.
Menneskelige roboter er kommet for å bli. Og med bedre AI vil vi kanskje snart ha dem overalt i hverdagen.

9.
Technology Review.
Er Kinas sosiale kredittsystem så orwelsk som det høres ut? Mange ønsker det nemlig hjertelig velkommen. Sies det.

10.
Fast Company.

Disse småskumle portrettene ble malt av en forstyrret AI. The Artificial Intelligence Creative Adversarial Network ble matet med masse kunst, bilder av hodeskaller og vanlige folk fra nettet, og bedt om å komme opp med noe nytt. Vil du se hva den laget?

UKENS VIDEO

BBC. Zoe Kleinman ser på de 60 kompnonentene fra hele verden som får mobilene til å virke og hvordan vi kan beskytte miljøet.

 

UKENS PODCAST

Lørn. Spennende podcast om utviklingen av den første kunstige intelligensen for real-time olje- og gassproduksjon.(Via Linda Hesselberg/DigitalNorway Community)

HELT TIL SLUTT

 

GOD HELG!

 

“Man is a slow, sloppy and brilliant thinker; the machine is fast, accurate and stupid.”

William M. Kelly

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.