Sikkerhet

Sikkerhet

For å unngå cyber-angrep er det viktig å gjennomføre sikkerhetstiltak. Ifølge tall fra Microsoft er 71 prosent av de som blir forsøkt angrepet av cyberkriminelle nettopp små bedrifter. Og blir din bedrift først rammet av et slikt angrep, kan det få enorme driftsmessige og økonomiske konsekvenser.

Det er anbefalt at du utfører følgende sikkerhetstiltak:

– Bruk sikre og unike passord som ikke kan gjettes eller brukes på tvers av forskjellige tjenester – spesielt ikke på tvers av private og jobbrelaterte tjenester.

 Innfør tvungen tofaktorautentisering på alle nettbaserte tjenester bedriften din bruker. Dette reduserer sjansen for at bedriften din blir angrepet med hele 90 prosent, ifølge Microsoft.

– Beskytt det trådløse nettverket med et sikkert passord, som kun er for de ansatte. Opprett heller et gjestenettverk med begrenset tilgang på resten av nettverket ditt.

–  Ved jobb utenfor kontoret, bør du være obs på at alt du sender over åpne, trådløse nett potensielt kan leses av andre. Bruk mobilnettet, eller sørg for å ha en VPN-løsning som krypterer datatrafikken din så ingen kan lese den.

– Lag gode rutiner for lagring og deling av informasjon. De systemene dere velger som standard i bedriften bør være forståelige og enkle å bruke av alle ansatte – slik at man unngår at ansatte utvikler egne tjenester og løsninger utenfor bedriftens kontroll.

– Vær bevisst! Ingen sikkerhetstiltak er sterkere enn det svakeste ledd. Derfor er det viktig at de ansatte har tydelige retningslinjer, og for eksempel ikke ukritisk åpner suspekte e-poster. Dette krever også at ledelsen i bedriften er bevisst på problemstillinger knyttet til sikkerhet, og legger til rette for at ansatte får opplæring i sikkerhet.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet anbefaler følgende fire tiltak – som stopper 90% av dataangrep1:

  1. Oppgrader program og maskinvare
  2. Installer sikkerhetsoppdateringer så fort som mulig
  3. Ikke tildel sluttbrukere administrator-rettigheter
  4. Blokker kjøring av ikke-autentiserte programmer

1Kilde: https://www.nsm.stat.no

Vil du lære mer om sikkerhet og få huskeregler for din bedrift? Ta dette intro-kurset i Cybersikkerhet.

Se også Frend sin video om grunnleggende sikkerhet hos SMBer.