Markedsbudsjett

Markedsbudsjett

Tips til oppsett av markedsbudsjett

Ved å sette tall på mål kan du vurdere hva det vil koste å nå målet – og hva det er verdt.

Da kan du og din bedrift se på kommunikasjon som en investering og ikke kun en kostnad.

Grovt sett kan vi si at ti prosent av omsetningen bør gå til markedsføring. Har du for eksempel en omsetning på 25 millioner, kan 2,5 millioner være et utgangspunkt for å sette markedsbudsjettet.

Dette skal dekke lønnskostnader internt til marked, annonsering og ekstern hjelp. De som hjelper deg å håndtere annonsering kan gi innspill til annonsebudsjetter i forhold til mål.

God balanse i budsjettet

Skill mellom langsiktig merkevarebygging og kortsiktig salgsutløsende budsjett. Sørg også for å ha en sunn fordeling mellom innholdsproduksjon og annonsering.

Noen pekepinner:

60 prosent til merkevarebygging
Det å jobbe langsiktig med merkevarebygging gir høyest avkastning på lang sikt hvis aktivitetene får fungere i en periode på over seks måneder. Når du jobber med merkevarebygging vil økningen i salg stige saktere, men jevnere og over tid enn med salgsrettete kampanjer.

40 prosent til kampanjer med salgsfokus
Salgsøkningen ved kortsiktig, salgsutløsende reklame er som en bratt fjelltopp; raskt opp og raskt ned igjen.

50 / 50 fordeling mellom produksjon og distribusjon
Godt innhold har liten verdi dersom ingen ser det. På den annen side hjelper det lite å nå ut bredt dersom du ikke treffer riktig målgruppe med riktig budskap. Balanser derfor budsjettet omtrent likt mellom produksjon, oppsett og optimalisering på den ene siden og annonsebudsjett på den andre.

Lønner det seg?

Regn på om markedsføringen lønner seg. Rapporterer du gode tall internt, vil hele bedriften se at dere er på rett vei. Vær ærlig. Det kan ligge mye god erfaring i kampanjer som ikke presterer godt også.

La oss se på noen måter å regne på om det lønner seg. Disse har forkortelser som ROMI (Return on Marketing Investment), ESOV (Extra Share of Voice) og ROAS (Return on Ad Spend).

Return on Marketing Investment (ROMI)

Det å måle ROMI, Return on Marketing Investment, er den vanligste måten å måle både kortsiktig og langsiktig effekt av markedsføring på.

Positiv ROMI vil si at markedsføringen lønner seg.

Slik regner du ut ROMI

ROMI = (Fortjeneste på grunn av investering – Markedsføringskostnader) / Markedsføringskostnader * 100

ROMI = (350 000,- – 95 000,-) / 95 000,- * 100 = 268 %

Gratulerer, dere har fått igjen 268 % av investeringene!

Noen relaterte målinger er Return on Investment (ROI) og Return on Engagement (ROE). La oss også se kjapt på disse:

ROI (Return on Investment)
Dette er nesten det samme som ROMI, og det andre bransjer ofte bruker for å regne ut avkastningen på en investering.

ROE (Return on Engagement)
En alternativ måling du bruker om målet er engasjement. Da kan du for eksempel måle suksess i antall unike lesere per dag eller antall kommentarer.

Extra Share of Voice (ESOV)

ESOV står for Extra Share of Voice, og det handler om å jobbe langsiktig med merkevarebygging.

Skal du bli stor må du virke stor – du må ta plass i kanalene. Du oppnår en positiv ESOV når share of voice, din del av det totale medievolumet innenfor ditt produktområde, er høyere enn share of market, altså markedsandelen din.

Med andre ord: Tar du akkurat så mye plass i kanalene som forventet ut ifra deres størrelse og omsetning … eller klarer du å ta ekstra plass?

For å regne ut hva din andel av medievolumet er, må du vite hvor synlig du er i forhold til konkurrentene dine. Noen overvåkningstjenester som SEMRush kan gi deg innsikt om dette.

  • Ved å øke share of voice med 20 % kan du regne med 1 % vekst i markedsandel
  • Mye av det du investerer i annonsekroner bidrar kun til å opprettholde markedsandeler
  • Prioriter de kanalene som gir deg mest effekt, kanskje til og med sørg for å kun være i noen få kanaler for å oppnå økt share of voice der
  • Om share of voice er lavere enn markedsandelen din, krymper merkevaren!

Return on Ad Spend (ROAS)

ROAS vil si Return on Ad Spend, altså hvor mye du får igjen for hver annonsekrone du bruker. Dette brukes for kortsiktige mål med annonsering på kanalnivå.

De fleste har et fast budsjett til annonsering. Det bør du ikke ha! Styrer du beløpet etter hvor mye du får igjen, er du klar til å få mest ut av svingninger i markedet.

  • Budsjettene til annonsering blir styrt fortløpende basert på målbare resultater, som for eksempel salg i online og offline kanaler, og det er ingen øvre grense til annonsebeløp.
  • Budsjettene justeres fortløpende, automatisk eller manuelt, basert på hvordan kampanjene presterer.
  • Det å finne ut hvilken ROAS som gir høyest overskudd er ingen enkel sak. Du må ta høyde for bl.a. faste kostnader, variable kostnader, livsløpsverdien til en kunde, attribusjonsmodell og egen kapasitet eller lagerbeholdning.
  • Ved å være god på kortsiktige, handlingsutløsende kampanjer, når du også lojale kunder.

🤔 Hva er målene deres – og hvordan vet du om du når målene? Hva måler dere og hvordan?

Last ned sjekkliste

Bruk sjekklisten og se at du har fått med deg alt i dette temaet