Du og jeg og data

Du og jeg og data

Hvorfor deler vi våre data? Hva betyr det at vi legger igjen digitale spor? Det får du svar på i dette steget, som også introduserer tingenes internett.

Vi bryr oss om dine data!

Du er sikkert blitt vant med (og lei av!) beskjeden «Vi bryr oss om dine data». Den dukker opp hver gang du åpner en ny nettside – og står i veien for det du egentlig er interessert i å lese. For å gå videre, blir du bedt om å godkjenne bruken av informasjonskapsler (se 💡 faktaboks).

«Data» i denne sammenhengen er også et eksempel på den typen data vi snakker om her i veiviseren.

💡 Innsikt: Data og personvern

En informasjonskapsel (cookie) er en tekstfil som lagres på din egen datamaskin når du besøker en nettside. Neste gang du er inne på samme nettside, kan siden lese denne filen, for å se for eksempel når du besøkte siden sist og hva du har lagt i handlekurven.

Informasjonskapsler er bare ett av flere eksempler på at du etterlater deg digitale spor. Sporene du etterlater kan avsløre hvor lenge du leser en artikkel, hvilke ting du søker på, hva du kjøper på nett og hvilke steder du har med deg mobilen din.

Data om hva du foretar deg på PC-en og mobilen kan ikke brukes til hva som helst, derav den plutselige omtanken fra alle mulige nettsider i disse dager. Hvis noen kunne sammenstille alle opplysningene og knytte dem til deg, kan det fortelle veldig mye om deg: Hvem du er, hvor du er, hva du bryr deg om – hva du er redd for. Alle de små sporene blir som piksler i et høyoppløst fotografi. Å se hver piksel for seg selv er ikke interessant, men det er noe helt annet når du ser det store bildet.

Vi skal ikke gå mer inn på personvern og GDPR her, men restriksjonene som nå innføres av EU, nasjonale myndigheter og andre kommer nettopp fordi data gir makt. Og er det én ting vi husker fra Spider-Man, er det Uncle Ben sine visdomsord: «With great power comes great responsibility».

Når du bruker en PC, mobil, smartklokke eller andre gadgets, etterlater du altså digitale spor – opplysninger i datasystemene til de som har utviklet maskinvaren og operativsystemet, samt nettverksoperatøren og alle de ulike appene og nettstedene du benytter. 

Som alt annet kan det misbrukes. Men det kan også gi oss verdifulle innsikter, ny kunnskap, og nye måter å jobbe på. For mange er det å følge med på- og anvende digitale data både en nødvendig og naturlig del av arbeidshverdagen.

Tenk på eksempelet på forrige side, med bonden som kan overvåke avlingene sine i en app. Dataene hans kommer fra sensorer ute på jordene, som registrerer omgivelsene sine. Men bonden generer også data selv, gjennom hvordan han bruker appen. Han etterlater spor i app-utviklerens datasystemer – akkurat som at du etterlater spor i appene og på nettsidene du besøker.

App-utvikleren samler data fra ham og alle de andre bøndene som har appen, analyserer de samlede dataene, og bruker det for å videreutvikle og forbedre tjenesten sin. De er like avhengig av data som bonden. Det blir et økosystem av data.

Data og tingenes internett

Data fra privatpersoners datamaskiner og smarttelefoner er bare forbokstaven. Alt fra TV-er til biler og industrielt utstyr er nå på nett, og kan samle, sende og motta data. Vi kaller det tingenes internett (se 👩‍💻 faktaboks).

👩‍💻 Teknologier: Tingenes internett

Tingenes internett et nettverk av fysiske ting og sensorer som er koblet til internett. Disse tingene kan være nærmest hva som helst, for eksempel kaffemaskiner, strømadaptere, PC-er, mobiler, klokker, biler, trafikklys, vindmøller, basestasjoner og til og med brikker folk har sydd inn i kroppen. Tingene er identifiserbare, har sensorer og kalles gjerne IoT-enheter (etter det engelske Internet of Things).

Sensorene sender fra seg data via internett. Når dataene er bearbeidet, kan enhetene få informasjon tilbake. Dataene som sendes kan være informasjon om forbruk, handlinger, kjennetegn, atferd, tilstand og annet.

Enhetene som kobles opp mot internett er ikke alltid så spennende alene. Men i kombinasjon med andre teknologier kan dataene utnyttes til nye og spennende tjenester som utgjør en forskjell. Verdien ligger ikke minst i at enhetene samlet sett kan generere store datasett som potensielt kan føre til helt nye innsikter og sammenligningsgrunnlag.

Gå til slutten av veiviseren for å lese mer om tingenes internett.

Tenk på dette: Et eller annet sted akkurat nå er det noen som setter en film på pause. Et lån blir innvilget, et salg blir gjennomført. Noen signerer for en pakke som er levert på døra. En kork settes på en flaske på brusfabrikken. Vann strømmer inn og driver en turbin på kraftverket. Alt dette genererer data – opplysninger i et databehandlingssystem. Data som leder til informasjon, sammenligningsgrunnlag, sporbarhet, statistikk.

Data kan virkelig åpne opp for verdifulle innsikter og nye måter å jobbe på, men magisk er det ikke – å skape verdi ut av data krever bevissthet, kunnskap og målrettet arbeid. I denne veiviseren vil vi ta deg med på hele denne reisen fra data til verdi. Vi kan gi deg bevisstheten og noe av kunnskapen. Så gjenstår det målrettet arbeid for å sette det ut i livet.

På neste side kan du lese om hvorfor data er blitt så viktig akkurat nå – og hvorfor det angår deg.